Κοινωνία

ΕΟΔΥ: 18 νεκροί από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα – Οκτώ νέοι θάνατοι από γρίπη

ΕΟΔΥ: 18 νεκροί από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα – Οκτώ νέοι θάνατοι από γρίπη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο ΕΟΔΥ σήμερα Πέμπτη (29/2/2024) έδωσε στη δημοσιότητα την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης αναπνευστικών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ την εβδομάδα 19 – 25 Φεβρουαρίου 2024, έχουν καταγραφεί 18 θάνατοι από κορονοϊό και οκτώ από γρίπη. Ο αριθμός των ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 30.

Συνοπτικά την εβδομάδα 08/2024:

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

  • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

  • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παρέμεινε σε παρόμοια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ο αριθμός των εισαγωγών (n=298) παρουσίασε μείωση 31% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=433) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=1.063). Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=5) παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=6) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=29).
  • Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 30. Καταγράφηκαν 18 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη (εύρος 49-89 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=42) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=94).
  • Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1 (83%) ακολουθούμενη από την EG.5 (6%) (τελευταία διαθέσιμα δεδομένα).Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 στις 6 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφάνισε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα των δειγμάτων SARI παρουσίασε επίσης αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 8 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Επιπλέον, δηλώθηκαν αναδρομικά 2 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης.
  • Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευθεί 128 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 58 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Έχουν τυποποιηθεί 547 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 499 (91%) ήταν τύπου Α και 48 (9%) τύπου Β. Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 467 στελέχη τύπου Α. Τα 432 (92,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 35 (7,5%) στον υπότυπο Α(Η3).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

  • H θετικότητα RSV παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο στην κοινότητα (δίκτυο Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: τα στοιχεία δύνανται να τροποποιηθούν με την ενσωμάτωση δεδομένων που δηλώνονται αναδρομικά

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X