Θέμα

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Τεράστιες καταστροφές – Εκκενώθηκαν 33 οικισμοί – Η φωτιά πέρασε στη Ροδόπη

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Τεράστιες καταστροφές – Εκκενώθηκαν 33 οικισμοί – Η φωτιά πέρασε στη Ροδόπη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνεχείς και πολλές αναζωπυρώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες που είναι και ιδιαίτερα ισχυρές, όπως στην Κίρκη και Συκορράχη, ενώ αναζωπύρωση υπάρχει και πίσω από το χωριό των Δικέλλων και στα Κοίλα. Δύσκολη κατάσταση επικρατεί και στην Διαλεχτή και κυρίως προς  την πλευρά της Λευκίμμης.

Αναζωπυρώσεις υπάρχουν και στην Δαδιά, όπου το μεσημέρι έγινε την εκκένωση των οικισμών Μέλια και Κοίλα. Είναι τόσα πολλά τα μέτωπα που αν τα δει κανείς στο χαρτί δεν καταλαβαίνει ποια είναι ξεχωριστά και ποια έχουν ενωθεί το ένα με το άλλο.

Οι ζημιές

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασίλης Πρεμίδης, πάνω από 14.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους από 33 οικισμούς τις τελευταίες 5 ημέρες. Όσον αφορά τις ζημιές μόνο χθες καήκαν σπίτια σε Κίρκη, Δίκελλά και Μεσημβρία, ενώ πάρα πολύ μεγάλη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή. Μεγάλες ζημιές υπάρχουν σε αγροτικές καλλιέργειες. Έχουν καεί πάνω από 1200 κυψέλες, πάνω  50.000 ελαιόδεντρα, 1.000 κτηνοτροφικά ζώα, ενώ οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε υποδομές, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είναι οικισμοί από τους οποίους πέρασε η πυρκαγιά. Η Εγνατία οδός ανοιγοκλείνει ενώ νωρίς το απόγευμα ομαλοποιήθηκε η κίνηση στην Εγνατία από Αλεξανδρούπολη προς την Κομοτηνή, ενώ στις 6 το απόγευμα επαναλειτουργεί πλήρως το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης όπως και το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Στην περιοχή επιχειρούν από το πρωί οκτώ ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη.

Αναζωπυρώσεις και στη Δαδιά

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, οι αναζωπυρώσεις στην περιοχή της Δαδιάς οφείλονται κυρίως στην αλλαγή φοράς του ανέμου πως πνέει ανατολικά. Έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο μέτωπο και κινείται από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής προς την Παλαιοκαστρίτσα αυτό το ορεινό σημείο και τους Κατρατζήδες.

Προσδοκία των κατοίκων της περιοχής είναι οι άνεμοι να μην γυρίσουν σε βόρειους και η φωτιά αλλάξει φορά με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν και άλλοι οικισμοί. Στην περιοχή εκτός από τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης, συνδράμουν και 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Η κατάσταση στην Ροδόπη

Δύσκολη είναι η κατάσταση της πυρκαγιάς και στην περιοχή των οικισμών Σαπών και Κασσιτερών του Δήμου Μαρώνειας, οικισμός ο οποίος, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βασιλική Μαχαίρα, δυστυχώς πλέον περικυκλώνεται απειλητικά από τις φλόγες από διάσπαρτες εστίες, που τελικά ενώθηκαν και περικυκλώνουν το χωριό.

Οι κάτοικοι έχουν πολύ μεγάλο παράπονο και να αισθάνονται εγκαταλελειμμένη. Θα πρέπει πάση θυσία να αποσοβηθεί η επέκταση της πυρκαγιάς στον Κασσίτερό που στην ουσία βρίσκεται πριν της Σάπες. Εάν η πυρκαγιά προχωρήσει προς τον οικισμό των Σαπών με 5000 κατοίκους κατευθυνόμενο πρώτα από τον οικισμό των Αποδήμων, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X