Αναλύσεις

Μέση Ανατολή: Διεθνείς αναλυτές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου- Ο στρατός «μαμούθ» του Ιράν (vids)

Μέση Ανατολή: Διεθνείς αναλυτές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου- Ο στρατός «μαμούθ» του Ιράν (vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ιράν: Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινή γνώμη τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για πόλεμο ευρείας κλίμακας ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal τα επόμενα δύο 24ωρα αναμένεται ιρανική επίθεση στο βόρειο ή στο νότιο Ισραήλ.

Όπως τονίζεται στο αμερικανικό Μέσο, ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση διότι «η Τεχεράνη σταθμίζει τις συνέπειες μίας τόσο σημαντικής απόφασης».

Διεθνείς αναλυτές κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν εδώ και αρκετούς μήνες ότι σε περίπτωση που το Ιράν συγκρουστεί με το Ισραήλ θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στη Μέση Ανατολή και τα αποτελέσματα θα είναι απρόβλεπτα.

Γιατί όμως θα συμβεί αυτό; Πόσο ισχυρό είναι το Ιράν των περίπου 88 εκατομμυρίων κατοίκων σε στρατιωτικό επίπεδο; Ποια είναι η εικόνα για το οπλοστάσιό της;

Ιράν: Τα στοιχεία για τον στρατό

Αρκεί να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν είναι οι ισχυρότερες στη Μέση Ανατολή όσον αφορά τα ενεργά στρατεύματα.

Σύμφωνα με το globalfirepower.com ο στρατός του Ιράν στελεχώνεται από 1.180.000 άνδρες. Οι 610.000 είναι ενεργοί και 350.000 έφεδροι, ενώ οι παραστρατιωτικοί υπολογίζονται σε 220.000. Ο Στρατός Ξηράς διαθέτει 350.000 άνδρες, η Πολεμική Αεροπορία 42.000 και το Ναυτικό 18.500.

Συνολικά υπολογίζεται ότι πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα είναι ικανοί για στράτευση, αν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον δείκτη GFP το Ιράν είναι η 15η στρατιωτική δύναμη παγκοσμίως.

Τα περισσότερα από τα εισαγόμενα όπλα του Ιράν αποτελούνται από αμερικανικά συστήματα που αγοράστηκαν πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Επίσης έγιναν αγορές από τη Ρωσία τη δεκαετία του 1990, μετά τον πόλεμο με το Ιράκ.

Πάντως, τα τελευταία χρόνια το Ιράν φροντίζει να κατασκευάζει εντός της χώρας το συντριπτικό ποσοστό του οπλοστασίου του.

Ιράν: Πύραυλοι μεγάλης εμβέλειας

Σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους, το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού υλικού της χώρας κατασκευάζεται εντός των τειχών και η χώρα έγινε μάλιστα εξαγωγέας όπλων από τη δεκαετία του 2000.

Το Ιράν έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ με ικανότητα πλήγματος μεγάλης εμβέλειας.

Επιπλέον, κατασκευάζονται διαφορετικοί τύποι όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων και drones, καθώς και ναυτικών μέσων και συστημάτων αεράμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι και το διαστημικό πρόγραμμα του Ιράν είναι ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση και στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Το ιρανικό πρόγραμμα για drones έχει προκαλέσει επίσης έντονο προβληματισμό, καθώς έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές σε χώρες εχθρικές προς την Ουάσινγκτον.

Ιράν: Χιλιάδες drones

Σύμφωνα με τον Αμερικανό στρατηγό Κένεθ ΜακΚένζι «για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο της Κορέας η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιχειρεί χωρίς να έχει πλήρη υπεροχή λόγω των απειλών που προέρχονται από ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Επίσης, σε αμέτρητα δημοσιεύματα έχει υπογραμμιστεί ότι το Ιράν είναι μία από τις πέντε χώρες που διαθέτει την τεχνογνωσία, τον εξοπλισμό και το προσωπικό για να διεξάγει επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου.

Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για δύο φρουρές που εξειδικεύονται στον πόλεμο μέσω διαδικτύου.

Το 2020, η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή εκτιμούσε ότι οι πυραυλικές δυνάμεις του Ιράν, μακράν οι μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες στη Μέση Ανατολή, έχουν ήδη επιτύχει την υπεροπλία έναντι των αντιπάλων τους στην ευρύτερη περιοχή.

Μεγάλο μυστήριο για τη στρατιωτική ισχύ του Ιράν αποτελεί η ύπαρξη ή μη πυρηνικού οπλοστασίου.

Ιράν: Μυστήριο με τα πυρηνικά

Σύμφωνα με την Washinton Post τα τελευταία 15 χρόνια, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για πυρηνικό πρόγραμμα στο Ιράν με υπόγεια σε ένα εργοστάσιο που χτίστηκε μέσα σε ένα βουνό στην άκρη της Μεγάλης Ερήμου Αλατιού.

Ενώ το Ιράν λέει ότι δεν σκοπεύει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, προμηθεύεται απεμπλουτισμένο ουράνιο που θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο για όπλα και συγκεκριμένα για τουλάχιστον τρεις βόμβες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X