Επιλογές

Ποιες συντάξεις ¨κουρεύονται¨ περισσότερο και πόσο

Ποιες συντάξεις ¨κουρεύονται¨ περισσότερο και πόσο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Aπώλειες πολλαπλών ταχυτήτων, που ξεκινούν από 1 ευρώ και αγγίζουν σε ακραίες περιπτώσεις τα 350 ευρώ έρχονται για 900.000 συνταξιούχους το 2019.

Και όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης “οι αλλαγές στο ασφαλιστικό επιφέρουν νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις, που φτάνουν το 18% της σύνταξης.

Αυτό σημαίνει μείωση σε μηνιαία βάση από λίγα ευρώ ως 350 ευρώ. Αν στο λογαριασμό συνυπολογιστεί και η μείωση του αφορολογήτου, τότε η μείωση θα ξεπεράσει το 20% της σύνταξης.

Το νέο στοιχείο με αυτές τις μειώσεις είναι ότι δεν αφορούν μόνο μεσαίες και μεγάλες συντάξεις, αλλά και συντάξεις των 600 ή 700 ευρώ”.

Οι πιο μεγάλοι χαμένοι είναι οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, που θα υποστούν το μεγαλύτερο μαχαίρι. Χάνουν ολόκληρο το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ (βασική σύνταξη) με αποτέλεσμα να καταγράφουν προσωπικές διαφορές που ξεπερνούν ακόμη και τα 400 ευρώ, ειδικά αν έχουν φύγει με 35-40 χρόνια και ασφάλιση στις υψηλότερες κατηγορίες.

Ποσοστιαία οι προσωπικές τους διαφορές αγγίζουν το 40% της συνολικής σύνταξης. Το πλαφόν 18% διασώζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες ένα σημαντικό τμήμα της σύνταξής τους, κοντά στα 150 ευρώ. Αυτό αμβλύνει τις απώλειες ώστε το «ψαλίδι» να μην ξεπεράσει το όριο των 350 ευρώ.

Δεύτεροι στη δύσκολη λίστα των περικοπών έρχονται οι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Οι προσωπικές τους διαφορές που «δείχνουν» το ύψος της απώλειας κυμαίνονται από 153 έως και 230 ευρώ (15%-28% της συνολικής σύνταξης). Για τους περισσότερους η προσωπική διαφορά πιθανότατα θα χαθεί σχεδόν ολόκληρη ή σε μεγάλο τμήμα της καθώς είναι μικρότερη από το 18% της συνολικής σύνταξής τους, από το «ταβάνι» δηλαδή της ανώτατης περικοπής.

Στο Δημόσιο τα περισσότερα χάνουν οι πανεπιστημιακής εκαπίδευσης με 35-40 χρόνια ασφάλισης, όπως επίσης οι υπάλληλοι τεχνικής και οι δευτεροβάθμιας εκπάιδευσης με 35 χρόνια ασφάλισης.

Σημαντικές απώλειες πρέπει να περιμένουν γενικά οι πανεπιστημιακής εκπάιδευσης με 35ετία, οι ένστολοι με 35ετία, οι γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί με 35ετία. Μικρότερες περικοπές, επειδή έχουν και μικρότερη προσωπική διαφορά θα έχουν όσοι αποχώρησαν με 28-32 έτη ασφάλισης, ενώ μικρή ή και καθόλου θα δουν όσοι αποχώρησαν με 25ετία και κάτω. Οι τελευταίοι διασώζονται από τις περικοπές.

Μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες για τους συνταξιούχους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, ενώ λιγότερο θα επηρεαστούν οι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Χαμένοι είναι επίσης συνταξιούχοι του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΑΥ, του πρ’ωην ΤΑΕ – ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ.

Χωρίς απώλειες, τουλάχιστον σημαντικές, μένει η πλειονότητα των συνταξιούχων του ΙΚΑ, καθώς οι χαμηλοσυνταξιούχοι που είναι η πλειονότητα έχουν μηδενικές ή ελάχιστες προσωπικές διαφορές.

