Ιστορία

Υποναύαρχος η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα -Διακόσια χρόνια μετά

Υποναύαρχος η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα -Διακόσια χρόνια μετά
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το Υπουργείο Άμυνας απένειμε τον τίτλο του Υποναυάρχου, στην Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, σχεδόν διακόσια χρόνια μετά το θάνατό της… Πριν από λίγο, έγινε γνωστό πως το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αποφάσισε να απονείμει στη γνωστή ηρωίδα της επανάστασης του ’21, Μπουμπουλίνα, το βαθμό του Υποναυάρχου επί τιμή, τον Πολεμικό Σταυρό και το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η μοναδική στην παγκόσμια ναυτική ιστορία γυναίκα-Ναύαρχος, γεννήθηκε στη φυλακή, έζησε μέσα στη θάλασσα, πολέμησε στη στεριά και πέθανε εκτός μάχης στην αυλή του σπιτιού της από Έλληνα.

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υπήρξε η μεγάλη ηρωίδα του ’21. Ήταν από τις λίγες γυναίκες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Απελευθερωτικό Αγώνα. Ήταν κόρη του Υδραίου πλοίαρχου Σταυριαννού Πινότση και της Σκεύως (Παρασκευής) Κοκκίνη. Η Μπουμπουλίνα, που ήταν Υδραία στην καταγωγή, γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου του 1771, όταν η μητέρα της, Σκεύω, επισκέφθηκε τον τότε φυλακισμένο από τους Τούρκους και ετοιμοθάνατο άντρα της, Σταυριανό Πινότση…

Όταν ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση, είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα από Σπετσιώτες, τους οποίους αποκαλούσε «γενναία μου παλικάρια».

Είχε αναλάβει να αρματώνει, να συντηρεί και να πληρώνει τον στρατό αυτό μόνη της όπως έκανε και με τα πλοία της και τα πληρώματά τους, κάτι που συνεχίστηκε επί σειρά ετών και την έκανε να ξοδέψει πολλά χρήματα για να καταφέρει να περικυκλώσει τα τουρκικά οχυρά, το Ναύπλιο και την Τρίπολη.

Έτσι τα δύο πρώτα χρόνια της επανάστασης είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία…

Οι Ρώσοι της απένειμαν τον τίτλο του Ναυάρχου

Στις αρχές του 19ου αιώνα ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Α΄της Ρωσίας απένειμε το αξίωμα του Ναυάρχου στη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, την Ελληνίδα που με δικά της χρήματα δημιούργησε στόλο για του ξεσηκωμένους συμπατριώτες της, ενώ ηγήθηκε η ίδια της επίθεσης στο φρούριο του Ναυπλίου το 1821. Ωστόσο, ο κατάλογος των ρωσίδων Ναυάρχων περιορίζεται για την ώρα μόνο στο όνομα της Ελληνίδας ηρωίδας του 19ου αιώνα.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Πρ. Παυλόπουλος: «Εμβληματικό και διαχρονικό το παράδειγμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας»

Σαν σήμερα το 1821 εκτελέστηκε διά ανασκολοπισμού ο Αθανάσιος Διάκος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X