Θέμα

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων για την πορεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων για την πορεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το πιο συνηθισμένο κλισέ για τις δημοσκοπήσεις είναι πως αποτελούν τη φωτογραφία της στιγμής. Ισως και να είναι σωστό, εφόσον η δημοσκόπηση έχει διενεργηθεί με σεβασμό σε όλες τις επιστημονικές απαιτήσεις.

Είναι συνεπώς αποκάλυψη μιας εν δυνάμει στιγμιαίας συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος.

Αν, όμως, δεν περιοριστούμε σε μία φωτογραφία, αλλά βάλουμε δίπλα δίπλα φωτογραφίες, τότε μπορούμε να βγάλουμε ιχνηλατήσουμε για την τάση που διαμορφώνεται και συνεπώς να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των εξελίξεων.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε, ούτε αυτά δείχνουν μία σίγουρη πορεία, αφού ενδέχεται να μεσολαβήσουν γεγονότα τα οποία θα επιδράσουν ισχυρά στο πολιτικό σκηνικό και θα επηρεάσουν τις ιδέες, τις απόψεις και τις προτιμήσεις των πολιτών.Τούτων λεχθέντων ο erretikos.gr αναζήτησε τις δημοσκοπήσεις της Marc από το Μάρτιο και σας τις παραθέτει για να βγάλετε συμπεράσματα για τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από τους αριθμούς είναι πως η Νέας Δημοκρατίας ως τον Μάιο ενισχύεται και στη συνέχεια υποχωρεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται δειλά από το Μάρτιο ως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και στη συνέχεια αυξάνει το ποσοστό του σημαντικά για να υποχωρήσει ελαφρά στην τελευταία δημοσκόπηση.

Δημοσκοπήσεις MARC.

Μήνας            Ν.Δ.       ΣΥΡΙΖΑ    Διαφορά

Μάρτιος          31,2%     15%        16,2%

Μάιος              32,3%     15,7%    16,6%

Σεπτέμβριος     31,4%     19%       12,4%

Οκτώβριος        30,3%    18,4%     11,9%

Επισημαίνεται ότι παρατίθενται τα δημοσκοπικά ευρήματα της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή

Γκάλλοπ: Ν.Δ. 31,4%, ΣΥΡΙΖΑ 18,4% και ΔΗΣΥ 7,1%

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X