Χωρίς Κατηγορία

Ζέρβας: Είμαστε σε «πόλεμο» -Έρχεται ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη

Ζέρβας: Είμαστε σε «πόλεμο» -Έρχεται ολικό lockdown στη Θεσσαλονίκη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η «έκρηξη» κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, η διασπορά της νόσου στους όμορους νομούς και η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία φέρνουν αναπόφευκτα νέα πιο σκληρά μέτρα για τη συμπρωτεύουσα με περιορισμούς που θα θυμίζουν το μοντέλο του Μαρτίου.

Σημειώνεται, ότι το Σάββατο τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 839 ,ενώ χθες η Θεσσαλονίκη έπιασε και πάλι αρνητική πρωτιά πανελλαδικά καθώς καταγράφηκαν 449 νέα κρούσματα. Υπενθυμίζεται, ότι η Θεσσαλονίκη είχε καταγράψει άλλα 530 την περασμένη Παρασκευή.

Οι όποιες αποφάσεις θα «κλειδώσουν» στη σημερινή προγραμματισμένη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τα μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μεταβαίνει εσπευσμένα στην πόλη και σε λίγη ώρα θα επισκεφτεί διαδοχικά τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Γ. Γεννηματάς», ενώ πιθανό είναι να προβεί και ο ίδιος στις ανακοινώσεις για τους νέους περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα σενάρια θέλουν εκτός των αεροδιακομιδών περιστατικών από την Θεσσαλονίκη στα νοσοκομεία της Αθήνας ή άλλων πόλεων και:

1.Την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, όριο που τίθεται σε εφαρμογή από τις έξι αύριο το πρωί.

2.Την απαγόρευση της μετακίνησης σε άλλο νομό.

Άλλωστε στην υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου συνηγορούν και τα στοιχεία της διασποράς από την μια περιφερειακή ενότητα στην άλλη. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα την Κυριακή από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, και δείχνουν την διασπορά της Θεσσαλονίκης να αποτυπώνεται στις περιοχές των Σερρών και της Δράμας, που αλλάζουν από αυτήν την Τρίτη επίπεδο περνώντας σε εκείνο του αυξημένου κινδύνου.

Ένα βήμα πριν το πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού η Θεσσαλονίκη (video) - ert.gr

Γενικό lockdown

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, εάν διατηρηθούν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, η Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες θα πάει σε γενικό lockdown προκειμένου να αναχαιτιστεί δραστικά το δεύτερο, ιδιαίτερα επιθετικό κύμα της πανδημίας που χτυπάει την πόλη.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση κόκκινου συναγερμού, σήμερα τέθηκε σε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, βάσει του οποίου μετατρέπονται 43 κλίνες άλλων κλινικών σε κλίνες ΜΕΘ-COVID.

Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Ζέρβας: Είμαστε σε πόλεμο

Με τη φράση «είμαστε σε πόλεμο», ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας περιέγραψε με δραματικό τρόπο την κατάσταση στη συμπρωτεύουσα. Εκτίμησε ότι η πόλη δεν θα γλιτώσει το lockdown και αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει αυστηρότερα μέτρα, μεταξύ των οποίων: απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ή τις 21:00 το βράδυ και η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός νομού.

Ειδικότερα, δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον ΣΚΑΪ «είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία».

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Νέα μετρά κατασταλτικά και περιοριστικά στη Θεσσαλονίκη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3,  σημείωσε ότι «είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν και νέα μετρά κατασταλτικά και περιοριστικά στη Θεσσαλονίκη». Όπως δήλωσε «η Θεσσαλονίκη δεν επέδειξε την ευθύνη που θα έπρεπε και μολονότι είχε φτάσει σε βαρύ επιδημιολογικό σημείο δεν ήχησε το καμπανάκι», ενώ έκανε λόγο και για αμετροέπεια στη διαχείριση της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.

Ο υπουργός τόνισε πάντως ότι αν δεν υπάρξει ατομική ή συλλογική ευθύνη δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει κανένα μετρό υπογραμμίζοντας ότι το υγειονομικό κομμάτι της πόλης δέχεται μεγάλη πίεση.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Τουρκία: 65 ώρες μετά τον σεισμό τρίχρονη ανασύρθηκε μέσα από τα συντρίμμια ζωντανή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X