Θέμα

Το έγκλημα με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες

Το έγκλημα με τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε η Νορβηγία ήταν μία φτωχή χώρα ψαράδων. Μέχρι που ανακάλυψε τους υδρογονάνθρακες και έγινε μία από τις πλουσιότερες στον κόσμο με υψηλό βιοτικό επίπεδο και αξιοζήλευτες υπηρεσίες προς τους πολίτες της.

Τα χρόνια που η Νορβηγία αξιοποιούσε τον ορυκτό της πλούτο στην Ελλάδα, ιδίως, μετά το 1996 συντελούνταν ένα έγκλημα. Σταμάτησαν οι έρευνες για την εξεύρεση πετρελαίου και  και φυσικού αερίου. Μέχρι το 2011 όταν ο τότε αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης ύστερα από πολύ σκληρή πάλη κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις υπουργών της κυβέρνησης που συμμετείχε και να πείσει τον Γιώργο Παπανδρέου να αρχίσουν πάλι οι έρευνες.

Χάρη στον Γιάννη Μανιάτη και τη μεγάλη προσπάθεια η Ελλάδα ξαναμπήκε στο χάρτη των χωρών με τεράστιο πλούτο υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ύστερα από τις έρευνες που έγιναν, η αξία των υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια ανέρχεται σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Χρειάζεται, όμως, να συνεχιστούν οι έρευνες, να γίνουν γεωτρήσεις για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των πρώτων ερευνών.

Αλλά πάλι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρέναρε τις εξελίξεις και απόδειξη η “βόμβα”  που πέταξε ο Νίκος Δένδιας τον Απρίλιο του 2021 όταν στην Arab News είπε:  «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο… Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου».

Στο όραμα του Νίκου Δένδια θα αντιπαραθέσουμε πως με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων η Ελλάδα θα γίνει αυτάρκης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και δεν θα ξοδεύει κάθε χρόνο πάνω από 12 δισ. ευρώ για εισαγωγές. Τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος είναι στα ύψη μπορεί να γίνει αντιληπτό το όφελος που θα είχε η χώρα από τις εξαγωγές, ενώ θα μπορούσε να μειώσει και τις τιμές για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Χάρη στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων θα δημιουργηθούν πάνω από 250.οοο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, θα απαλλαγεί η χώρα από τον βραχνά του χρέους και το ασφαλιστικό σύστημα κατά τα πρότυπα της Νορβηγίας, όπως προβλέπεται στο νόμο Μανιάτη, θα έχει τεράστιους πόρους για να δίνει καλύτερες συντάξεις.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Στη συνέχεια παραθέτουμε χάρτες και επεξηγήσεις του Γιάννη Μανιάτη για τη μεγάλη περιπέτεια των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, καθώς και τα σχέδια των άλλων χωρών, παραδείγματα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να ακολουθήσει.

ΥΨΗΛΑ ΕΣΟΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Η Νορβηγία, η πιο ‘’πράσινη’’ χώρα του κόσμου διαθέτει το μεγαλύτερο στον κόσμο κρατικό ταμείο επενδύσεων για στήριξη του ασφαλιστικού συστήματός της, ύψους $1,4 τρις, που δημιουργήθηκε από τα έσοδα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων τα τελευταία χρόνια. Οι αποφάσεις τόσο της προηγούμενης Χριστιανοδημοκρατικής, όσο και της σημερινής Σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της χώρας, είναι ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην  Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας.

Πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε σε νέο γύρο παραχωρήσεων για εννέα θαλάσσια οικόπεδα στον Αρκτικό Κύκλο, ενώ παράλληλα διαμαρτυρήθηκε έντονα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζήτησε από τις χώρες του Αρκτικού Κύκλου να μην προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τεκμηρίωση της Νορβηγικής κυβέρνησης για τη χρησιμότητα των εσόδων από υδρογονάνθρακες στη διασφάλιση του επιπέδου ζωής των πολιτών, ενώ πρόσφατα προχώρησε στην εκμετάλλευση του γιγαντιαίου κοιτάσματος Johan Sverdrup της Βόρειας θάλασσας με εκτιμώμενο κοίτασμα της τάξης 2,7 δις βαρέλια πετρελαίου και αξίας άνω των $100 δις. Η Δανία, επίσης μια κορυφαία ΄΄πράσινη’’ χώρα της ΕΕ, με τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών VESTAS και το υψηλότερο ποσοστό εγκατάστασης αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό της ισοζύγιο, έχει αποφασίσει ότι θα συνεχίσει τις έρευνες και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια θάλασσα μέχρι το 2050. Ανάλογες αποφάσεις έχει ανακοινώσει και η Μεγ. Βρετανία.

ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ‘’ΠΑΙΧΝΙΔΙ’’ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Μέχρι το 2011 και την ψήφιση του Ν. 4001/2011, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της Μεσογείου, η οποία δεν είχε ερευνήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιταλίας, η οποία στην τουριστικά αναπτυγμένη Αδριατική έχει υλοποιήσει και συνεχίζει να λειτουργεί δεκάδες εξέδρες γεωτρήσεων, όπως φαίνεται από τις μαύρες κουκίδες στο χάρτη. Αντίστοιχα, το 2015 καταγράφεται και χαρτογραφικά η υφιστάμενη κατάσταση και οι μελλοντικές έρευνες στη Μεσόγειο, όπου για πρώτη φορά εμφανίζεται και η Ελλάδα. 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ – ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Με το άρθρο 156 του Ν. 4001/2011, θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά στην ελληνική έννομη τάξη η βασική αρχή του Δίκαιου της Θάλασσας (UNCLOS) σύμφωνα με την οποία τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Μετά την ψήφιση του νόμου, η Ελλάδα προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό γεωφυσικών-σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης με βάση τα εξωτερικά όρια της ελληνικής ΑΟΖ. Η προκήρυξη δημοσιεύθηκε, τόσο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), όσο και στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (2011). Το αποτέλεσμα του διαγωνισμού κατακυρώθηκε στη Νορβηγική PGS, τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στον κόσμο, η οποία στη συνέχεια με τη συνεργασία του γαλλικού κρατικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (Beicip) και στελεχών του Υπουργείου Ενέργειας, προχώρησαν στην ερμηνεία των αντίστοιχων δεδομένων.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X