Κοινωνία

Κρήτη: Σε «λουκέτο» οδηγούνται παιδοχειρουργικές κλινικές – «Θα κινδυνέψουν παιδιά»

Κρήτη: Σε «λουκέτο» οδηγούνται παιδοχειρουργικές κλινικές – «Θα κινδυνέψουν παιδιά»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε «λουκέτο» οδηγούνται οι παιδοχειρουργικές κλινικές στην Κρήτη, εξαιτίας των ελλείψεων παιδοχειρουργών, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Εκατοντάδες παιδιά από την Κρήτη και άλλα νησιά θα είναι αναγκασμένα να μεταφέρονται στην Αθήνα για να χειρουργηθούν, καθώς κλείνουν οι Παιδοχειρουργικές κλινικές στο μεγαλύτερο νησί της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν γιατροί παιδοχειρούργοι για να καλύψουν τις θέσεις στα συγκεκριμένα τμήματα.

Ειδικότερα, η Κρήτη διαθέτει δύο παιδοχειρουργικές κλινικές που εξυπηρετούν εκτός την Κρήτη και όλα τα νησιά. Η μία βρίσκεται στο νοσοκομείο των Χανίων και η άλλη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Επομένως, τα παιδιά ηλικίας έως 15 χρονών είναι υποχρεωμένα να μεταφέρονται στην Αθήνα για να χειρουργηθούν ακόμα και για μία σκωληκοειδίτιδα. Μάλιστα για παιδιά που χρήζουν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης με σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν ενδείκνυται η διακομιδή τους, η επικινδυνότητα είναι πολύ μεγάλη.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, καθώς η παιδοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Χανίων ξέμεινε με δύο παιδοχειρουργούς, έναν επικουρικό και μία παιδοχειρουργό αποσπασμένη από το ΠΑΓΝΗ. Η ίδια κατάσταση επικρατεί στο ΠΑΓΝΗ. Ένας γιατρός συνταξιοδοτήθηκε, ένας παραιτείται σε ένα χρόνο και ο τρίτος έγινε μέλος ΔΕΠ και μετακινείται στο Αττικόν. Όπως μεταφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, ζητήθηκε από την αποσπασμένη παιδοχειρουργό του νοσοκομείου Χανίων να κάνει εφημερίες στο ΠΑΓΝΗ και δήλωσε παραίτηση.

«Η συνάδελφος έχει 4 παιδιά και προβλήματα υγείας. Δεν είναι καθόλου εύκολη η μετακίνησή της από τα Χανιά στο Ηράκλειο» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι υγειονομικοί καλούν τον υπουργό Υγείας να στελεχώσει άμεσα και τις δύο παιδοχειρουργικές κλινικές, ειδάλλως θα κινδυνέψουν παιδιά, ενώ θα ταλαιπωρούνται με διακομιδές γονείς και παιδιά τζάμπα.

«Για να  ανακόψεις το κύμα φυγής  γιατρών, νοσηλευτών  και άλλων υγειονομικών, για να ενισχυθεί με προσωπικό το σύστημα, χρειάζεται συνολική κυβερνητική παρέμβαση. Αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, κίνητρα», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X