Θέμα

Υπουργός του Σημίτη σε υπόθεση με μίζες

Υπουργός του Σημίτη σε υπόθεση με μίζες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αλλον έναν υπουργό του Σημίτη “ακούμπησε”  η έρευνα για τις μίζες για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i. O εφέτης ειδικός ανακριτής Δημήτρης Ορφανίδης ενώπιον στοιχείων για τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικού προσώπου, πρώην μέλους του ΚΥΣΕΑ που άναψε το «πράσινο φως» για την ανάθεση του έργου.

Ο δικαστικός λειτουργός χειρίζεται εδώ και ένα χρόνο τη δικογραφία που αφορά στην ανάθεση που χειρίζεται την υπόθεση του έργου το 2003 στην αμερικανική SAIC.

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν περίπου ένα μήνα μάρτυρας -του οποίου η ιδιότητα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή- προσήλθε αυτοβούλως και φέρεται να κατέθεσε στον κ. Ορφανίδη στοιχεία για παράνομες αμοιβές (μίζες) συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου. Η κατάθεση του μάρτυρα φέρεται επίσης να αφορά υπουργό της τότε κυβέρνησης που ήταν μέλος του ΚΥΣΕΑ.

Η εξέλιξη αυτή υποχρεώνει τον ανακριτή της υπόθεσης να εφαρμόσει το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Και να αποστείλει στην Βουλή την δικογραφία προκειμένου να αξιολογηθεί τυχόν ποινική ευθύνη του κατονομαζόμενου πολιτικού.

Οι χρονικές συμπτώσεις

Η κατάθεση του μάρτυρα που φέρεται ότι προσήλθε ενώπιον του ανακριτή πριν από περίπου ένα μήνα, συμπίπτει χρονικά με την εντολή που έδωσε η επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα βρώμικου Χρήματος, κ. Αννα Ζαίρη, σε 4 συστημικές τράπεζες για το άνοιγμα των λογαριασμών του Κώστα και της Δάφνης Σημίτη, του αδελφού του Σπύρου, του Μ. Χρυσοχοΐδη και του Ε. Μαλέσιου, καθώς και του αντιπροσώπου της εταιρίας Thales στην Ελλάδα.

Η εντολή, σύμφωνα με το έγγραφα που δημοσίευσε η εφημερίδα τα ΝΕΑ, δόθηκε στις 30 Οκτωβρίου. Πληροφορίες ωστόσο από την Αρχή λένε ότι η δικογραφία για την ανάθεση του C4I δεν είναι αυτή που οδήγησε την εισαγγελέα σε αυτήν την κίνηση. Βλέπετε είναι “ανοιχτή” ακόμη η υπόθεση των φρεγατών. Επίσης ανοιχτές είναι και άλλες. Για παράδειγμα η δικογραφία που αφορά στο έμβασμα ύψους 845.000 ευρώ μεταξύ λογαριασμών του Σπύρου Σημίτη.

Το άνοιγμα των λογαριασμών  συνέπεσε και με την επίσκεψη που ετοιμάζουν οι ανακριτές για την υπόθεση των φρεγατών, στη Χάγη. Ο λόγος είναι να εξετάσουν τον Μισέλ Ζοσεράν, πρώην στέλεχος της γαλλικής Thales. Είναι το πρόσωπο, που είχε μιλήσει το 2005, για πάρανομες πληρωμές τόσο στις φρεγάτες όσο και στο C4i.

O Ζοσεράν πάντως έχει καταδικαστεί στη Γαλλία, μεταξύ άλλων και από τον κ. Παπαντωνίου, και φέρεται ότι είχε πει ότι ήταν πάγια τακτική της Thales να προσανατολίζει το 2% του τζίρου της σε μίζες, προκειμένου να αναλαμβάνει μεγάλα έργα. Το 2005 είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι η THALES έχασε τη συμφωνία για το C4i «γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά , ενώ οι Αμερικανοί (σ.σ Saic) στόχευσαν κατευθείαν στον Υπουργό Εσωτερικών και στον Πρωθυπουργό».

Δίκη για το C4i

Η έρευνα του ανακριτή για την υπόθεση του συστήματος ασφαλείας έχει ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος της λειτουργικότητάς του.

Η δικογραφία αυτή, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Σεπτέμβριο του 2017, εξετάζεται πλέον ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με συνολικά 18 πρόσωπα κατηγορούμενους, εκ των οποίων και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος.  Επίσης, κατηγορούμενοι είναι πρώην στελέχη της γερμανικής και ελληνικής Siemens κ.ά.

Αντικείμενο της δίκης είναι ουσιαστικά η παραλαβή του συστήματος C4I, σε χρονικό διάστημα από 2007-2009 και τροποποιήσεις συμβάσεων.

Τα αδικήματα που, ανά περίσταση αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, αφορούν δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, απιστία όσον αφορά πρώην στελέχη υπουργείων κ.ά., με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας του ανακριτή αφορά την ανάθεση του έργου στην κοινοπραξία SAICTEAM με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. Ερευνά τις συνθήκες υπό τις οποίες επιλέγει το 2003 η συγκεκριμένη κοινοπραξία έναντι άλλων.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X