Σχόλια

Το ηλιοβασίλεμα και το πόθεν έσχες

Το ηλιοβασίλεμα και το πόθεν έσχες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γιάννης Παναγόπουλος

Στη Φολέγανδρo, στον δρόμο για την παραλία του Αγίου Γεωργίου, το ηλιοβασίλεμα είναι μοναδικό. Το επισκέπτονται δύο φυλές τουριστών. Η πρώτη θαυμάζει την πορεία του ήλιου και το σβήσιμό του στη θάλασσα με γυμνά χέρια και μάτια. Η δεύτερη θεωρεί την πτώση του ήλιου στη θάλασσα κάτι σαν ιδανικό μεζέ για σέλφις. Στη δική της περίπτωση η ομορφιά είναι ελέγξιμη και παρεμβάσιμη και καταγράψιμη. Είναι σαν να σου λέει πως αν δεν υπήρχε εκείνη δεν θα υπήρχε και εκείνο. Η ακόμα καλύτερα, τo ηλιοβασίλεμα στο δρόμο για την παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι μοναδικό, γιατί εκείνη φωτογραφήθηκε μαζί του.

Αν το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού είναι ψευδές, εκεί έξω υπάρχουν δύο ομάδες δημοσιογράφων να “καλύψουν” το γεγονός. Η πρώτη το κρεμά στα μανταλάκια, το θεωρεί είδηση. Η δεύτερη απλώς αδιαφορεί στη θέα του, ανακαλύπτει τρύπες στα πόθεν έσχες των πολιτικών του αντιπάλων, κάνει πως δεν το είδε ή, ακόμα καλύτερα, θεωρεί πως επειδή εκείνη δεν θέλει να το δει έτσι και εκείνο δεν υπάρχει.

Ζούμε στις μέρες που η αξία της ενημέρωσης σερβίρεται με όρους πολιτικών ενστίκτων. Η είδηση πρέπει να σοκάρει, πρέπει να μας ευχαριστεί ή το αντίθετο. Ζούμε στην εποχή που το φιλτράρισμά της μπορεί να τιτλοφορηθεί ως ανάλυση. Η κυβέρνηση έχει ποντάρει τον ίδιο της τον εαυτό στη διαμόρφωση μιας σχέσης πολιτών-ενημέρωσης βασισμένη στην αυτοσυντήρησή της με κάθε κόστος.

Το ότι ανακατεύουμε τους όρους και το λεξιλόγιο της επικοινωνίας δε σημαίνει ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο αλήθειας, όπου οι ηγέτες θα της δίνουν τις διαστάσεις που θέλουν. Αν το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού είναι ψευδές το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι της αλήθειας αλλά δικό μας, που δεν το βλέπουμε.

Η αλήθεια επίσης είναι πως το ηλιοβασίλεμα στον Άι Γιώργη στη Φολέγανδρο είναι μοναδικό όχι επειδή το ανακάλυψαν οι σέλφερς, αλλά γιατί τονίζει το κέφι της φύσης. Το ότι το παρουσιάζουν ως πνευματική τους ιδιοκτησία δεν απασχολεί κανέναν άλλο παρά μόνο εκείνους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X