Αποδράσεις

Παξοί: Το μικρό κόσμημα του Ιονίου

Παξοί: Το μικρό κόσμημα του Ιονίου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι τυχαίο που, σύμφωνα με τον μύθο, ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινά του το νοτιότερο σημείο της Κέρκυρας και σχημάτισε τη μικρή ομάδα νησιών και βραχονησίδων των Παξών και των Αντίπαξων, προκειμένου να δημιουργήσει μια ερωτική φωλιά για εκείνον και την Αμφιτρίτη.

Ενας από τους πρώτους λόγους που αξίζει κανείς να πάει στους Παξούς είναι οι «σπιάτζες», όπως αποκαλούν οι ντόπιοι τις παραλίες. Εχετε πολλές επιλογές, καθώς υπάρχουν παραλίες με βότσαλο και παραλίες με ψιλή, πεντακάθαρη άμμο.

Οποιες και αν προτιμήσετε, τα νερά είναι καταγάλανα και τόσο διάφανα που θα βλέπετε κάθε σπιθαμή του κορμιού σας! Αν προτιμάτε άμμο, πηγαίνετε προς τα βόρεια στη Λάκκα, όπου βρίσκονται οι εξωτικές παραλίες Χαραμί και Κανόνι.

Αν πάλι προτιμάτε τις βοτσαλωτές παραλίες, καλές επιλογές είναι οι παραλίες του Μονοδενδρίου, κοντά στον Λογγό, αλλά και ο Κήπος, το Κηπιάδι, το Μαρμάρι και το Λεβρεχιό. Επίσης, αξιόλογες είναι οι Πλάκες, η Δεύτερη Σπιάτζα και η Paxos Beach στον Γάιο, που είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά των Παξών και η πρωτεύουσα του νησιού, πολύ κοντά στο λιμάνι. Περπατήστε στα σοκάκια, θαυμάστε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα πολύχρωμα κτίρια και αρχοντικά.

Στον όρμο του Γάιου, που γεμίζει από σκάφη και ιστιοφόρα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει το νησάκι του Αγίου Νικολάου, που μαζί με το νησάκι της Παναγίας παρέχουν φυσική προστασία στο λιμάνι. Πάνω στο νησάκι του Αγίου Νικολάου δεσπόζει το ενετικό κάστρο, που σχεδίασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφθείτε τον Λογγό, στα πέντε χιλιόμετρα από τον Γάιο, ένα κλασικό επτανησιακό χωριό, πλαισιωμένο από καταπράσινα πεύκα και ελιές, με πολλές ψαροταβέρνες με φιλόξενους και εξυπηρετικούς ιδιοκτήτες.

Αυτό που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε στους Παξούς είναι τον γύρο του νησιού με σκάφος. Η θέα προς το νησί είναι καταπληκτική! Θα δείτε το εντυπωσιακό σκηνικό που έχει δημιουργήσει η ίδια η φύση.

Στη δυτική πλευρά επισκεφθείτε τους Πλάνους, τον όρμο του Ερημίτη, με τους επιβλητικούς γκρεμούς και την υπέροχη παραλία.

Το ηλιοβασίλεμα εδώ θα σας ξεμυαλίσει. Θαυμάστε, επίσης, τις σπηλιές στο Αχάι, τον εντυπωσιακό βράχο Ορθόλιθο, που μοιάζει να στέκει πάνω στο νερό, τη λίθινη Καμάρα, καθώς και την ερημική και θαυμάσια αμμουδιά Γαλάζιο, που κάθε άλλο παρά τυχαία πήρε το όνομά της.

Φυσικά, αν φτάσετε έως τους Παξούς, θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε και απέναντι στους μαγευτικούς Αντίπαξους, όπου υπάρχουν μερικές από τις ωραιότερες παραλίες, με πρώτη το Βουτούμι, αλλά και τη Βρίκα και τη Μεσοβρίκα.

Η αίσθηση που θα έχετε είναι ότι βρεθήκατε στον Παράδεισο…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X