Auto - Moto

75 χρόνια Vespa – Τα γενέθλια ενός θρύλου της μετακίνησης

75 χρόνια Vespa – Τα γενέθλια ενός θρύλου της μετακίνησης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η θρυλική Vespa κλείνει 75 χρόνια παρουσίας στους δρόμους του κόσμου. Η “μητέρα”εταιρεία Piaggio περιγράφει τη σχέση του δίτροχου οχήματος με το φανατικό κοινό του, δείχνοντας τις 19 εκατομμύρια Βέσπες που πωλήθηκαν από την ημέρα γέννησής της. Στην Ιταλία η Βέσπα έγινε σύμβολο ένωσης διαφορετικών κοινωνικών τάξεων, στην Βρετανία τιμάται ως το άγιο δισκοπότηρο της φινέτσας που προέβαλαν κουλτούρες του δρόμου, ενώ το Χόλιγουντ την πρόβαλε ως κομμάτι του ευρωπαϊκού lifestyle.

Και μπορεί η Vespa να φέρνει στο νου ρομαντικές εικόνες και εικόνες ειδυλλιακών ταξιδιών σε γραφικές ιταλικές πόλεις – δημιουργήθηκε ωστόσο μέσα στη δίνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μάχες άφησαν ερείπια την οικονομία και τις υποδομές της Ιταλίας.

Ο Γκρέγκορι Πεκ με την Όντρεϊ Χέπμπορν στην ταινία “Διακοπές στη Ρώμη” του 1953

Η έμπνευση για τον αρχικό σχεδιασμό της προήλθε από το αμερικανικό Cushman Airborne, μια μικρή μοτοσικλέτα φτιαγμένη από ατσάλι που χρησιμοποίησε ο ιταλικός στρατός κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τα συμμαχικά αεροσκάφη είχαν ρίξει τα ισχυρά και συμπαγή οχήματα με αλεξίπτωτα στο Μιλάνο και στο Τορίνο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μαχητές της αντίστασης. Η Piaggio, η εταιρεία που δημιούργησε τη Vespa, ιδρύθηκε αρχικά στα τέλη του 19ου αιώνα ως επιχείρηση εξοπλισμού πλοίων και είχε επεκταθεί στις σιδηροδρομικές κατασκευές και την κατασκευή αεροσκαφών. Λόγω της δουλειάς στην αεροναυπηγική, αποτέλεσε στόχο κατά τη διάρκεια του πολέμου και τα εργοστάσια της εταιρείας καταστράφηκαν εντελώς. Ακόμα χειρότερα, η Ιταλία είχε υπογράψει συμφωνία για αναστολή σχεδιασμού και παραγωγής αεροσκαφών για δέκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου. Με τη βοήθεια των Συμμάχων, τα εργοστάσια ξαναχτίστηκαν και ο διευθυντής Enrico Piaggio αποφάσισε να μπει στην επιχείρηση της μοτοσικλέτας, για να καλύψει την ανάγκη για αξιόπιστες αλλά προσιτές μετακινήσεις εντός των πόλεων. Στην πραγματικότητα, η Vespa έπαιξε βασικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας της Ιταλίας μετά τον πόλεμο βοηθώντας τη χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της – ή στους τροχούς της.

Ο Μπραντ Πιτ οδηγώντας Vespa

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X