Επτά αλλαγές σε ΦΠΑ και άλλους φόρους

φόρους
Μείωση σε επτά φόρους

Ο ΦΠΑ στην εστίαση βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης στο 13% (ή 12% αν μειωθεί ο συντελεστής αυτός), μαζί με τις μειώσεις άλλων έξι φόρων. Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων θα ανακοινωθεί πριν από τις ευρωεκλογές και αφού προηγουμένως συζητηθεί με το κλιμάκιο των Θεσμών που είναι προγραμματισμένο να έρθει στην Αθήνα από τις 6 ως τις 8 Μαΐου.

Ολες οι φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν θα κινούνται στη γραμμή που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου. Δεν θα εκτροχιάζουν τον προϋπολογισμό.

Οι οριστικές αποφάσεις για τις ελαφρύνσεις στη φορολογία θα ληφθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αμέσως μετά το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, και θα ανακοινωθούν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Τον σχεδιασμό για τις νέες πολιτικές ελάφρυνσης έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα κάνει και τις σχετικές εισηγήσεις.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι “παράθυρο”  στην αποτροπή της μείωσης του αφορολογήτου και στις μειώσεις φόρων άνοιξε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος σε συνέντευξη στον ιστότοπο Euro2day ανέφερε ότι μπορούν να γίνου αλλαγές από τη στιγμή που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Έτσι, μετά τα αναδρομικά, το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα ενοικίου, την αύξηση του κατώτατου μισθού, τις ρυθμίσεις με τις 120 δόσεις για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αλλά και τις ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες παίρνουν τον δρόμο προς τη Βουλή, η κυβέρνηση ετοιμάζει παράλληλα νέα «δέσμη» μέτρων ελάφρυνσης για νοικοκυριά, φυσικά πρόσωπα, μικρομεσαίους και καταναλωτές.

 

Οι φόροι που σχεδιάζεται να μειωθούν:

-Επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στον μεσαίο συντελεστή.

-Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, από το 22% στο 20%.

-Η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στα εισοδήματα πάνω από τις 12.000 ευρώ (η Κυβέρνηση θέλει να μην υπάρχει εισφορά έως τις 30.000 ευρώ).

-Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και συγκεκριμένα του υψηλού στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13%. Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη με σκοπό να εφαρμοστεί το 2021. Ωστόσο, μπορεί να έρθει νωρίτερα.

-Η διατήρηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κω και Λέρος) που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2019.

-Και φυσικά η διατήρηση του αφορολογήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιλογές