Auto - Moto

Σάλος με απόφαση του Αρείου Πάγου: Τέλος η αποζημίωση από την ασφαλιστική για κλοπή ΙΧ εάν δεν είστε προσεκτικοί

Σάλος με απόφαση του Αρείου Πάγου: Τέλος η αποζημίωση από την ασφαλιστική για κλοπή ΙΧ εάν δεν είστε προσεκτικοί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία δικαιώνει ασφαλιστική εταιρεία η οποία αρνήθηκε να αποζημιώσει έναν πελάτη για κλοπή του αυτοκινήτου του, γιατί ήταν παρκαρισμένο σε «μη ασφαλές» και μη φωτιζόμενο σημείο.

Αυτή η απόφαση ανοίγει τον δρόμο για ένα νέο κεφάλαιο στον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ασφαλισμένων αυτοκινήτων δεν θα λαμβάνουν αποζημίωση σε περίπτωση κλοπής, αν το αυτοκίνητό τους είναι σταθμευμένο σε «μη ασφαλές» μέρος και αν ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου επιδεικνύει «βαριά αμέλεια».

Σύμφωνα με τα ασφάλιστρα, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αποζημιώσουν τους πελάτες τους για κλοπή του αυτοκινήτου. Η περίπτωση να μην αποζημιώσουν πελάτη τους για κλοπή αυτοκινήτου είναι,  σύμφωνα με τον νόμο 2496/1997, μόνο στην περίπτωση «δόλου ή βαριάς αμέλειας».

Τι απαντά ο παθών

Στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε ο παθών. Το ανώτατο δικαστήριο θεώρησε πως το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο σε σημείο που εξυπηρετούσε απόλυτα τα σχέδια των δραστών.

«Ο πραγματογνώμονας αποφάσισε το τι έχει γίνει, και το δικαστήριο αποφάσισε πως ευθύνομαι εγώ επειδή πάρκαρα σε αυτό το σημείο», ανέφερε ο Παντελής Πιλακίδης

Η κλοπή σημειώθηκε στο παραλιακό μέτωπο στο Φανάρι της Ροδόπης κοντά στη δουλειά του ιδιοκτήτη, σε ένα σημείο που δεν υπήρχαν φώτα και κάμερες ασφαλείας.

Η BMW Μ3 των 79.000 ευρώ που είχε αγοράσει δε διέθετε σύστημα συναγερμού και έκανε «φτερά» χωρίς κανείς να δει και χωρίς κανένα πλάνο των δραστών να έχει καταγραφεί.

Τι απαντούν οι ασφαλιστές

Ο υπεύθυνος Επικοινωνίας Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Κωνσταντίνος Μπερτσιάς καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ μίλησε για την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην αποζημιώνεται κλοπή ΙΧ όταν είναι σταθμευμένο σε μη ασφαλές σημείο.

Όπως είπε «οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν εκατομμύρια σε αποζημιώσεις. Ο όρος που άρει την υποχρέωση αποζημίωσης από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών είναι η βαριά αμέλεια ή ο δόλος». Πρόσθεσε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν πολύ σπάνια την χρήση αυτού του όρου (αμέλεια ή δόλος).

Ο Κωνσταντίνος Μπερτσιάς τόνισε πως τα ακριβά αυτοκίνητα όταν ασφαλίζονται έχουν και ορισμένους όρους. «Μπορώ να σας ρωτήσω και εάν έχετε πάρκινγκ και πού το παρκάρετε συγκεκριμένα» είπε και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο ασφάλισης των αυτοκινήτων.

Καταλήγοντας τόνισε πως «δεν μπορούμε επειδή έχουμε ασφαλίσει το αυτοκίνητό μας να το αφήνουμε με ανοιχτές τις πόρτες και με το κλειδί στη μίζα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X