Θέμα

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Δραματικές ώρες για τους κατοίκους στη Βόρεια Εύβοια – Πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κακοκαιρία «Αθηνά»: Δραματικές ώρες για τους κατοίκους στη Βόρεια Εύβοια – Πλημμύρες και κατολισθήσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δύο μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η Βόρεια Εύβοια δοκιμάζεται και πάλι, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις από την κακοκαιρία «Αθηνά».

Πάνω από 200 σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, σε περισσότερους από δέκα οικισμούς στο παραλιακό μέτωπο, σε μια έκταση από το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά έως τον Κοτσικιά και από το Αχλάδι έως την Αγία Άννα και τη Στροφιλιά. Η κακοκαιρία «Αθηνά» έχει προκαλέσει προβλήματα σε οικισμούς, με τον Αχλαδοπόταμο να βρίσκεται αποκλεισμένος και πολλά ρέματα να έχουν μπαζωθεί λόγω των φερτών υλικών.

Τα νερά από τη σφοδρή βροχόπτωση μετατράπηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε έναν ορμητικό χείμαρρο, οποίος χωρίς να βρει κανένα εμπόδιο έφτασε μέχρι την παραλία, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμα του.

Ο χείμαρρος δημιούργησε πάρα πολύ σοβαρά τα προβλήματα, ενώ παρέσυρε μέχρι και ένα σπίτι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής, χρειάστηκε να παρέμβει σε 145 περιπτώσεις εκ των οποίων οι 26 ήταν για αντλήσεις υδάτων και 119 για κοπές δέντρων. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχθηκε 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στο Ψαροπούλι και την Αγία Άννα.

Στην περιοχή Ψαροπούλι, οι κάτοικοι έκαναν λόγο για «τρομακτικές στιγμές». Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με κάτοικο της περιοχής να δηλώνει πως «ένιωθα σα να βρίσκομαι σε κατάστρωμα πλοίου».

Μιλώντας στο MEGA, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας, σημείωσε πως οι στγιμές που ζει η Εύβοια είναι πρωτόγνωρες. «Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Κατέβηκαν ποτάμια που δεν είχαν κατέβει ποτέ».
Σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη, «τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ξεκινήσει», ωστόσο επειδή οι εκτάσεις που κάηκαν το μεσημέρι είναι τεράστιες, «χρειάζεται πολύς χρόνος και πρέπει να αρχίσουν και τα αντιπλημμυρικά έργα».

«Σήμερα ξεκινούν οι καθαρισμοί των ρεμάτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αγία Άννα γιατί καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης. Έχουμε αναγκαστεί και κάνουμε μεταφορά νερού από άλλες περιοχές».

Πόση βροχή έπεσε στη Βόρεια Εύβοια

Η εκτίμηση για το νερό που έπεσε στη Βόρεια Εύβοια είναι πως έφτασε τα 155 χιλιοστά. Όπως είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος «η βροχή στην Εύβοια υπολογίζουμε να έφτασε τα 155 χιλιοστά, μέγεθος που προκύπτει τόσο από τους μετρητές στις κοντινές περιοχές όσο και από το μέγεθος των ζημιών που κατεγράφησαν. Από την ίδια εκτίμηση προκύπτει ότι οι φονικές πυρκαγιές του Αυγούστου προκάλεσαν αυτής της έντασης καταστροφές στο βόρειο κομμάτι του νησιού».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X