Αναλύσεις

Καραμανλής: Απορρίπτει ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Καραμανλής: Απορρίπτει ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αν το λογικό συμπέρασμα ενός συλλογισμού είναι αφού δεν κατακρίνω κάτι το αποδέχομαι, τότε ο Καραμανλής αποδέχεται τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η τουλάχιστον τη σύνθετη ονομασία.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα αν διαβάσει κανείς κάτω από τις γραμμές της γραπτής δήλωσης του Κώστα Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν επικρίνει, ούτε πολύ περισσότερο απορρίπτει τη συμφωνία αυτή καθεαυτή, αλλά ασκεί κριτική στη διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση. Επικρίνει τους χειρισμούς, αλλά δεν απορρίπτει το τελικό αποτέλεσμα. Δεν λέει όχι στη “Βόρεια Μακεδονία”, ούτε κάνει σαφή και συγκεκριμένη αναφορά στα επίμαχα σημεία.

Βεβαίως, ασκεί κριτική (δεν θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς και αυστηρή) στην κυβέρνηση, αλλά γιατί; Διότι «η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης» και διότι «όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης.»

Το σημαντικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως χαρακτηρίζει την στάση της ΝΔ. Λέει λοιπόν ότι «Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη.»

Και ως ηγέτης υπεράνω όλων και σύμφωνα με το προφίλ που συντηρεί δια της σιωπής του καταλήγει με τη φράση. «Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα». Πολύ σωστή η παρατήρηση. Αλλά είναι φράση αμφίσημη που θα μπορούσε άνετα να ερμηνευτεί και ως κριτική για τους χειρισμούς και της Νέας Δημοκρατίας.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

 Όλη η δήλωση που έκανε ο Κώστας Καραμανλής για την Συμφωνία των Πρεσπών

Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.

Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη. Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.

Στα… κόκκινα η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών! Το βράδυ η κρίσιμη ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών!

Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης.

Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X