Διεθνή

Τρία “χαστούκια” στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ

Τρία “χαστούκια”  στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τρία μηνύματα-“χαστούκια”  στον Ερντογάν και ευμενείς τοποθετήσεις για την Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Τα νέα μηνύματα προς όλους έστειλε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας που παρέθεσε στη δεξαμενή σκέψης Heritage Foundation στην Ουάσιγκτον.

Οσον αφορά στην Ελλάδα διακήρυξε ότι στον στρατηγικό τους σχεδιασμό την υπολογίζουν ως πυλώνα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Αναλύοντας πώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να οικοδομήσουν ισχυρότερη αμερικανική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μίτσελ αναφέρθηκε στον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, καθώς και στην αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια… Με την Ελλάδα είχαμε ήδη ξεκινήσει στενότερη σχέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, πάνω στην οποία τώρα στηριζόμαστε για να την ενισχύσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υφυπουργός.

Αναφερόμενος στην στρατηγική θεώρηση των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει άριστη συνεργασία με την Ευρώπη θέματα κοινού ενδιαφέροντος στα Βαλκάνια, τονίζοντας παράλληλα πως το συγκεκριμένο γεγονός καταδεικνύει ότι η διατλαντική σχέση βοηθά στην αντιμετώπιση κοινών και σημαντικών προκλήσεων.

«Στα Βαλκάνια, αυξάνουμε τη βοήθεια κατά της ρωσικής επιρροής και συντονίζουμε τις ενέργειες με την ΕΕ για να οικοδομήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτή την στιγμή που μιλάω, η ομάδα μας εργάζεται με την ΕΕ και τους βασικούς ευρωπαίους εταίρους μας για τη Σερβία-Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το θέμα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

Οσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, ο Γουές Μίτσελ είπε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παρέχουν βοήθεια προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

«Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να διαδραματίζουν αθόρυβο ρόλο, αλλά μαζί με την ΕΕ και τη Γερμανία, για να ενθαρρύνουμε την επίλυση αυτού του αδιεξόδου, ώστε να δούμε την ΠΓΔΜ μέλος του ΝΑΤΟ».

Τι θα συμβεί αν η Τουρκία δεν υποκύψει στις ΗΠΑ

Στη συνέχεια ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών ήταν καταπέλτης για την Τουρκία. Εστειλε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο τα μηνύματα.

Το πρώτο ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της, ο Γουές Μίτσελ τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο και κάτι για το οποίο δεν θα μιλήσουμε».

Από την άλλη, όμως, πλευρά, ο Γουές Μίτσελ σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για ν’ αποκαταστήσουν τις τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, καθώς απώτερος στόχος εξακολουθεί να είναι η διατήρηση του δυτικού γεωπολιτικού προσανατολισμού της Αγκυρας. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας, αναλύοντας τη σημασία που έχει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το δεύτερο μήνυμα πως δεν σκοπεύουν οι Αμερικανοί να κάνουν τα στραβά μάτια για την παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία. «Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε δυτική στρατηγική τροχιά. Κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Στο σημείο, όμως, αυτό ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να διευκρινίσει πως οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν ν’ αγνοήσουν τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου στην Τουρκία αλλά και τη ρητορική και τις ενέργειες της Αγκυρας που προκαλούν ανησυχία και τριβές με τους γείτονές της σε περιφερειακό επίπεδο.

Το τρίτο και εμμέσως πιο απειλητικό μήνυμα αφορούσε στους S-400. Εστειλε εκ νέου προειδοποίηση στην Αγκυρα, ο Γουές Μίτσελ και ξεκαθάρισε πως, αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα για την παραγωγή των μαχητικών F-35.

«Από την τουρκική πλευρά θα πρέπει ν’ αναμένουν ότι αν προχωρήσουν στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Και αυτό νομίζω ότι περιλαμβάνει και τα F-35» είπε.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Αγκυρας θα συνιστούσε παραβίαση της νομοθεσίας CAATSA (Αντιμετώπιση των Αμερικανών Αντιπάλων Μέσω Κυρώσεων), με βάση την οποία επιβάλλονται κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους αμερικανικούς κανόνες.

«Εχουμε καταστήσει σαφές σ’ όλες τις επαφές μας με τους τούρκους αξιωματούχους ότι, αν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην αγορά των S-400, θα υπάρξουν συνέπειες. Μία από αυτές τις συνέπειες διευκρινίζεται με σαφήνεια στη νομοθεσία CAATSA. Και δεν χρειάζεται να το επεξηγήσω περαιτέρω. Η θέση μας εξακολουθεί να είναι ότι θα τηρήσουμε τον νόμο» τόνισε ο Γουές Μίτσελ.

Και υπενθύμισε ότι η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X