Αναλύσεις

Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων 2023: Ανάγκη για εκδημοκρατισμό τους

Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων 2023: Ανάγκη για εκδημοκρατισμό τους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Γράφει ο Υπτγος(ΠΖ) ε.α Νικόλαος Κατσίκας, B.Ed, BSc, MSc

 

Υπάρχει σήμερα θέμα εκδημοκρατισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις; Η απάντηση δυστυχώς είναι ναι! Όσο οι Ένοπλες Δυνάμεις μετατοπίζονται από την εθνική άμυνα στην εθνική ασφάλεια, τόσο περισσότερο προσανατολίζονται στην αντιμετώπιση ενός ευρύτερου φάσματος απειλών ασαφούς προέλευσης, που μπορεί να προέρχονται και από το εσωτερικό της χώρας.

Ίσως χθες να θέλαμε να ξεχάσουμε την επέτειο του «Πολυτεχνείου». Αύριο όμως, ένα μικρό έλλειμμα δημοκρατίας θα μπορούσε να οδηγήσει στο διχασμό του λαού και την καταστροφή.

Αλήθεια, πώς ένας στρατός μπορεί να υπερασπιστεί την Πατρίδα αν δεν αναγνωρίζει τον εαυτό του ως αναπόσπαστο κομμάτι του λαού;

Πώς μπορεί να αγωνιστεί για την ελευθερία αυτού του λαού αν ο ίδιος δεν την εφαρμόζει στο προσωπικό του, επειδή πιστεύει ότι υπονομεύει την πειθαρχία και ως εκ τούτου την αποτελεσματικότητα του;

Νομίζω λοιπόν, ότι η υπόθεση της εξουσίας και ειδικά της πειθαρχίας βρίσκεται στον πυρήνα του εκδημοκρατισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και για αυτό πρέπει να τεθεί ρητά στο προσκήνιο.

Συνέχεια εδώ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X