Κοινωνία

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ξαφνική αλλαγή στάσης της διοίκησης του ΕΟΔΥ πριν τη δίκη για τις παράνομες προσλήψεις

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ξαφνική αλλαγή στάσης της διοίκησης του ΕΟΔΥ πριν τη δίκη για τις παράνομες προσλήψεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΕΟΔΥ: Η υπόθεση αφορά 22 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2013–2014, επί θητείας Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας ο οποίος ανέλαβε εκ νέου στις 3/1
Σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τις επιλογές της διοίκησης του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) εγείρονται σε σχέση με την απόφαση να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών και να μην υποστηρίξει τα συμφέροντά του, αναφορικά με δικαστική υπόθεση με τις δεκάδες παράνομες προσλήψεις «ημετέρων» στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2011-2014.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το documentonews.gr ενώ αρχικά η διοίκηση του ΕΟΔΥ, με επικεφαλής τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χριστάκη Χατζηχριστοδούλου, είχε αποφασίσει να υποβάλλει δήλωση για την υποστήριξη της κατηγορίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της δίκης, «ανέκρουσε πρύμναν».

Η υπόθεση αφορά 22 παράνομες προσλήψεις που είχαν γίνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2013 – 2014 από τις οποίες έχει καταγραφεί ζημία στο ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 251.629 ευρώ. Στο εδώλιο βρίσκονται ο πολιτευτή της ΝΔ και προσωπικός φίλος του Άδωνι Γεωργιάδη, Σταμάτης Πουλής, η σύζυγος του πρώτου, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου (συνεργάτης του κ. Γεωργιάδη), η πρώην οικονομική διευθύντριας του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αικατερίνη Πολύζου και ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω προσλήψεις έγιναν επί θητείας Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι η αλλαγή στάσης του ΕΟΔΥ καταγράφεται μετά την εκ νέου ανάληψη των καθηκόντων στο υπουργείο Υγείας, του Άδ. Γεωργιάδη στις 3 Ιανουαρίου.

Η δίκη ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου, διεκόπη λόγω ωραρίου και αναμένεται να συνεχιστεί στις 25/1.

Το ιστορικό της αλλαγής στάσης του ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η αλλαγή στάσης του ΕΟΔΥ προέκυψε μετά την απόφαση στις 18/12/23, όταν συνεδρίασε το ΔΣ του ΕΟΔΥ και αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή δήλωσης για την υποστήριξη της κατηγορίας στην εν λόγω δίκη.

Εννιά ημέρες μετά, το ΔΣ του ΕΟΔΥ συνεδρίασε και πάλι αποφασίζοντας την ανάθεση στον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ, Γιώργο Τριανταφύλλου να συντάξει γνωμοδότηση και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εκπροσώπηση του Οργανισμού.

Ο αναπληρωτής καθηγητής φέρεται να ολοκλήρωσε τη γνωμοδότηση καταλήγοντας στο συμπέρασμα «ότι η παράλειψη υποστήριξης της κατηγορίας κατά κατηγορουμένων δεν οδηγεί στην απόσβεση των αξιώσεων του». Επίσης, επισήμανε ότι ακόμη και να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι «δεν συνεπάγεται αυτόματα την απαλλαγή τους από την αστική τους ευθύνη».

Στις 12/1 το ΔΣ του ΕΟΔΥ συνεδρίασε και πάλι. Εκεί παρουσιάστηκε η εισήγηση της προϊσταμένης του Νομικού Τμήματος του ΕΟΔΥ η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ήταν αρνητική ως προς τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας από την πλευρά του ΕΟΔΥ, με το σκεπτικό ότι μπορεί να επιφέρει «ποινικές και αστικές ενέργειες» κατά εκπροσώπων του. Στη συνέχεια το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε δήλωση παράστασης προς υποστήριξης της κατηγορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ έγιναν την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας, επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ο Αδ. Γεωργιάδης, οι τυχόν ποινικές ευθύνες του οποίου έχουν παραγραφεί.

Για την ιστορία αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σταμάτης Πουλής ήταν συνεργάτης του Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας, έχοντας αναλάβει καθήκοντα συντονισμού του έργου για την επίτευξη στόχων σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δεύτερη δίκη στις 9 Φεβρουαρίου
Να σημειωθεί ότι στις 9 Φεβρουαρίου έχει προσδιοριστεί η διεξαγωγή και της δεύτερης δίκης αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορά σε επιπλέον 74 παράνομες προσλήψεις την περίοδο 2011-14 από τις οποίες έχει καταγραφεί ζημία στο ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X