Θέμα

Μετά τον Καλ(π)ογιάννη είχαμε νοθεία στη Βουλή δια χειρός Καλογιάννη

Μετά τον Καλ(π)ογιάννη είχαμε νοθεία στη Βουλή δια χειρός Καλογιάννη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η αντιπολίτευση το αποκάλεσε λαθροχειρία, αλλά τυπικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νοθεία (κι΄ αυτό γιατί ουσιαστικά αλλοιώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα). Γιατί δεν είναι δυνατόν να αποσφραγίζεται η κάλπη πριν από την τυπική λήξη της ψηφοφορίας και μάλιστα να διορθώνεται ψηφοδέλτιο, το οποίο θα έπρεπε να ακυρωθεί. Και αυτήν τη φορά το πρόβλημα με την κάλπη είχε οικογενειακή σφραγίδα και πιο συγκεκριμένα της οικογένειας Καλογιάννη.

Το πρώτο συμβάν έγινε το 1985 ο τότε βουλευτής της Ν.Δ. κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογής του Χρήστου Σαρτζετάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πήρε επ΄ ώμου την κάλπη και βγήκε από την ολομέλεια της Βουλης.

Τώρα ο Σταύρος Καλογιάννης έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη χωρίς να σφραγιστεί ο φάκελος και αντί να ακυρωθεί η ψήφος, άνοιξαν την κάλπη και έβαλαν το ψηφοδέλτιο σε φάκελο. Για την ιστορία  ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενέκριναν με τις ψήφους τους τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Συνολικά, ψήφισαν 177 βουλευτές, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25 είχαν ενημερώσει από την Τρίτη ότι δεν προτίθενται να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αριθμούν συνολικά 180 βουλευτές. Οι τρεις που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία είναι οι Φ. Γεννηματά, Γ. Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης, οι οποίοι είχαν ενημερώσει για την απουσία τους στέλνοντας επιστολική ψήφο που δεν προσμετρήθηκε στο τελικό αποτέλεσμα. Εκ των 177, δύο ψηφοδέλτια κρίθηκαν άκυρα.

Ο Ελευθέριος Καλογιάννης το 1985 με την κάλπη επ΄  ώμου

160 = Καλπογιάννης | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Παρά την την παράτυπη ενέργεια της αποσφράγισης της κάλπης πριν την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και τις αφοπλιστικές ατάκες μελών της εφορευτικής επιτροπής, η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα ακύρωσης της διαδικασίας.

«Προσυπογράφω το πρακτικό ως έγκυρο»

Ο πρόεδρος της Βουλής αγνόησε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακύρωση της διαδικασίας και προσυπέγραψε ως έγκυρο το πρακτικό καταμέτρησης των ψήφων, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της Όλγας Γεροβασίλη περί λαθροχειρίας.

Κατά τον Κ. Τασούλα, το κύριο ζήτημα ήταν η διαφύλαξη της μυστικότητας της διαδικασίας. «Δεν θα ήθελα επ΄ουδενί να υπάρξει παραβίαση της μυστικότητος με όποια τυχόν νομική επίπτωση είχε αυτή η παραβίαση» είπε και πρόσθεσε ότι σωστά κυριάρχησε η προστασίας της μυστικότητας της ψήφου. «Δεν υπήρξε λαθροχειρία» ανέφερε, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα προέκυπτε με την αφαίρεση της ψήφου του Στ. Καλογιάννη. «Άλλο η διαπίστωση ότι κανείς δεν θα ευχόταν να συμβεί αυτό το συμβάν κι άλλο η διαπίστωση ότι αυτό το συμβάν -που διορθώθηκε αμέσως- παράγει ακυρότητα της όλης διαδικασίας και συνιστά λαθροχειρία» είπε και προσυπέγραψε ως έγκυρο το πρακτικό καταμέτρησης των ψήφων.

eretikos 1

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X