Αναλύσεις

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι αντίπαλοι του Μητσοτάκη και οι ασθένειες της αντιπολίτευσης

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι αντίπαλοι του Μητσοτάκη και οι ασθένειες της αντιπολίτευσης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Γιώργου Καρελιά

Μετά τη διπλή εκλογική νίκη της ΝΔ και την αποδυνάμωση του βασικού αντιπάλου της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πορεύεται ανεμπόδιστα, παρά τις κακοφωνίες, τις καρατομήσεις και, κυρίως, τις αστοχίες και τα φιάσκα στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων (πυρκαγιές, υπόθεση Κροατών χούλιγκαν κ.α). Χωρίς να υπολογίζουμε τη θηριώδη ακρίβεια, η οποία είναι μόνιμο φαινόμενο.

Η πρώτη δοκιμασία της θα είναι σε 45 μέρες στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση (Περιφέρειες και Δήμοι). Θεωρητικά αυτή η δοκιμασία δεν προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη. Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι αυτές οι εκλογές απέχουν ελάχιστα από τις προηγηθείσες βουλευτικές, στις οποίες η ΝΔ κατήγαγε μια μεγάλη και εύκολη νίκη. Και, δεύτερον, διότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα έχει κάποιον ισχυρό πολιτικό αντίπαλο, που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία της. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ακόμη στη δίνη του εκλογικού χαστουκιού και είναι απορροφημένος στις διαδικασίες εκλογής του νέου αρχηγού του. Και το ΠΑΣΟΚ αποβλέπει σε μικροκέρδη εδώ κι εκεί και δεν έχει τα φόντα να διεκδικήσει κάτι μεγαλύτερο από το εκλογικό ποσοστό του.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν έχουν ιδιαίτερους λόγους να ανησυχούν. Γι’ αυτό και κομματικοποιούν στο έπακρο τις προσεχείς εκλογές δίνοντας το χρίσμα σε αμιγώς κομματικά στελέχη. Πιστεύουν ότι μπορούν να βάψουν ξανά μπλε τον εκλογικό χάρτη, εκλέγοντας κομματικούς υποψήφιους σε όλες τις Περιφέρειες και στους μεγαλύτερους Δήμους , στους οποίους οι εκλογές αποκτούν πολιτική σημασία.

Όμως, οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση συχνά κρύβουν παγίδες για τα κυβερνώντα κόμματα. Οι εκπλήξεις παραμονεύουν. Και αυτό συμβαίνει όταν οι ψηφοφόροι θέλουν είτε να εκφράσουν κάποια δυσφορία για την κυβερνητική πολιτική είτε να στείλουν προειδοποιητικό μήνυμα για τις επόμενες, πιο σημαντικές, εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι υποψήφιοι της ΝΔ έχουν ένα πλεονέκτημα. Μπορούν να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο. Ο νόμος άλλαξε και Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι μπορούν να εκλεγούν με 43%. Το ποσοστό είναι κοντά στο εκλογικό ποσοστό της ΝΔ. Όμως, αν οι «κεντρικοί» υποψήφιοί της δεν το πετύχουν, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Και αυτό θα συμβεί αν, στο δεύτερο γύρο, οι αντίπαλοί τους-εν προκειμένω ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- πάψουν να συμπεριφέρονται σαν παιδιά που το ένα θέλει να ξεπεράσει το άλλο στο τρέξιμο και αποφασίσουν να συνασπιστούν υπέρ του υποψηφίου που θα είναι αντίπαλος του υποψηφίου της ΝΔ.

Στο ερώτημα «και γιατί να συνασπιστούν;», η απάντηση είναι γιατί έτσι (πρέπει να) είναι η αντιπολίτευση. Εκτός αν κάποιοι-ειδικά στο ΠΑΣΟΚ- θεωρούν ότι βασική επιδίωξή τους πρέπει να είναι η κατάληψη θέσεων όπου κι αν αυτές βρίσκονται. Διότι εσχάτως παρατηρείται το φαινόμενο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και υποψήφιοι βουλευτές, να συμμετέχουν σε αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια υποψηφίων της ΝΔ χωρίς το κόμμα να τους έχει διαγράψει.

Συμπέρασμα: στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν το πάνω χέρι. Όμως, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτών των εκλογών και η όχι σπάνια συνήθεια των ψηφοφόρων να «μαυρίζουν» κυβερνητικούς υποψηφίους (ψήφος διαμαρτυρίας ή προειδοποίησης), δεν αποκλείει το ενδεχόμενο των εκπλήξεων. Έστω κι αν ουδείς τις περιμένει. Έστω κι αν η αντιπολίτευση φαίνεται ανίκανη να κάνει κάτι για να εκμεταλλευθεί την όποια ευκαιρία.

Και για να το πούμε με παραδείγματα. Η Περιφέρεια Αττικής και ο Δήμος Αθηναίων είναι-πραγματικά και συμβολικά-τα δύο πιο σημαντικά πεδία μάχης. Ο φθαρμένος Πατούλης αντικαταστάθηκε. Ο επίσης φθαρμένος Μπακογιάννης μπορεί να μην έχει…Μεγάλο Περίπατο μπροστά του. Αν οι αντίπαλοί τους (Ιωακειμίδης και Σγουρός στην Περιφέρεια, Ζαχαριάδης και Δούκας στο Δήμο Αθηναίων) συνασπιστούν στο δεύτερο γύρο και τους εκτοπίσουν από τους θώκους τους, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θα υποστούν την πρώτη-και πολύ πρόωρη- ήττα τους.

Θα είναι γι’ αυτούς το πρώτο κακό σημάδι, μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024, όπου θα φανεί πιο καθαρά πού οδηγείται η δεύτερη τετραετία τους…

Πηγή: news247.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X