Διεθνή

Μέρκελ και Μακρόν προτείνουν μόνο 500 δισ. για το ταμείο-Και στο βάθος μνημόνιο

Μέρκελ και Μακρόν προτείνουν μόνο 500 δισ. για το ταμείο-Και στο βάθος μνημόνιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι πόροι θα αντληθούν με κοινή έκδοση χρέους, θα διανεμηθούν κατά προτεραιότητα «στις χώρες που έχουν υποφέρει περισσότερο», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ. Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Ευρώπη πήρε τα μαθήματά της από την οικονομική κρίση και χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός  την Γαλλογερμανική πρωτοβουλία.

Οι δύο ηγέτες παρουσίασαν τη νέα γαλλογερμανική πρωτοβουλία, με κοινή συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως χρειάζεται ακόμη δουλειά, προκειμένου «να ενωθούν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», την ώρα που αυτή η πρόταση αναμένεται να τύχει αμφισβήτησης από ορισμένες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Δανία που είχαν «αντισταθεί» στην δημιουργία των κορονο-ομολόγων.

Σύμφωνα με τη Μέρκελ και τον Μακρόν το «ταμείο ανάκαμψης» θα μπορούσε να προσφέρει χρήματα στις χώρες και τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού και τα χρήματα θα διανεμηθούν αναλογικά, με τις χώρες και τους τομείς που επλήγησαν περισσότερο να λαμβάνουν και τα μεγαλύτερα ποσά.

Την ίδια ώρα, Παρίσι και Βερολίνο προτείνουν να εξουσιοδοτηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον δανεισμό χρημάτων, σεβόμενη ταυτόχρονα τις συνθήκες της Ε.Ε.

Το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει ακόμα ότι τα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα δεσμευτούν να εφαρμόσουν υγιείς οικονομικές πολιτικές και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων,δηλαδή θα υπάρχει μία μορφή μνημονίου.

Υπενθυμίζεται πως όταν είχε πέσει στο τραπέζι η ιδέα για το ταμείο, σαν εναλλακτική για στα κορονοομόλογα που δεν ήθελαν Γερμανία και δορυφόροι της, είχε κυκλοφορήσει πως το ταμείο θα έπρεπε να έχει προίκα 1,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή τώρα προτείνουν 1 δισ. ευρώ λιγότερα. Γι΄ αυτό και η Ευρώπη θα γνωρίσει μεγαλύτερη κρίση από τις ΗΠΑ που ρίχνουν στην οικονομία πολλαπλάσια ποσά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X