Θέμα

Ανασχηματισμός: Οι εκπλήξεις και οι καραμπόλες μετά την έξοδο Σκουρλέτη από την κυβέρνηση

Ανασχηματισμός: Οι εκπλήξεις και οι καραμπόλες μετά την έξοδο Σκουρλέτη από την κυβέρνηση
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχει αρχίσει, καθώς με την εκλογή του Πάνου Σκουρλέτη στην θέση του γραμματέα του κόμματος  ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των κινήσεων που θέλει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερμηνεύοντας μάλιστα κορυφαία στελέχη του κόμματος την εμμονή του πρωθυπουργού στην υποψηφιότητα Σκουρλέτη, έλεγαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κρατήσει το σκληρό αριστερό προφίλ  του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί η πολιτική που θα ακολουθήσει από δω και εμπρός θα έχει κεντροδεξιά χαρακτηριστικά προκειμένου να επαναπροσεγγίσει και τους ψηφοφόρους  που κινούνται στο κέντρο και τον είχαν ψηφίσει το 2015.

Στενοί συνεργάτες του  πρωθυπουργού έλεγαν στο περιθώριο της ΚΕ για την ανάδειξη του νέου γραμματέα ότι όλα είναι έτοιμα για τις αλλαγές, που μπορεί να γίνουν ακόμα και σήμερα το βράδυ. Δεν απέκλειαν ωστόσο τις καραμπόλες της τελευταίας στιγμής –που γίνονται σε όλους τους ανασχηματισμούς-  γεγονός που μπορεί να φτάσει την ανακοίνωση των ονομάτων ακόμα και την ερχόμενη  Παρασκευή.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει να κάνει κάποια τηλεφωνήματα σε στελέχη που θα αξιοποιηθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα  και τα οποία σήμερα βρίσκονται σε διάφορα υπουργεία σε θέσεις γενικών γραμματέων. Το παράδειγμα της Έφης Αχτσιόγλου η οποία ξεκίνησε ως σύμβουλος του Γιώργου Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι αποτελεί τον οδηγό με τον οποίο θα πορευθεί ο πρωθυπουργός.

Με λίγα λόγια, ο πάγκος του θα είναι τα νέα στελέχη τα οποία βρίσκονται δίπλα σε υπουργούς και τα οποία έχουν διακριθεί για το έργο και την εργατικότητα τους .

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι εκτός κυβέρνησης θα βρεθούν σίγουρα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Μάλιστα κάποιοι ισχυρίζονται ότι στο υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται να πάει ο Νίκος Φίλης.

Μετά την αποχώρηση του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί θα κατευθυνθεί ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς. Τουλάχιστον αυτή είναι η επιθυμία του πρωθυπουργού αν και οι πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν θέλει να αφήσει την θέση του καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν διάφορα προγράμματα στα οποία ο ίδιος έχει επενδύσει πολύ.

Στην περίπτωση που ο Νίκος Παππάς δεν πάει τελικά στο Εσωτερικών δεν αποκλείεται να μετακινηθεί η Όλγα Γεροβασίλη και στην θέση της να πάει ο Σωκράτης Φάμελλος ή από Αναπληρωτής υπουργός Υγείας να αναβαθμιστεί σε υπουργό Εσωτερικών ο Παύλος Πολάκης. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί το εν λόγο υπουργείο να το αναλάβει στέλεχος που έχει εμπειρία στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αγκάθι παραμένει ακόμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθώς δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι γι αυτή  την καρέκλα. Το μοναδικό όνομα που ακούγεται είναι αυτό του Δημ. Βίτσα, όμως ένα πρόβλημα υγείας ενδεχομένως να τον κρατήσει μακριά από αυτό το αγχώδες πόστο.

Εάν προχωρήσει το άνοιγμα προς την κεντροδεξιά δεν αποκλείεται στην κυβέρνηση να μπει  η Κατερίνα Παπακώστα, ενώ από τα κεντροαριστερά ακούγεται ο Στέφανος Τζουμάκας και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

 Παρά τα σενάρια πάντως που υπάρχουν για τις αλλαγές στα υπουργεία, στελέχη του μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι ο κανείς  δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει τελικά σε λίγες στοχευμένες αλλαγές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X