Θέμα

Φουντώνει το σενάριο για κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου-Ποιοι τη θέλουν

Φουντώνει το σενάριο για κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου-Ποιοι τη θέλουν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Την πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να παραιτηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να προκηρυχθούν εκλογές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έγραψε άρθρο στην εφημερίδα “Καθημερινή” στο οποίο μεταξύ άλλων τόνιζε πως αν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωτικό να γίνουν εκλογές και πως υπάρχουν και άλλες λύσεις. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, που τότε πέρασε τα πιο σκληρά μέτρα που ζητούσε η τρόικα.

Τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής ανέλαβε πάλι δράση ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος αμέσως μετά την πρόταση Τσίπρα συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Και θα ρωτήσετε πως συνδέονται τα δύο γεγονότα. Η σύνδεση είναι πολύ καθαρή. Το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά μαζί με εκείνο του Γιάννη Στουρνάρα ακούστηκαν σαν εκείνα που θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωθυπουργοί στην περίπτωση παραίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά την πρόταση μομφής εκτός από την παραίτηση προβάλλει (έστω και πάρα πολύ δύσκολα γιατί έχει ελάχιστες πιθανότητες) το ενδεχόμενο της πτώσης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και το newsbreak.gr που αποκάλυψε τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Μαργαρίτη Σχοινά έθεσε το καίριο ερώτημα: Τι δουλειά είχε να τρέξει (σ.σ. ο Γιώργος Γεραπετρίτης) στον Μαργαρίτη Σχοινά αμέσως μετά την πρωτοβουλία Τσίπρα;

Και στο κείμενο γράφει:

Μία «κρυφή» συνάντηση που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις, είχε ο αμφιλεγόμενος υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον επίσης πολυσυζητημένο επίτροπο και αντιπρόεδρο της κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση μομφής, ο κύριος Γεραπετρίτης έσπευσε να συναντηθεί σε κοντινό σημείο με τον κ. Σχοινά, ενώ δεν υπήρχε ουδείς άλλος παριστάμενος στην συνομιλία. Ούτε καν οι άνδρες της προσωπικής τους ασφάλειας.

22

Η φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και θέλει τον Μαργαρίτη Σχοινά να «αυτοπροτείνεται» ως πρωθυπουργός σε μία πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας σε συνδυασμό με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, λογικό είναι να δημιουργούν ερωτήματα.

Ειδικά από την στιγμή που ο υπουργός επικρατείας θεωρείται κόκκινο πανί από πλήθος γαλάζιων βουλευτών, ενώ βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω της αποκάλυψης των σχέσεων του με τον υπόδικο παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, αλλά και των στενών σχέσεων του με άλλον έναν καταδικασμένο από τον χώρο των μίντια που αναμένεται να προκαλέσει επίσης πρόβλημα στην κυβέρνηση

Η συνάντηση αυτή φωτίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Πόπη Τσαπανίδου και το OPEN όπου τάχτηκε υπέρ της πρότασης μομφής του Αλέξη Τσίπρα και κατά των πρόωρων εκλογών.

Τη στάση αυτή τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισαν τουλάχιστον αντιφατική. Ομως, ο Νίκος Παππάς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανάρτησή του στο FB φωτίζει μία άλλη πλευρά και δίνει μία άλλη διάσταση γράφοντας: «Όταν υπερψηφίζεις πρόταση δυσπιστίας, ζητάς να πέσει η κυβέρνηση. Αν δεν ζητάς ταυτόχρονα εκλογές, θέλεις άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν τον Νοέμβρη του 2011. Όταν ανετράπη ο Γ. Παπανδρέου και ήρθε ο Παπαδήμος. Ενδιαφέρον…»

Να θυμίσουμε επίσης πως μετά τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση (άλλη μία απόπειρα να αποφύγει να διαλέξει με ποιον επιλέγει να συνεργαστεί), στενός συνεργάτης του ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο Αγγελο Μόσχοβα του ιστότοπου iefimerida.gr τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και αν αυτό είναι εφικτό. Ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε κυβέρνηση με ΝΔ χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Μόνο που τότε έβλεπε αυτό το σενάριο να υλοποιείται ύστερα  από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και την αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα θεωρούσε ότι θα πρέπει να υπάρχει εκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, να επαναλάβουμε τις πληροφορίες που δημοσίευσε ο eretikos.gr σύμφωνα με τις οποίες οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα ευνοούν μία τέτοια εξέλιξη, καθώς βλέπουν τη ραγδαία φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και φοβούνται ότι τις επόμενες εκλογές μπορεί να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X