Αναλύσεις

Ψυχολογία – Η νοοτροπία της εξέλιξης

Ψυχολογία – Η νοοτροπία της εξέλιξης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

επιμέλεια – Ελένη Σωτάκη

Οι άνθρωποι θεωρούν ότι η ευφυΐα, η δημιουργικότητα, αλλά και η φυσική κατάσταση είναι έμφυτα και αμετάβλητα ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Πιστεύουν ότι η επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του ταλέντου και της τύχης. Ως αποτέλεσμα, αφήνουν μεγάλο μέρος του προσωπικού τους δυναμικού αναξιοποίητο. Μπροστά στη δυσκολία, αναγνωρίζουν πως δεν έχουν το “απαραίτητο ταλέντο” για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου και με αυτόν τον τρόπο μποϊκοτάρουν τον εαυτό τους.

Οι άνθρωποι με στατική αυτοεικόνα βρίσκονται υπό συνεχή πίεση για επιτυχία υποφέροντας ιδιαίτερα συχνά από φόβο αποτυχίας και έντονη εσωτερική ένταση.

Στον αντίποδα της “πάγιας νοοτροπίας” βρίσκεται ένας άλλος τρόπος σκέψης. Η “δυναμική νοοτροπία” ή “νοοτροπία εξέλιξης”. Οι άνθρωποι με αυτή τη στάση πιστεύουν ακράδαντα ότι μπορούν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους με επιμονή και υπομονή. Αυτό τους επιτρέπει να αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στις προκλήσεις ή τις αποτυχίες: αντί να παραλύουν και να αποθαρρύνονται από ένα αποτέλεσμα που υπολείπεται των προσδοκιών τους, το βλέπουν ως μια βραχυπρόθεσμη αναποδιά και μια ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη.

Εκτιμάται ότι περίπου το 40% των ανθρώπων έχουν μια μάλλον στατική αυτοεικόνα – “μάλλον” επειδή δεν υπάρχει σαφές όριο μεταξύ των δύο στάσεων και μια αυτοεικόνα δεν είναι ποτέ εντελώς στατική ή δυναμική. Ανάλογα με το πλαίσιο που κινούμαστε μερικές φορές μεταβαίνουμε από τη μία στην άλλη δυναμική.

Τι προωθεί την προσωπική ανάπτυξη

Η ενθάρρυνση των ατόμων να αναλαμβάνουν νέες προκλήσεις μέσα σε ένα κλίμα άνεσης, συνεργασίας και με περιθώριο να γίνονται λάθη και να διορθώνονται, όλα αυτά προωθούν την ανάπτυξη μιας δυναμικής νοοτροπίας. Αποφασιστικό ρόλο παίζει ακόμα η εκτίμηση της προσπάθειας και όχι τόσο το ίδιο το αποτέλεσμα.

Οι άνθρωποι που για ένα έργο τους επαινούνται ως προς το ταλέντο ή την ευφυία τους τείνουν να αναπτύσσουν μεγαλύτερο άγχος επίδοσης. Αντίθετα, όταν αναγνωρίζεται η προσπάθεια και η διαδικασία εκπόνησης ενός έργου τότε τα άτομα νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και ψυχική ανθεκτικότητα κάτω από το βάρος της δημιουργίας.

Πώς απελευθερωνόμαστε από τις παγιωμένες αντιλήψεις

Μια δυναμική νοοτροπία μπορεί να αποκτηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Όσοι αισθάνονται μπλοκαρισμένοι θα πρέπει να εξετάσουν πιο προσεκτικά τα βαθύτερα κίνητρα πίσω από τις πράξεις τους. Οι άνθρωποι με μία πάγια νοοτροπία τείνουν να είναι αγχώδεις και ανασταλτικοί στις κοινωνικές επαφές. Αν πιστεύει κανείς ότι είναι ντροπαλός “από τη φύση του”, έχει λίγες ελπίδες αλλαγής…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X