Αναλύσεις

Το όραμα της Πνύκας των Μακρόν και Τσίπρα

Το όραμα της Πνύκας των Μακρόν και Τσίπρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Είναι κοινός τόπος, αλλά και όρος επιβίωσης ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από βαθιές, ριζοσπαστικές και προπαντός δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Η φράση από Ευρώπη των μηχανισμών να μετεξελιχθεί σε Ευρώπη των λαών δεν είναι κενή περιεχομένου. Είναι η πεμπτουσία των μεταρρυθμίσεων, αφού η δημοκρατική νομιμοποίηση πολιτικών και αποφάσεων της Ευρώπης είναι περίπου ανύπαρκτη. Το Ευρωπαϊκό Κουνοβούλιο δεν είναι παρά ένα “φύλλο συκής”, το οποίο δεν φτάνει,. ούτε να κρύψει τις αυθαιρεσίες μηχανισμών και της γερμανικής ισχύος και επικυριαρχίας.
Το δίλημμα  που τέθηκε με τις ομιλίες στην Πνύκα είναι: Θέλουμε την  Ευρώπη του Εμανουέλ και του Αλέξη ή την Ευρώπη του Βόλφγκανγκ. Η δεύτερη είναι η σημερινή στυγνή πραγματικότητα, που έχει στον πυρήνα της τη γερμανική οικονομική ισχύ, την τόσο καταθλιπτική ισχύ που μας κάνει να μιλάμε για γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, την Ευρώπη δηλαδή του Σόιμπλε και του Eurogroup, όπου η γνώμη των υπολοίπων δεν έχει καμία σημασία ή περίπου καμία όταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάρει την απόφασή του.
Η πρώτη αντιθέτως είναι ένα όραμα, έστω θολό και ασαφές, που αναδύθηκε από την Πνύκα, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Αλέξης Τσίπρας, έκαναν λόγο για τη δημοκρατική Ευρώπη, το σπίτι των λαών, όπου η πολιτική και οι πολιτικοί θα υπερισχύουν των μηχανισμών, των γραφειοκρατών των Βρυξελλών και βεβαίως των Γερμανών επικυρίαρχων.
Μπορεί αρκετοί Ελληνες να εκστασιάστηκαν που ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε ελληνικά, πράγμα που οδήγησε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης σε δημοσιεύματα που εκθειάζουν σε βαθμό λατρείας το γεγονός.
Ομως, η ουσία βρίσκεται στο περιεχόμενο και στην ουσία της ομιλίας. Ο συμβολισμός είναι πολύ ισχυρός όταν η Μακρόν λέει και μάλιστα στα ελληνικά πως «πριν από 2.500 χρόνια, εδώ στον λόφο της Πνύκας οι Αθηναίοι επινόησαν τη Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιόν σας είναι, το ξέρω, ένα πολύ μεγάλο προνόμιο. Για αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις ελληνικές Αρχές, αλλά ειδικότερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ!».
Ο εγωισμός μας μπορεί να κολακεύτηκε, αλλά η αναφορά και στον Περικλή παραπέμπει ευθέως σε μία δημοκρατική επινόηση και για την Ευρώπη, που ξεκινάει τώρα από τον τόπο που οι Αθηναίοι έκαναν κέντρο της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Και χωρίς περιστροφές ο Γάλλος Πρόεδρος συνέδεσε την Πνύκα με την Ευρώπη λέγοντας: «Εδώ οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν την ευθύνη των αποφάσεων στους πολλούς. Τι κάναμε εμείς οι Ευρωπαίοι για τη Δημοκρατία; Έλεγε ο Περικλής τις σχέσεις μας με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία και δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία στις καθημερινές μας σχέσεις. Θέλω να σας μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας. Στην Ευρώπη σήμερα η εμπιστοσύνη απειλείται. Η ελληνική κρίση αφορά την Ευρώπη. Είναι μία αποτυχία της Ευρώπης. Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη; Πρέπει να υποχωρήσουμε και να περνάμε από τη μία κρίση στην άλλη; Αυτό θα ήταν διπλό λάθος. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε ξεπερνώντας πολέμους. Η Ευρώπη ήταν και είναι μεταμόρφωση. Αυτοί που θέλουν να την εγκλωβίσουν σε μία άκαμπτη ταυτότητα δεν γνωρίζουν».
Και προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα αναφερόμενος στο κεντρικό ζήτημα και στο μεγάλο έλλειμμα της ταυτοχρόνως της σημερινής Ευρώπης, την κυριαρχία, που και ο Μακρόν θεωρεί πρώτιστο καθήκον. “Αυτό θεωρώ προτεραιότητα. Θέλω να διαλέξουμε τους τρόπους που θα οικοδομήσουμε το μέλλον. Η εθνική κυριαρχία δεν θα πρέπει να είναι μόνο όργανο στα χέρια αυτών που θέλουν να πολεμήσουν την Ευρώπη. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» τόνισε και σημείωσε ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κράτη και τα έθνη, κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη».
Για να αναφερθεί στη συνέχεια στην ευρωζώνη με κοινό προϋπολογισμό, έναν υπουργό και προπαντός ένα κοινοβούλιο των χωρών της ευρωζώνης, ως υψηλή έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας της. Και βεβαίως δεν θα μπορούσε ένα τέτοιο σχέδιο παρά να αποτύχει χωρίς τη συμμετοχή των λαών. Γι΄ αυτό πρότεινε συζητήσεις, διαβουλεύσεις, λαϊκές συνελεύσεις και στο τέλος απόφαση από τους ίδιους τους λαούς.
Και ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του ομιλία συνόψισε ακόμα καλύτερα το όραμα της Πνύκας λέγοντας ότι “στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογο για ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Για μια επανίδρυση. Ισονομία μεταξύ των πολιτών και των κρατών”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X