Αναλύσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Χάνει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις- Κινδυνεύει και ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Χάνει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις- Κινδυνεύει και ως αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΣΥΡΙΖΑ: Εικόνα αδιατάρακτης πολιτικής κυριαρχίας για την Νέα Δημοκρατία αρκετούς μήνες μετά τις εθνικές εκλογές. Μια ακόμα δημοσκόπηση, αυτή της Pulse για τον ΣΚΑΪ χθες, ήρθε να επιβεβαιώσει την κεντρική αυτή τάση, με τη ΝΔ να μετράται στο 38%.

Ενώ κυριαρχεί και το προσπέρασμα του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσα σε 15 μέρες έχασε 2,5 μονάδες και στην εκτίμηση ψήφου καταγράφεται στο 14,5% έναντι 15% του ΠΑΣΟΚ, ενώ και το ΚΚΕ είναι στο 10,5%.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της εν λόγω έρευνας, πάντως, είναι ότι για την κυβέρνηση παρουσιάζεται ένα παράθυρο ευκαιρίας να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις με μικρό πολιτικό κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισαγωγή των τεκμηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τα οποία υπήρξαν ήδη οι πρώτες κινητοποιήσεις προχθές στο κέντρο της Αθήνας. Με βάση την έρευνα, το 59% των ερωτηθέντων συμφωνεί επί της αρχής με τη φορολογική μεταρρύθμιση, έστω και αν το 40% εξ αυτών υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση. Οι διαφωνούντες στο σύνολο καταγράφονται στο 30%. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η εικόνα στους «άμεσα ενδιαφερόμενους», ήτοι στους ελεύθερους επαγγελματίες, όπου η έρευνα παρουσιάζει μια μοιρασμένη εικόνα. Το 47% λέει ότι η μεταρρύθμιση είναι λανθασμένη, ενώ το 46% λέει ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, έστω και αν χρειάζονται παρεμβάσεις.

Κανείς θα μπορούσε να διαβάσει το σχετικό εύρημα της έρευνας ως ένα μήνυμα στην κυβέρνηση να κάνει διορθωτικές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο. Από την άλλη, όμως, φαίνεται ότι μια σημαντική μερίδα της κοινωνίας, η οποία είναι πλειοψηφική στο σύνολο των ερωτηθέντων, δεν αντιτίθεται επί της αρχής στο σχέδιο για τα τεκμήρια, έστω και αν ζητούνται προσαρμογές. Παρόμοια η εικόνα και στην παρ’ ολίγον σύγκρουση με τους συμβολαιογράφους για τα ψηφιακά συμβόλαια, με το 66% των ερωτηθέντων να συμφωνεί επί της αρχής με τη μεταρρύθμιση.

Τα νούμερα της Pulse, σύμφωνα και με την ανάγνωση κυβερνητικών στελεχών, αιτιολογούν την επιμονή του κ. Μητσοτάκη να «τρέξει» τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Με άλλα λόγια, υπάρχει μια κοινωνική συνθήκη που αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας» για την κυβέρνηση, ώστε να δρομολογήσει τομές που υπό άλλη περίσταση ή σε άλλη συγκυρία θα ήταν εξαιρετικά αντιδημοφιλείς. Αντίστοιχης υφής μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις θα πρέπει να αναμένονται και στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, στις 30 Νοεμβρίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξει τις επόμενες μέρες στις στοχευμένες παρεμβάσεις στο φορο-νομοσχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το κασελάκι του

Οι αφορμές για κάποια αιχμηρή τοποθέτηση, ανάλογη αυτής της για το κόμμα-Black Friday, για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “κινδυνεύει να γίνει κόμμα Black Friday, μείον 50%“, που έκανε προχθές στη Βουλή, πάντως δίνονται. Έτσι και χθες στα Καμμένα Βούρλα, κάτοικος της περιοχής έκανε στον πρωθυπουργό ένα απροσδόκητο δώρο. Συγκεκριμένα, του έδωσε ένα ξύλινο κασελάκι, λέγοντας: «Σας έφερα κασελάκι κατασκευής μου».

Με τον πρωθυπουργό να απαντά χαριτολογώντας: «Aλλού έπρεπε να το κάνεις το δώρο αυτό, αλλού να το χαρίσεις. Αλλά, κι έτσι, ωραίο είναι».

«Θα το κάνω εξαγωγή Γερμανία. Είναι για καρτέλες», πρόσθεσε ο κάτοικος της περιοχής.

