Αναλύσεις

Διαφθορά -Η αλήθεια είναι πικρή: Οι πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο βλέπουν τη διαφθορά και την προσπερνούν…

Διαφθορά -Η αλήθεια είναι πικρή: Οι πολίτες στην Ελλάδα και την Κύπρο βλέπουν τη διαφθορά και την προσπερνούν…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διαφθορά: Ο λόγος για τον οποίο επανέρχομαι στο τεράστιο θέμα της διαφθοράς, και στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα -αφού εκεί ανέδειξαν την απάτη σε …επιστήμη- είναι επειδή τείνει να ξεχαστεί το μείζον αυτό ζήτημα και ενώ οι δύο χώρες βρίσκονται ενώπιον κρίσιμων εκλογών.

Οι πολίτες έχουν ευθύνη. Φωνάζουν, διαμαρτύρονται, υποφέρουν από τη διαφθορά αλλά την προσπερνούν. Ευτυχώς όχι πολλοί, χωρίς να το παραδέχονται, τη χρησιμοποιούν για να κάνουν τις μικροδουλειές τους.

Η Ελλάδα, πάντως, που “δίδαξε” την τέχνη της διαφθοράς στη θυγατέρα Κύπρο, έχει βελτιωθεί σε κάποια θέματα και σε άλλα έγινε χειρότερη. Θα έλεγα ότι οι Έλληνες πολιτικοί δυσκολεύονται πια να βάλουν το δάκτυλο στο μέλι, αν και θα μπορούσε να λειτουργήσει το παλαιότερο σύστημα του «ταμία». Αυτός που τα παίρνει εκ μέρους του πολιτικού, αυτός που τον “αντιπροσωπεύει” στα πάρε-δώσε με τους οικονομικούς παράγοντες.

Εκεί που έγινε χειρότερη η χώρα είναι στο εξής: όσοι ολιγάρχες έχουν μέσα ενημέρωσης τα χρησιμοποιούν και για άλλες δουλειές. Διότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρσωης προσφέρουν ισχύ. Δεν είναι δυνατόν να χάνουν όλα τα κανάλια και γενικά όλα τα ΜΜΕ, εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αλλά να μην τα κλείνουν και να μην ενοχλείται κανείς. Διότι όσα χρήματα μπαίνουν και χάνονται στα ΜΜΕ, προφανώς βγαίνουν με διαφορετικό τρόπο για τους ολιγάρχες.

Το γνωρίζω ότι προκαλώ την …τύχη μου(!), αλλά δεν γίνεται να σιωπούμε μπροστά σε αυτά τα γεγονότα της διαφθοράς του πολιτικού και του οικονομικού κόσμου.

Η Ελλάδα πάσχει και σε ένα άλλο τομέα: το κράτος αυτό καθ’ αυτό είναι διεφθαρμένο. Και δεν αναφέρομαι στους ψιλικατζήδες δημόσιους υπάλληλους οι οποίοι παίρνουν εδώ και εκεί ένα δωράκι 50 και 100 ευρώ. Ομιλώ για τις συμμορίες που λυμαίνονται το κράτος. Ομάδες διεφθαρμένων υπαλλήλων, που εκβιάζουν πολίτες για να τα παίρνουν. Κάθε χωριό και γυμναστήριο έλεγαν οι αλήστου μνήμης συνταγματάρχες, που επέβαλαν τη δικτατορία. Εδώ έχουμε σε κάθε υπουργείο και μία μαφία.

Είμαστε στο τελευταίο στάδιο της έρευνας για τα τελωνεία. Το θέμα πρέπει να φτάσει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διότι στο τέλος της ημέρας τα “φορτώνεται” η κυβέρνηση του…

Εκβιάζονται ομογενείς που κατέχουν πολυτελή, και όχι μόνο, αυτοκίνητα στην Ελλάδα. Αν δεν δώσουν τις μίζες, τους στέλνουν στον εισαγγελέα. Οι εισαγγελείς, δεν ερευνούν, ως οφείλουν, και παραπέμπουν τους ομογενείς στη Δικαιοσύνη με τον χαρακτηρισμό του λαθρέμπορου. Απίστευτος ο εκβιασμός.
Το θέμα είναι τεράστιο, αλλά θα επανέλθουμε σύντομα: Κοντός ψαλμός αλληλούια…

ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Την περασμένη εβδομάδα κατέκρινα το γεγονός ότι ενώ προκλήθηκε ο απόλυτος πανικός όταν ο υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης κατήγγειλε για διαφθορά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στηριζόμενος σε καταγγελίες πρώην συνεργάτη του, τον οποίο ο κ. Νίκος Αναστασιάδης καταγγέλλει με τη σειρά του με βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

Είναι ένα ζήτημα, πάντως, αν ο υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, υποψήφιος, στήριξε τις καταγγελίες στις κατηγορίες ενός πρώην υπαλλήλου του απερχόμενου Προέδρου, τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης καταγγέλλει με τη σειρά του ότι γράφει βιβλία και τον κατηγορεί επειδή έχασε τον παχυλό μισθό του, όταν τον διόρισε στις Βρυξέλλες, στο γραφείο του τότε Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο κ. Μαυρογιάννης θα μπορούσε να θέσει, ας πούμε, άλλα θέματα διαφθοράς για τον πρόεδρο της Κύπρου. Γιατί επέλεξε να στηριχθεί σε ένα συγκεκριμένο βιβλίο, δεν γνωρίζω, αν και ακούστηκαν πολλά και διάφορα. Παρ’ όλα αυτά, έκανε την καταγγελία. Του απάντησε ο κ. Αναστασιάδης με θυμό, και οι δύο απευθύνθηκαν σε μία Επιτροπή, από αυτές που δημιουργούνται για να μην κάνουν τίποτα τα μέλη τους. Και στο τέλος τι έχουμε; Μα συγκάλυψη έχουμε.

Από τότε άκουσε κανείς οτιδήποτε; Όχι. Γιατί ο κ. Μαυρογιάννης και ο κ. Αναστασιάδης δεν επανήλθαν, αλλά σιώπησαν ως να έκαναν το καθήκον τους; Ας απαντήσουν και εδώ είμαστε να δημοσιεύσουμε τους λόγους για τους οποίους έριξαν «κρότου λάμψης» αλλά ο κρότος που ακούστηκε ήταν ένα «πίφ». Το μπαρούτι ήταν ψεύτικο.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Αβέρωφ Νεοφύτου δεν ομιλεί για τη διαφθορά, αλλά τη χρησιμοποιεί για να στέλνει μηνύματα σε …διεφθαρμένους.

Και παρακαλώ να ΜΗΝ ακούω ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν ομιλούν για σχοινί, διότι ότι και να κρύβεται πίσω από τη φράση δεν αφορά τον δυστυχή Αβέρωφ, που βλέπει τα τρένα να περνούν, και αντί να ανέβει απάνω τα χαιρετά. Ακατάγνωτα.

Ο έτερος της τριάδας των υποψηφίων, που προηγούνται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ομιλεί αόριστα για τη διαφθορά και αυτό δεν είναι σωστό. Οι καταγγελίες είναι εκεί, και δεν αναφέρομαι μόνο σε αυτές του κ. Μαυρογιάννη. Έχουμε και το θέμα των «Χρυσών Διαβατηρίων» το οποίο έφερε, υποτίθεται, στην οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια. Τα οποία βεβαίως πήγαν σε νομικά και λογιστικά γραφεία, σε αρχιτέκτονες και μηχανικούς, και λίγα εισέπραξε το κράτος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS, στην πιο δημοφιλή του εκπομπή, εξευτέλισε την Κύπρο και τον κυπριακό λαό, που πληρώνουν ακριβά το διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα.
Ήταν κακή η εμφάνιση του υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, πραγματικά ήταν πολύ κακή, και τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες της κακιάς ώρας. Είδαμε και μία βουλευτή των Κυπρίων Οικολόγων, η οποία δεν έχασε την ευκαιρία να γίνει «σταρ» στην αμερικανική τηλεόραση.
Συνέλθετε κυρίες και κύριοι του συστήματος του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Το νησί χάνεται και εσείς χτενίζεστε. Εύχομαι και ελπίζω ταυτόχρονα, να σας δώσει ένα τεράστιο μπάτσο ο λαός στις 5 Φεβρουαρίου, και να είναι όλος δικός σας, όπως λέμε και στην Κύπρο.

Συμφωνώ ότι δεν είναι εύκολο να παταχθεί η διαφθορά. Αλλά ας βοηθήσουμε όλοι μαζί όσους τολμούν και καταγγέλλουν αυτό το τρομακτικό φαινόμενο που σαρώνει τα συστήματα, και στην Κύπρο, και στην Ελλάδα…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Το αφεντικό της κυπριακής εφημερίδας Πολίτης, ο συνάδελφος Διονύσης Διονυσίου, στην προσπάθεια του να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι στο νησί δεν δέχονται τη φιλοτουρκική λύση που τους προτείνει, έμπλεξε στο πόνημα του και τον φιλέλληνα γερουσιαστή, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ότι τάχατες, επειδή εγώ δημοσιεύω και μεταδίδω τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, βοηθώ λίγο-πολύ στην εμπέδωση της διχοτόμησης στην Κύπρο.

Επειδή ήταν μαθητής μου -δυστυχώς κάνουμε και οι δάσκαλοι λάθη- είμαι επιεικής με τον αγαπητό Διονύση. Το Κυπριακό ΔΕΝ λύνεται επειδή η κατοχική δύναμη Τουρκία και ο αγαπητός του πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν απαιτούν αυτό ακριβώς για το οποίο κατηγορεί εμένα ο συνάδελφος: Τη διχοτόμηση, μία «διευθέτηση» που δεν πρέπει να γίνει ποτέ αποδεκτή.

Τη λύση είναι οι Τούρκοι που την απορρίπτουν, διότι απαιτούν να γονατίσει ο Ελληνισμός του νησιού ενώπιον του ισλαμοεθνικιστή ηγέτη της Τουρκίας, τον οποίο η εφημερίδα του Διονύση παρουσίαζε ως τον «πρόεδρο της λύσης».

Αγαπητέ συνάδελφε, όταν αναφέρεσαι στον γερουσιαστή Μενέντεζ πρέπει να πλένεις το στόμα σου με ροδόσταμα. Μακάρι να είναι καλά και να είναι στη θέση του για πάντα, για να σώζει την Κύπρο από τους πολιτικούς της. Δεν υπάρχει κανένας πολιτικός στην Κύπρο που να έχει τον πατριωτισμό του κ. Μενέντεζ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Σε 13 ημέρες θα τελειώσει το «βάσανο» του Επιτρόπου της Ελλάδας και αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά. Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, και θα τον ανακηρύξουμε ως τον αρχιψευταρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν μέχρι τότε δεν κατονομάσει τον ρωσόφιλο υποψήφιο, που θα αλώσει την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο όνομα του Βλαδίμηρου Πούτιν.

Βεβαίως, αν κατονομάσει τον «Δούρειο Ίππο» του αυταρχικού ηγέτη της Ρωσίας, θα είναι ο …σωτήρας της Κύπρου, που την έσωσε από τη ρωσική άλωση… Ο εκλεκτός του, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, γιατί δεν βγάζει από τη δύσκολη θέση -που ο ίδιος τον τοποθέτησε- τον κ. Σχοινά; Για ποιον συνυποψήφιο του, ισχυρίστηκε ότι πρακτορεύει τα συμφέροντα της αυταρχικής Ρωσίας;

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Στο γραφείο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ως γνωστό και Γραφείο Τύπου. Το ανέλαβε ο πρώην ανταποκριτής του ελληνικού Σταρ στις Βρυξέλλες, κ. Athanasios Athanasiou, που είναι Press Officer και Political Reporter (της Κομισιόν)… Διαβάζει κάθε εβδομάδα τις κατηγορίες εναντίον του Σχοινά και ΔΕΝ τον προστατεύει. Αν και ο ίδιος βρήκε τη δουλειά με το «χρυσό» συμβόλαιο λόγω της φιλίας του με τον κ. Σχοινά.

Αναμένουμε από τον κ. Athanasiou -σε συνεννόηση με τον Έλληνα Επίτροπο, να δημοσιοποιήσει το όνομα του …«ρωσόφιλου» προεδρικού υποψήφιου. Και επίσης τον κατάλογο με τα ονόματα των «τουριστών» δημοσιογράφων… Η δικαιολογία για προσωπικά δεδομένα, δεν στέκει. Αυτά…

Πηγή: hellasjournal.com/Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X