Θέμα

Μητσοτάκης: Σε ποιους χρεώνει το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών

Μητσοτάκης: Σε ποιους χρεώνει το αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μητσοτάκης: Σαν να μην πήρε το μήνυμα της κάλπης στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρωθυπουργός. Χαμένος στην έπαρση και την αλαζονεία, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, αρνούμενος να δεχτεί την πραγματικότητα. Ότι οι πολίτες σε τρεις μεγάλους δήμους της χώρας και σε τρεις περιφέρειες, του γύρισαν την πλάτη.

Η ήττα είθισται να είναι πολιτικά ορφανή και, επισήμως, αυτό ισχύει και τώρα στην Νέα Δημοκρατία. Για την ακρίβεια, η επίσημη κυβερνητική θέση είναι πως η ΝΔ δεν έχασε καν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι τα πολιτικά συμπεράσματα είχαν ήδη εξαχθεί από τον πρώτο γύρο και πως οι απώλειες του δεύτερου γύρου ακουμπούν περισσότερο σε προσωπικά χαρακτηριστικά και σε επιλογές υποψηφίων που «δεν τράβηξαν», παρά σε πολιτικά.

Ανεπισήμως και στο παρασκήνιο ωστόσο η ήττα φαίνεται να αποκτά ήδη και ονοματεπώνυμα αλλά και εστίες εσωκομματικής κριτικής για κεντρικές επιλογές της εκλογικής στρατηγικής. Το πρώτο λάθος που χρεώνουν γαλάζιοι βουλευτές και στελέχη απ’ ευθείας στο πρωθυπουργικό επιτελείο, και δη με ειδικές αναφορές στην ομάδα Παπασταύρου – Μπρατάκου, είναι η σκληρή πολιτικοποίηση των εκλογών και η τοποθέτηση του πήχη στο απόλυτο: στην επικράτηση και στις 13 περιφέρειες και στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Οργή στην κυβέρνηση για την επιλογή του να εμφανιστεί σε ντιμπέιτ με τον Χάρη Δούκα, γιατί τον έβαλε στο «κάδρο»

Το σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου δεν είναι διατεθειμένο να χρεωθεί την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τα μέλη της ΝΔ, ότι αποδοκιμάστηκε η θητεία του δημάρχου και όχι η κυβερνητική πολιτική, βάζοντας τον στα «μανταλάκια» όπως είπε και η Σία Κοσιώνη, το βράδυ τον εκλογών.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ανέλαβε, πάντως, την ευθύνη της ήττας και τώρα βλέπει ότι το πολιτικό του μέλλον είναι στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί το εάν θα παραμείνει έως το 2027 (χρονιά εθνικών εκλογών) στα μετόπισθεν και στη λησμονιά είναι στα χέρια του Μητσοτάκη, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο θα ήταν σωσίβιο για τον «ναυαγό» Μπακογιάννη.

Ενώ σε ερώτηση που δέχθηκε ο υπουργός Επικρατείας για το ντιμπέιτ ανάμεσα σε Μπακογιάννη – Δούκα και το κατά πόσο επηρέασε και οδήγησε στην ήττα τον δήμαρχο της ΝΔ, ανέφερε:

«Εγώ δεν θα έκανα ντιμπέιτ. Ωραίο ήταν αλλά δεν ξέρω εάν λειτούργησε καλά.

Όταν πάμε στις εκλογές εγώ πάω για να κερδίσω όχι για να κάνω φιλοφρονήσεις στους αντιπάλους. Δεν πιστεύω, πάντως, ότι ήταν κρίσιμο το θέμα του ντιμπέιτ».

Σημειώνεται ο πρώτος που είχε κατηγορήσει τον Κ.Μπακογιάννη πως δεν έπρεπε να πάει σε ντιμπέιτ με τον Χάρη Δούκα, ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Στη δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα αποτελέσματα του β΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχτηκε ότι σήμερα «δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ», ωστόσο τόνισε πως τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από την πρώτη Κυριακή!

Ο πρωθυπουργός δήλωσε «θέλω να συγχαρώ όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και διαβεβαιώνω πως είναι χρέος της κυβέρνησης να συνεργαστεί. Προσμένουμε σε μία γόνιμη συνεργασία με όλους. Ως προς τς πολιτικά συμπεράσματα σίγουρα δεν ήταν μία καλή βραδιά για τη ΝΔ, ωστόσο την πρώτη Κυριακή βγήκαν τα πολιτικά συμπεράσματα». Ο κ.Μητσοτάκης μίλησε για αντισυσπέιρωση από την πλευρά τω κομμάτων της αντιπολίτευσης και τόνισε πως στις εθνικές εκλογές η ΝΔ πήρε 41% και όχι 51%.

Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα πως «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη και να αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις της.

Η συνέντευξη Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει μεθαύριο, Πέμπτη, τα χαρτιά του, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο Μαξίμου, πάντως, είναι της άποψης ότι, παρά το αντικυβερνητικό μέτωπο που διαμορφώθηκε απέναντι από κάθε υποψήφιο με τη στήριξη της ΝΔ, είναι απίθανο αυτό το μπλοκ να συνεχίσει ενιαίο, προκαλώντας περαιτέρω πολιτικά αποτελέσματα. Και το επόμενο διάστημα, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει με διορθωτικές κινήσεις και μηνύματα προς τους πολίτες να δείξει ότι το μήνυμα ελήφθη, την ώρα, παράλληλα, που καλείται να διαχειριστεί μια νέα πιθανή κρίση ασφάλειας και μεταναστευτικών ροών εξαιτίας της κατάστασης στη Γάζα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X