«Τι δώσατε στον πρωθυπουργό;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον άνθρωπο που έκανε το δώρο.

«Ένα κασελάκι, μια καρτελοθήκη κατασκευής μου που την κάνουμε εξαγωγή εδώ και χρόνια στη Γερμανία», απάντησε.

«Και όταν το είδε πώς αντέδρασε;».

«Το είδε με ενδιαφέρον. Και, δεν ξέρω, μπορεί να χωράνε κι εκεί μέσα τώρα», απάντησε ο κάτοικος, υπαινισσόμενος τις αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη.

 

Οι αλλαγές στη Βουλή

Την ίδια ώρα ανατροπές στον κοινοβουλευτικό χάρτη και σημαντικές απώλειες στην πολιτική και κοινοβουλευτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ επιφέρει η αποχώρηση συνολικά 11 βουλευτών.

Η περαιτέρω αποσύνθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφεται στατιστικά με 3 δεδομένα:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πλέον 36 βουλευτές που σε εκλογικό ποσοστό ερμηνεύεται με περίπου 13,8%.
– Παράλληλα, ως αξιωματική αντιπολίτευση σπάει το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ λιγότερων βουλευτών που διατηρούσε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ με τα 47 μέλη που εμφανίστηκε κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου.
– Το κόμμα δεν εκπροσωπείται σε 29 εκλογικές περιφέρειες από τις συνολικά 59.

Η πρόσφατη αποχώρηση της ομάδας των 11 απομείωσε περαιτέρω την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6 εκλογικές περιφέρειες. Ειδικότερα, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις των Νάσου Ηλιόπουλου και Δημήτρη Τζανακόπουλου η Κουμουνδούρου δεν διαθέτει πλέον κανέναν βουλευτή στην κεντρική περιφέρεια της Α’ Αθήνας. Χάνει επίσης την εκπροσώπηση στην 5εδρική των Ιωαννίνων μετά την φυγή της Μερόπης Τζούφη, στην 2εδρική της Φλώρινας (Πέτη Πέρκα), στην 5εδρική της Μεσσηνίας (Αλέξης Χαρίτσης) και τις δύο 3εδρικές Ξάνθης και Ροδόπης (Φ Οζγκιούρ, Ζ. Χουσεϊν).

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκπροσωπείται στις 9 μονοεδρικές (Κεφαλονιά, Ευρυτανία, Φωκίδα, Καστοριά, Γρεβενά, Θεσπρωτία, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Σάμο) καθώς και στις: Χίο, Σέρρες, Ρέθυμνο, Πιερία, Λέσβο, Λασίθι. Λακωνία, Κυκλάδες, Καρδίτσα, Καβάλα, Ημαθία, Εβρο, Δωδεκάνησα

Πάντως, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη διατηρεί τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς παραμένει το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα. Εάν όμως συνεχίσει να φυλλοροεί και χάσει τουλάχιστον άλλους πέντε βουλευτές τότε αξιωματική αντιπολίτευση θα γίνει το ΠΑΣΟΚ.

Η νέα ΚΟ και το μεταπολιτευτικό ρεκόρ της Βουλής

Την ίδια στιγμή η Βουλή αναμένεται να αποκτήσει την 9η κοινοβουλευτική ομάδα καθώς οι 9 αποχωρήσαντες βουλευτές της λεγόμενης ομάδας Αχτσιόγλου μαζί με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα έχουν την δυνατότητα βάσει του κανονισμού να συγκροτήσουν ΚΟ (σ.σ. απαιτούνται τουλάχιστον 10 ανεξάρτητοι βουλευτές). Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές αποφάσεις έχουν ληφθεί και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες συγκρότησης της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, πρόεδρος της οποίας θα τοποθετηθεί ο Αλέξης Χαρίτσης. Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη 9 ΚΟ αποτελεί μεταπολιτευτικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τον συσχετισμό δύναμης η νέα ΚΟ «πλασάρεται» στην 7η θέση πάνω από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που διαθέτει 6 βουλευτές, την «ΝΙΚΗ» που έχει 10 και πίσω από τους «Σπαρτιάτες» που έχουν 11 βουλευτές αλλά ως κόμμα που συμμετείχε σε εκλογές προηγείται στην ισοβαθμία. Χωροταξικά θα τοποθετηθεί στα ορεινά έδρανα της αριστερής πτέρυγας, πίσω από τις θέσεις που τοποθετούνται οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X