Αναλύσεις

Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Το παρών του Αλέξη Τσίπρα διασώζει την θέση της Ελλάδας

Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Το παρών του Αλέξη Τσίπρα διασώζει την θέση της Ελλάδας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Σπύρου Σουρμελίδη*

Οι αποστάσεις που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για το θέμα του Κοσόβου, έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε παρών στην πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να ενταχθεί το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Πρόταση που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος τονίζει ότι η πρόταση αποσκοπεί στο να ταπεινώσει και να απομονώσει την Σερβία.

Είναι προφανές ότι αν και ο Αλ. Τσίπρας είχε ψηφίσει υπέρ, οι Σέρβοι θα μιλούσαν για συντονισμένη προσπάθεια της Ελλάδας να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη του Κοσόβου χωρίς ουσιαστικούς όρους. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι απαιτούνται περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο ώστε να συνεισφέρει στην ειρήνη η ένταξή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στην Σερβία χαιρετίστηκε η στάση του Αλέξη Τσίπρα, επειδή ήταν ο μόνος στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού, που ψήφισε παρόν και ζήτησε περισσότερες ενέργειες από το Κόσοβο για να μπει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο πρώην πρωθυπουργός καλωσόρισε την Έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της κας Μπακογιάννη, το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση (όπως εισηγείται η Έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό. Υπογράμμισε ότι η ένταση έχει αυξηθεί πολύ στην περιοχή με αμοιβαία ευθύνη των πλευρών και απαιτούνται περισσότερες εκ των προτέρων εγγυήσεις για να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη στα Βαλκάνια, η ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Προσέθεσε δε ότι απαιτείται επιπλέον συζήτηση με τις χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο, για το καθεστώς υπό το οποίο θα ενταχθεί στον οργανισμό.

Η έκθεση υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, το επόμενο βήμα είναι η ψήφιση από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Απρίλιο. Αν ψηφιστεί, τον Μάιο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών για την τελική απόφαση.

Ακριβώς γι’ αυτό και αντιδρά το Βελιγράδι.

Είναι αρνητικό για την Ελλάδα, ότι η Έκθεση αυτή με την συγκεκριμένη η πρόταση, έγινε από την Ελληνίδα πρώην υπουργό Εξωτερικών.

Η πρόταση σε κάθε περίπτωση δείχνει να αδιαφορεί για ευαίσθητες ισορροπίες που υπάρχουν αυτή την ώρα.

Η εντύπωση ότι το ΣτΕ γέρνει προς την αλβανόφωνη πλευρά, δεν μπορεί να βοηθήσει την οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Πόσο μάλλον που βρίσκεται στο τραπέζι πρόταση της ΕΕ για την διευθέτηση.

Για όλους αυτούς τους λόγους η στάση που τήρησε ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, διασώζει και την Ελλάδα, αφού δεν υπάρχει μια ενιαία ελληνική θέση η οποία δείχνει μεροληψία σε βάρος των Σέρβων.

* Ο Σπύρος Σουρμελίδης είναι διευθυντής της εφημερίδας Αυγή.

Πηγή: avgi.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X