Θέμα

Χρέη στον ΕΦΚΑ: Ανοιξε η πλατφόρμα για να τα διαγράψετε

Χρέη στον ΕΦΚΑ: Ανοιξε η πλατφόρμα για να τα διαγράψετε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και μπορείτε να ξεκινήσετε να διαγράψετε τα χρέη σας. Η διαγραφή αφορά σε παλαιές αμφισβητούμενες οφειλές προς τα Ταμεία. Ταυτόχρονα απαλλάσσεστε από πρόσθετα τέλη και τόκους.

Οι τρεις πρώτες υπουργικές αποφάσεις δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ, ενώ από την υποβολή της
ηλεκτρονικής αίτησης και μέχρι την έκδοση απόφασης από τον ΕΦΚΑ, αναστέλλονται τα μέτρα διοικητικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, ηλεκτρονικά κατασχετήρια κλπ) σε βάρος του οφειλέτη.

Η διαγραφή αφορά χρέη έως 31 Δεκεμβρίου 2016, δηλαδή οφειλές προς τα πρώην ασφαλιστικά Ταμεία.

Αναλυτικά η διαδικασία για την διαγραφή οφειλών προς τον ΕΦΚΑ περιλαμβάνει τέσσερα βήματα

1. Ο ασφαλισμένος – οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού φορέα τις οφειλές του οποίου ζητεί να διαγραφούν. Οι αιτήσεις υποβάλλονται προς τον ΕΦΚΑ σε ηλεκτρονική πλατφόρμα.

2. Με την υποβολή της αίτησης ενημερώνεται αυτόματα το ΚΕΑΟ και «παγώνει» τις διαδικασίες εκτέλεσης των αναγκαστικών μέτρων που τυχόν βρίσκονται σε εξέλιξη για ένα εύλογο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να εξεταστεί και να εκκαθαριστεί το αίτημα.

Εφορία: Διπλό «χτύπημα» με δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος!

3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαμβάνουν να ελέγξουν τον ασφαλιστικό βίο του αιτούντα και να διασταυρώσουν κρίσιμα στοιχεία, ώστε να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για την διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήματος.

4. Ο ΕΦΚΑ διαβιβάζει στο ΚΕΑΟ την πράξη διαγραφής ή την απόρριψη του αιτήματος. Αντιστοίχως το ΚΕΑΟ διαγράφει τις οφειλές ή «ξεπαγώνει» τα αναγκαστικά μέτρα.

Ποιους αφορά

Οι πρώτες τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να διαγράψουν τα παλαιά χρέη τους είναι:

– Νέοι ασφαλισμένοι – πρώτη ασφάλιση μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993 – που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες (π.χ. μπλοκάκι) και ταυτόχρονα μισθωτοί.

Βάσει του νόμου 2084 του 1992 μπορούσαν να απαλλαγούν από την δεύτερη υποχρεωτική ασφάλιση. Κυρίως λόγω άγνοιας ή αμέλειας, μερίδα εξ αυτών δεν προέβησαν σε επιλογή φορέα εντός 6 μηνών από την έναρξη της δεύτερης απασχόλησης, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσουν χρέη κυρίως στον ΟΑΕΕ.

– Επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ με  πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία τροποποιούνταν κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να διεκδικούνται οφειλές για τον ίδιο ασφαλιστικό χρόνο και από τα δυο πρώην Ταμεία. Μπορούν να ζητήσουν την διαγραφή των οφειλών τους στον ΟΑΕΕ.

– Δημοσιογράφοι παλαιοί ασφαλισμένοι – πρώτη ασφάλιση έως 31 Δεκεμβρίου 1992 –προερχόμενοι από το πρώην ΤΣΠΕΑΘ, που διατηρούσαν παράλληλα μπλοκάκι για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και βρέθηκαν με χρέη στον ΟΑΕΕ.

Προϋπόθεση είναι η υπαγωγή στους δύο φορείς να έλαβε χώρα για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και η πλήρης ασφάλιση στο πρ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή οφειλών από τον πρ. ΟΑΕΕ.

Γιώργος Χρηστάκης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X