Θέμα

Υπουργοί ζητούν την απομάκρυνση Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος

Υπουργοί ζητούν την απομάκρυνση Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αν λέγαμε πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είναι στον πάγο, θα κάναμε λάθος. Είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση. Υπάρχουν υπουργοί και στελέχη του Μαξίμου, που ούτε να ακούν δεν θέλουν για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Εκτιμούν, όπως λένε σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, πως κάνει προσωπικό πολιτικό παιχνίδι και προσθέτουν ότι δημιουργεί προβλήματα στην κυβερνητική πολιτική και στην κυβέρνηση γενικότερα.

Μάλιστα δεν λείπουν και εκείνοι, οι οποίοι εισηγούνται στον Αλέξη Τσίπρα, να επιχειρήσει την απομάκρυνση του Γιάννη Στουρνάρα, προβάλλοντας ως επιχείρημα το “μοντέλο Κύπρου”.

Τί είναι το “μοντέλο Κύπρου”; Είναι η πρωτοβουλία που πήρε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης να ζητήσει από το Μάριο Ντραγκι να απομακρυνθεί ο Πανίκος Δημητριάδης και να αντικατασταθεί από τη Χρυστάλα Γιωρκάτζη.

Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Μάριο Ντράγκι, τελικά ο Νίκος Αναστασιάδης κατάφερε να τον πείσει και να συναινέσει στην απομάκρυνση του τότε κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου, γιατί η παρουσία του ήταν, όπως υποστήριξε ο Νίκος Αναστασιάδης, επιζήμια για την κυπριακή οικονομία γιατί δεν έχουν ίδιες απόψεις και δεν μπορούν να συντονίσουν τις πολιτικές τους.

Ομως, οι δύο περιπτώσεις δεν είναι παρόμοιες τόσο σε επίπεδο οικονομιών, οικονομικών φάσεων, αλλά και προσώπων. Και ασφαλώς, λένε γνώστες το τεκταινόμενων στη Φραγκφούρτη, ο Μάριο Ντράγκι δεν θα ήθελε να δημιουργήσει άλλο ένα προηγούμενο, το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει την όρεξη και σε άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες θα ήθελαν να αντικαταστήσουν τους κεντρικούς τραπεζίτες για να βάλουν κάποιους της αρεσκείας τους.

Εκτός αυτών, εντός της κυβέρνησης, αλλά και στου Μαξίμου, υπάρχουν υπουργοί και στελέχη οι οποίοι δεν θεωρούν μεν εποικοδομητική για την κυβέρνηση την παρουσία του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά δεν προτείνουν και την αντικατάστασή του με το σκεπτικό ότι με τόσα μέτωπα ανοιχτά ως τον Αύγουστο του 2018, δεν θα ήθελαν να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα και αντιπαραθέσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάριο Ντράγκι.

Οι υπουργοί αυτοί και τα στελέχη εκτιμούν ότι είναι μεγάλο λάθος η δημιουργία κακών σχέσεων με την ΕΚΤ, από τη στιγμή που τους επόμενους μήνες, πρόκειται να διενεργηθούν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, από τα οποία θα εξαρτηθούν κρίσιμες και καίριες αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα.

Οι ίδιοι εκφράζουν την ελπίδα, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας θα λειτουργήσει θεσμικά και θα βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αντεπεξέλθει σε μία δοκιμασία, η οποία είναι μεν δύσκολη, αλλά μπορεί να γίνει δυσκολότερη στην περίπτωση πολύ κακών σχέσεων ή ακόμα και αντιπαραθέσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επίσης, άλλα πολύ κρίσιμα θέματα, που είναι ανοιχτά και η παρουσία της ΕΚΤ είναι σημαντική είναι οι συζητήσεις για το χρέος και ο τρόπος εξόδου από τα μνημόνια.

Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε την αμφίσημη απάντηση που έδωσε ο Μάριο Ντράγκι όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε πως δεν ξέρει και πως θα γίνει αυτό που θα αποφασίσουν οι Ελληνες. Πρόκειται για δήλωση η οποία μπορεί να ερμηνευτεί και με τους δύο τρόπους.

Βεβαίως, στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί πως ο Γιάννης Στουρνάρας με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης μιας προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης, η οποία μπορεί να είναι σφιχτή ή χαλαρή. Στην πρώτη περίπτωση η συμφωνία για την προληπτική γραμμή συνοδεύεται με συμφωνία για μέτρα, που σημαίνει νέο μνημόνιο, κάτι που πολιτικά είναι καταστροφικό για την κυβέρνηση (και γι΄ αυτό η οργή κατά Στουρνάρα έφτασε στο ζενίθ και οι σχέσεις στο ναδίρ).

Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει μία πίστωση, την οποία η κυβέρνηση, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει, εφόσον υπάρξει ανάγκη και μόνο τότε θα συζητηθούν τυχόν μέτρα, που θα κληθεί να λάβει.

Η παραλλαγή αυτή μπορεί οικονομικά να μην δημιουργεί προβλήματα από την αρχή, όμως πολιτικά καταρρακώνει το αφήγημα της κυβέρνησης, για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, στην οποία έχει επενδύσει και επενδύει πάρα πολλά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, όποια κι΄ αν είναι η θέση που παίρνουν υπουργοί και στελέχη η κοινή συνισταμένη και η κοινή στάση χαρακτηρίζεται από την αντιμετώπιση του Κεντρικού Τραπεζίτη της χώρας ως προβλήματος για την κυβέρνηση.

Οσον αφορά στον Αλέξη Τσίπρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την οργή του τη μέρα που γνωστοποιήθηκε η θέση της Τράπεζας της Ελλάδος για την προληπτική γραμμή στήριξης μετά το τέλος του προγράμματος (απόδειξη αυτού η διαρροή από του Μαξίμου περί αποτυχημένου υπουργού Οικονομικών) και την εκτίμηση ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη συγκατοίκηση, καθώς και ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε ένα άλλο πρόσωπο με το οποίο θα μπορούσε να έχει καλύτερη συνεργασία, τελικά φαίνεται να προκρίνει τη στάση αναμονής και όχι της ρήξης. Τουλάχιστον όχι αυτή τη στιγμή με τόσα ανοιχτά θέματα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X