Αναλύσεις

Κατανοώντας την αυτοκτονία στην εφηβεία

Κατανοώντας την αυτοκτονία στην εφηβεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
επιμέλεια: Αναστασία Νικολάου – Ψυχολόγος an_psychology@yahoo.com
Στη μνήμη του δικού μας 16χρονου αγοριού που όλοι γνωρίζουμε πολύ πολύ καλά. Αντίο.

Ο αυτοκτονικός ιδεασμός, περιγράφει σκέψεις, φαντασιώσεις, ιδέες ή εικόνες που σχετίζονται με τον θάνατο από αυτοκτονία. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η κατάθλιψη και οι σκέψεις αυτοκτονίας δεν περιορίζονται στους ενήλικες, αλλά τα συμπτώματα και τα προειδοποιητικά σημάδια είναι συχνά διαφορετικά στους εφήβους.

Η κοινωνία μας μπορεί να γίνει εξαιρετικά πνιγηρή και αλλοτριωτική για τη νιότη. Ίσως και να τη φθονεί. Σίγουρα τη σπρώχνει προς την αφομοίωση και την εξομοίωση. Όποιος νιώθει διαφορετικός, όποιος είναι περισσότερο ευαίσθητος, όποιος λυγίζει κάτω από το βάρος των απαιτήσεων, της κάθε είδους νόθας αριστείας και της κίβδηλης επιτυχίας εξοστρακίζεται.
Η κραυγή αγωνίας και απελπισίας των εφήβων καταδεικνύει την πορεία μιας κοινωνίας προς την απόλυτη ηθική παρακμή.

Ως γονέας, φροντιστής ή φίλος ενός εφήβου, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να τον υποστηρίξετε, είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε τι είναι ο αυτοκτονικός ιδεασμός, πώς εκδηλώνεται στους έφηβους και πώς μπορείτε να παρέμβετε.

Παθητικός και Ενεργός Αυτοκτονικός Ιδεασμός

Για τους εφήβους, οι σκέψεις αυτοκτονίας μπορεί να κυμαίνονται από φευγαλέες μέχρι να κάνουν πραγματικά σχέδια για να τερματίσουν τη ζωή τους. Για τον λόγο αυτό, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας διακρίνουν τον αυτοκτονικό ιδεασμό είτε σε παθητικό είτε σε ενεργό.

Ο παθητικός αυτοκτονικός ιδεασμός χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αόριστων ιδεών γύρω από τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να τερματίσει τη ζωή του. Η αυτοκτονία εκλαμβάνεται ως μία πιθανή λύση για να σταματήσει ο πόνος, αλλά συνήθως το άτομο δεν προβαίνει σε κάποια ενέργεια.

Ο ενεργός αυτοκτονικός ιδεασμός είναι όταν ένας έφηβος βιώνει επίμονες σκέψεις αυτοκτονίας, αισθάνεται απελπισία και στη συνέχεια αρχίζει να λαμβάνει μέτρα για να πραγματοποιήσει μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Η αυτοκτονία είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες μεταξύ 10 και 24 ετών...

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X