Θέμα

Η μεγάλη σφαγή των μισθών-Αβάσταχτη φτωχοποίηση μισθωτών και συνταξιούχων

Η μεγάλη σφαγή των μισθών-Αβάσταχτη φτωχοποίηση μισθωτών και συνταξιούχων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ζούμε μέρες μεγάλης σφαγής των μισθών. Καθημερινά εξαιτίας της τεράστιας ακρίβειας οι μισθωτοί βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται και η ίδιοι να τα βγάζουν πέρα όλο και πιο δύσκολα.  Απόδειξη τα στοιχεία της ΓΣΕΕ σύμφωνα με την οποία το κύμα ακρίβειας οδηγεί σε διαρκή μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, η οποία από 4,5% απώλειες τον Αύγουστο του 2021 ανήλθε τον Δεκέμβριο σε 10,4%. Τον Ιανουάριο του 2022, η προγραμματισμένη μικρή όσο και καθυστερημένη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% περιόρισε σε μικρό βαθμό την απώλεια αγοραστικής δύναμης, η οποία όμως ανήλθε τελικά σε 12,1%.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού περιόρισε την απώλεια αγοραστικής δύναμης μόλις κατά 0,2%, αφού χωρίς αυτήν η απώλεια αγοραστικής δύναμης θα ήταν 12,3%. Μάλιστα, οι υπολογισμοί αυτοί αφορούν τον μεικτό κατώτατο μισθό. Αν αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε τον Ιανουάριο του 2022 η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% έναντι του Ιανουαρίου του 2021, όταν η αντίστοιχη ετήσια απώλεια τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 12,1%.

Βεβαίως απώλειες υφίστανται και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι όσο οι μισθοί τους μένουν καθηλωμένοι, η ακρίβεια εξακοντίζεται στα ύψη και η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβη.

Και να μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση τον Φεβρουάριο χειροτέρευσε αφού ο πληθωρισμός πέταξε στο 7,2%, ρεκόρ 25ετίας  και γίνονται ακόμα χειρότερα τον Μάρτιο, αφού εκφράζονται φόβοι ότι θα ξεπεράσει και το 8% σπάζοντας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία καταγράφεται αύξηση 78,5% στο φυσικό αέριο, 71% στον ηλεκτρισμό, 41,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης. Υψηλότερα κατά 16,8% είναι οι τιμές στα λίπη και έλαια, και 15,2% στα λαχανικά.
Κατά 14,4% είναι οι τιμές σε αρνί και κατσίκι.

Τέλος,  τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένας στους δύο εργαζομένους λαμβάνει μισθό χαμηλότερο των 800 ευρώ και ένας στους πέντε κάτω των 500 ευρώ. Αναλυτικά το 47,05% των εργαζομένων αμείβεται με 800 ευρώ μεικτά, ενώ το 18,26% λαμβάνει αμοιβές κάτω των 500 ευρώ. Το 56% των μισθωτών αμείβονται με ποσά κάτω των 900 ευρώ (μεικτά) και το 63,6% με αμοιβές κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσης ότι παρόμοια εκρηκτικό είναι το πρόβλημα και για τους συνταξιούχους των οποίων το εισόδημα παραμένει στάσιμο. Χαρακτηριστικό της φτωχοποίησης που έχουν υποστεί είναι ότι 1 στους 4 λαμβάνει κύρια σύνταξη «πείνας» που δεν ξεπερνάει τα 500 ευρώ τον μήνα. Οι μισοί συνταξιούχοι παίρνουν σύνταξη ως 700 ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X