Διασώζονται σίγουρα οι συνταξιούχοι ΙΚΑ με 20-30 έτη και μέσες ασφαλιστικές κατηγορίες. Οι πρώτοι υπολογισμοί των ειδικών βγάζουν διαφορές της τάξης των 40 ευρώ σε συνταξιούχους με κατώτατα όρια.

Κατώφλι για τις μειώσεις δεν υπάρχει, πράγμα που σημαίνει πως θ α θιγούν από τα νέα μέτρα, όσοι θα έχουν προσωπική διαφορά.

Στα ποσά των 500-800 ευρώ δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές στο ΙΚΑ, αντίθετα οι νέες συντάξεις είναι μεγαλύτερες από αυτές που εισπράττουν σήμερα οι δικαιούχοι. Οι προσωπικές διαφορές και άρα οι απώλειες για τους πρώην μισθωτούς τους ιδιωτικού τομέα, ξεκινούν από την περιοχή των 1.000-1.300 ευρώ και πάνω και κυμαίνονται σε ποσά κάτω των 150 ευρώ (7%-10% της συνολικής σύνταξης).

Διασώζονται επίσης συνταξιούχοι πρώην ΤΣΑ-ΟΑΕΕ, αλλά και ταμείων ΔΕΚΟ-Τραπεζών. Οι τελευταίοι χάρη στην προσαύξηση που δικαιούνται λόγω αυξημένων εισφορών.

Ήδη έχει επανυπολογιστεί το 47% των κύριων συντάξεων, κυρίως από το ΙΚΑ και το Δημόσιο, όπως και ένα μικρό κομμάτι του ΟΑΕΕ.

Τεχνοκράτες που ασχολούνται με τον επανυπολογισμό επισημαίνου πως το 80% των συντάξεων του ΙΚΑ δεν έχει προσωπικές διαφορές και άρα δεν θα επηρεαστεί από τις μειώσεις. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία διαφαίνεται πως όσοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα συνταξιοδοτήθηκαν με αποδοχές της 16ης ασφαλιστικής κλάσης και κάτω δεν θα έχουν τώρα μειώσεις στις συντάξεις τους.

Η μέση σύνταξη ΙΚΑ για την περίοδο 2013-2016 διαμορφώνεται στα 720 ευρώ και έχει μηδενική προσωπική διαφορά.

Ο επανυπολογισμός και ο ανακαθορισμός των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έχει 3 βασικά στάδια: • Ως βάση υπολογισμού χρησιμοποιούνται -σε σημερινές όμως τιμές- τα ποσά των ασφαλιστικών κλάσεων του ΙΚΑ ή των ασφαλιστικών κατηγοριών του ΟΑΕΕ με τις οποίες είχαν υπολογιστεί οι αποδοχές των συνταξιούχων όταν αποχώρησαν. • Επί αυτού του ποσού εφαρμόζονται κλιμακωτά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (αναπλήρωση 40,7% στην 40ετία) • Προστίθεται η Εθνική Σύνταξη.

Υπενθυμίζεται πως οι μειώσεις που θα έρθουν από το 2019 αφορούν μόνον όσους βρεθούν να εισπράττουν προσωπική διαφορά. Οσους δηλαδή θα έχουν διαφορά ανάμεσα στην παλιά σύνταξη (όπως πληρώνεται σήμερα) και το νέο ποσό όπως θα προκύψει από τον υπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι μειώσεις έρχονται με «κόφτη» 18% ώστε να αμβλυνθούν οι ακραίες περικοπές. Αυτός ο «κόφτης» που θα λειτουργεί και ως ταβάνι προστασίας, αφορά στο σύνολο της σύνταξης. Δηλαδή, η προσωπική διαφορά θα κόβεται τόσο, ώστε το συνολικό ποσό της εκάστοτε σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 18%. Το ταβάνι της απώλειας θα είναι κοινό για όλους. Γι’ αυτό κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων θα χάσουν το σύνολο της προσωπικής διαφοράς, ενώ άλλες κατηγορίες θα χάσουν μόνο ένα τμήμα της.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ :

-Δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που βγήκε στη σύνταξη με 35ετία το 2010 λαμβάνει κύρια σύνταξη 1.182,2€ συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς αλληλεγγύης και της κράτησης υγειονομικής περίθαλψης. Μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής του το νέο ποσό διαμορφώνεται στα 969 ευρώ. Η απώλεια του θα είναι το ανώτατο πλαφόν 18%.

-Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ αποχώρησε στα 67 με 4.500 ένσημα το 2012. Η κύρια σύνταξή του σήμερα κυμαίνεται στα σε 510 €. Από την 1Ιανουαρίου 2019 η σύνταξή του θα περιοριστεί στα 479 € καθώς θα περικοπεί η προσωπική διαφορά. Η απώλεια φτάνει το 7%.

-Μητερα ανηλίκου χαμηλόμισθη την περίοδο που εργαζόταν συνταξιοδοτήθηκε από το ΙΚΑ και έχει πάρει σύνταξη με 6.000 ένσημα. Η κύρια σύνταξή της είναι 535 €. Από την 1Ιανουαρίου 2019 η σύνταξή της θα είναι 508 € καθώς θα περικοπεί η προσωπική διαφορά. Η απώλεια φτάνει το 5%.

-Μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που βγήκε στη σύνταξη με 9.000 ένσημα το 2005 λαμβάνει κύρια σύνταξη 879 συμπεριλαμβανομένης της κράτησης για υγειονομική περίθαλψη. Μετά τον επανυπολογισμό το νέο ποσό σύνταξης θα είναι 878 ενώ θα λάβει προσωπική διαφορά 1€. Από το 2019 η σύνταξή της θα είναι 878 ευρώ από την οποία θα παρακρατηθεί η υγειονομική περίθαλψη και ο φόρος με βάση το τότε αφορολόγητο.

-Ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στο πρώην ΤΕΒΕ που βγήκε στη σύνταξη με 37 χρόνια το 2002 λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.441€ συμπεριλαμβανομένης εισφοράς αλληλεγγύης και υγειονομικής περίθαλψης. Μετά τον επανυπολογισμό το νέο ποσό θα είναι 1.022,4€ ενώ θα λάβει προσωπική διαφορά 419,4€. Με την εφαρμογή της ανώτατης περικοπής στο 18% της σύνταξης η συνολική περικοπή θα είναι 258,2 €. Επομένως από το 2019 η σύνταξή του θα είναι 1.182,8 € από την οποία θα παρακρατηθεί η υγειονομική περίθαλψη και ο φόρος με βάση το τότε αφορολόγητο.

-Δικηγόρος συνταξιούχος του Ταμείου Νομικών με 40 χρόνια ασφάλισης λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη 1.122 €. Από την 1 Ιανουαρίου 2019 η σύνταξή του θα φτάσει τα 920 € λόγω περικοπής της προσωπικής διαφοράς. Η περικοπή θα φτάσει το ανώτατο πλαφόν του 18%

Αντίστοιχα, για τις επικουρικές συντάξεις που ακόμη υπάρχουν προσωπικές διαφορές –περίπου 200.000 σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών– η σχετική διάταξη θα αναφέρει ότι στο πλαφόν του 18% θα συμπεριλαμβάνονται και τυχόν μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2016. Ετσι, εάν για παράδειγμα σε μία επικουρική σύνταξη 200 ευρώ η προσωπική διαφορά είναι 50 ευρώ και από αυτήν κόπηκαν τον Ιούλιο του 2016 τα 30 ευρώ, τον Ιανουάριο του 2019 θα κοπούν άλλα 6, ώστε συνολικά να έχει κοπεί το 18% της συνολικής επικουρικής. Στο επίμαχο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνεται επίσης διάταξη που θα προβλέπει το «πάγωμα» των συντάξεων από το 2019 έως το 2021.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X