Οικονομία

Αναδρομικά: Προσφυγές τέλος! Ποια ρύθμιση «μπλοκάρει» τις αγωγές

Αναδρομικά: Προσφυγές τέλος! Ποια ρύθμιση «μπλοκάρει» τις αγωγές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έτσι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δεχθούν τα αναδρομικά των περικοπών που έγιναν το έτος 2012, μόνο για το διάστημα από 11.6.2015 έως 13.05.2016 και μόνο εκείνα των κύριων συντάξεων. Με ρύθμιση στον νόμο για την καταβολή των αναδρομικών ορίζεται ότι, μετά τη δημοσίευση του δεν μπορούν να διεκδικούνται αναδρομικά ποσά.

Με δεδομένο ότι, ο συγκεκριμένος νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, σημαίνει ότι θα είναι άκυρες οι αγωγές που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου και μετά.

Στόχος είναι να μην υπάρξουν μαζικές αγωγές που κατατίθενται στα διοικητικά δικαστήρια και να μπει ένα τέλος στην καταβολή των αναδρομικών.

Όμως, το σύνολο των αναδρομικών θα τα λάβουν οι περίπου 250.000 συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια

Ειδικότερα όσοι πάρουν αναδρομικά από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012 στις κύριες συντάξεις δεν μπορούν να έχουν αξιώσεις για όποιες δικαστικές αγωγές που αφορούν ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα για το χρονικό διάστημα από 11/6/2015 έως 13/5/2016.

Ωστόσο η απόσβεση των μελλοντικών διεκδικήσεων δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς δίκες ενώπιον των δικαστηρίων.

Αναδρομικά έως 7.000 ευρώ! Οι πιθανές ημερομηνίες για τις πληρωμές

Όσοι λοιπόν δικαιούνται αναδρομικά και έχουν ασκήσει αγωγή θα λάβουν το ποσό των αναδρομικών και χωρίς κάποιο περιορισμό θα μπορούν να συνεχίσουν τη δικαστική διεκδίκηση.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όσοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έπαιρναν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 € ή το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής τους ήταν άνω των 1.000 € και ήδη έχουν ασκήσει αγωγές.

Όσοι δικαιούνται αναδρομικά και μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει αγωγή η καταβολή των αναδρομικών κλείνει το θέμα και δεν μπορεί να διεκδικηθεί κάτι νέο

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν όσοι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έπαιρναν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 € ή το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής τους ήταν άνω των 1.000 € αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν κινηθεί δικαστικά. Από την ημερομηνία καταβολής των χρημάτων καμιά άλλη απαίτηση δεν μπορεί να σταθεί. Αν κάποιος επιθυμούσε να ασκήσει αγωγή θα έπρεπε να το έχει κάνει μέχρι 8 Οκτωβρίου.

Οσοι συνταξιούχοι δεν άσκησαν αγωγές έως τις 8 Οκτωβρίου 2020, χάνουν το σχετικό δικαίωμα και συνεπώς, χάνουν τα αναδρομικά του 11μήνου για τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα.

ΕΝΔΙΣΥ: Αντισυνταγματική ρύθμιση

Για αντισυνταγματικές, απαράδεκτες και άθλιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις κάνουν λόγο οι συνταξιούχοι. Σε ανακοίνωση του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση του Αυγούστου (Ν. 4714/20), στην προσπάθειά της να παρεμποδίσει την προσφυγή των συνταξιούχων στη δικαιοσύνη για την διεκδίκηση των αναδρομικών τους, νομοθέτησε ότι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αγωγών θα ήταν η ημέρα καταβολής των ήδη από πολλές πλευρές κουτσουρεμένων αναδρομικών ως προς τις περικοπές της κύριας σύνταξης, θέμα που αφορά 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και αποκλείει το υπόλοιπο 1,5 εκατομμύριο που δεν θα λάβουν ούτε 1 ευρώ».

Επίδομα 534 ευρώ: Νέα πληρωμή την Παρασκευή! Ποιοι οι δικαιούχοι

Όπως προσθέτει το ΕΝΔΙΣΥ, «στις 8/10/2020, εντελώς πραξικοπηματικά στο δόγμα του “αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν” ψήφισε και δημοσίευσε αυθημερόν τον νόμο 4734/20 όπου με τα άρθρα 33 και 34 μετέφερε (πονηρά, εν κρυπτώ και παραβύστω) την καταληκτική ημερομηνία προσφυγής των συνταξιούχων στη δικαιοσύνη για την διεκδίκηση των αναδρομικών τους για την ίδια μέρα, δηλαδή στις 8/10/2020.

Προφανής σκοπός της ολοφάνερα και αυταπόδεικτα αντισυνταγματικής αυτής ρύθμισης, όπως και του προηγούμενου νόμου του Αυγούστου, ήταν να προλάβει τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

«Η κυβέρνηση πλέον με τις ανωτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις είναι φανερό ότι δεν εφαρμόζει ούτε το εντεκάμηνο που δέχτηκε το ΣτΕ με την απόφαση του Ιουλίου του 2020», σημειώνει το ΕΝΔΙΣΥ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X