Αθλητισμός

«Μαραθώνιος Αθήνας- Ο Αυθεντικός»: Πρόγραμμα Εθελοντισμού

«Μαραθώνιος Αθήνας- Ο Αυθεντικός»: Πρόγραμμα Εθελοντισμού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας υπό την αιγίδα του ΟΠΑΠ δεν αποτελεί μονάχα ένα αθλητικό γεγονός. Είναι μια διοργάνωση – κομμάτι της κοινωνίας, της ιστορίας, του πολιτισμού και της οικονομίας. Αποτελεί ένα γεγονός εθνικής σημασίας με πολύ μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Εφέτος, μάλιστα, είναι μια χρονιά – ορόσημο για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο που συμπληρώνει 40 χρόνια σημειώνει ο ΟΠΑΠ.

Έτσι, όσοι συμμετάσχουν σε αυτόν, είτε τρέχοντας κάποια από τις διαδρομές (5, 10, Universities Night Run ΟΠΑΠ ή 42 χιλιόμετρα), είτε χειροκροτώντας τους δρομείς που τερματίζουν στο Καλλιμάρμαρο, θα γίνουν μέρος της ιστορίας.

Οι συμμετοχές στον εφετινό, επετειακό Μαραθώνιο ξεπερνούν τις 60.000, με δρομείς από 140 χώρες.

Για ακόμη μία χρονιά, ο ΟΠΑΠ συμβάλλει καθοριστικά στην πραγματοποίηση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος της χώρας μας, αφού αποτελεί τον Μεγάλο Χορηγό του Αυθεντικού Μαραθωνίου αλλά και του ΣΕΓΑΣ.

Δείτε παρακάτω τις επιδράσεις του Αυθεντικού Μαραθωνίου σε αριθμούς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ:

Το τετραήμερο των εκδηλώσεων στην Αθήνα η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης αγγίζει το 97%. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με κάθε δρομέα έρχονται στην Αθήνα επιπλέον, συνοδευτικά άτομα με αποτέλεσμα το σύνολο των επισκεπτών από το εξωτερικό να αγγίζει τις 45.000.

Τα έσοδα της Αττικής από το τετραήμερο των εκδηλώσεων φτάνουν τα 45.000.000 ευρώ. Εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί που προκύπτουν από την ΟΠΑΠ Marathon Expo. Συνολικά, 180 εκθέτες παρουσιάζονται στο κοινό από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο στην μεγαλύτερη αθλητική έκθεση της χώρας, που γίνεται στις εγκαταστάσεις του Ταε Κβο Ντο.

Οι 90.000 επισκέπτες που περνάνε την πύλη του εκθεσιακού κέντρου κάνουν αγορές που αγγίζουν τις 900.000 ευρώ, ποσό που καταλήγει στην ελληνική αγορά και κατ’ επέκταση στην ελληνική οικονομία. Συνολικά τρεις τόνοι σε ρούχα και παπούτσια ανακυκλώνονται στη διάρκεια του πενταημέρου στους ειδικούς κάδους τόσο στην έκθεση, όσο και στη διαδρομή.

Εξίσου σημαντική για το περιβάλλον είναι και η ανακύκλωση 500.000 πλαστικών μπουκαλιών, που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια των αγώνων, ενώ κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν 400 κάδοι ανακύκλωσης.

Η επιτυχία της διοργάνωσης δεν θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη δίχως την καθοριστική συνδρομή των 4.500 εθελοντών. Άνθρωποι όλων των ηλικιών δηλώνουν κάθε χρόνο συμμετοχή προκειμένου να συμμετάσχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου Αθήνας και να γίνουν κομμάτι της ιστορίας μιας σπουδαίας διοργάνωσης.

Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ανέλαβε την παραγωγή 70.000 τσαντών για όλους τους συμμετέχοντες, από αποκλειστικά ανακυκλωμένο υλικό με τεράστιο όφελος από τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Το ραντεβού για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ, δίνεται το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Να είστε εκεί!

Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι χωρίς την βοήθεια των εθελοντικών ομάδων κανένας αγώνας δεν θα ήταν ίδιος, ούτε θα είχε τις ίδιες παροχές στους δρομείς. Εθελοντές που χαρίζουν τον προσωπικό τους χρόνο για να κάνουν όλους εμάς πιο εύκολη τη συμμετοχή μας σε έναν αγώνα. Και όταν αυτός είναι ο μεγαλύτερος αγώνας της χώρας μας, όπως ο «Μαραθώνιος Αθήνας. Ο Αυθεντικός» με διεθνές αντίκτυπο, η βοήθεια των εθελοντών γίνεται ακόμα σημαντικότερη. Η Συντονίστρια του Προγράμματος Εθελοντισμού του Μαραθώνιου και του Ημιμαραθώνιου της Αθήνας, κα. Βίλλυ Μπάκα, μας δίνει χρήσιμα στοιχεία για την πορεία του εθελοντισμού την τελευταία 5ετία, αλλά και τα ειδικά του χαρακτηριστικά.

Οι εθελοντές μας είναι η κινητήρια δύναμη και η ψυχή των αγώνων. Κάθε πόστο αγώνα, κάθε κουκίδα στον χάρτη της αγωνιστικής μας διαδρομής έχει όνομα και σφραγίδα…εθελοντή.

Η επίσημη κοινωνική ευθύνη χαράζεται μέσω του Προγράμματος Εθελοντισμού που τα τελευταία πέντε έτη από τη θέση της Συντονίστριας Προγράμματος έχει μια νέα στρατηγική με ευρύτερο σκοπό να «αγκαλιάσει» την κοινωνία και να λειτουργήσει ως ένα δυνατό όχημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού του Αυθεντικού Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου της Αθήνας προσελκύει, επιλέγει, εκπαιδεύει, υποστηρίζει και συντονίζει τα τελευταία 5 έτη περισσότερους από 6.500+ εθελοντές ετησίως υποστηρίζοντας τις συνεχώς αναπτυσσόμενες ανάγκες των δυο μεγάλων μαζικών μας διοργανώσεων. Σε καθημερινή βάση εστιάζουμε στην οικοδόμηση μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης, αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού με δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναδεικνύοντας καλές πρακτικές σύμφωνα με τα πρότυπα της διεθνούς κοινότητας ενισχύοντας το ευρύτερο brand του Μαραθώνιου και εφαρμόζοντας πρωτοβουλίες σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.

Πρόγραμμα εθελοντισμού Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας

Την τελευταία πενταετία, οι συνεισφέρουσες εθελοντικές ομάδες μας έχουν τριπλασιαστεί με 100+ ομάδες ενεργές ανά το χρόνο και με ηχηρό αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης συγχρονισμένης ανθρώπινης αλυσίδας για θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Η αποστολή μας πηγάζει από την επιθυμία μας για ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία, ενώ η ευρύτητα των φορέων που εντάσσονται στην ομπρέλα του Προγράμματος Εθελοντισμού εκτείνεται σε:

Μη-Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς
Διασωστικές ομάδες (ΕΚΑΒ,ΕΕΣ,ΙΔΑΦΚ,DELTA RESCUE,Ε.Ο.Α, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ Ν.ΒΟΥΤΖΑ-ΠΡΟΒΑΛΙΝΘΟΥ,RSF HELLAS,ΟΔΙΚ,ΕΕΑΘΛΟ, ΙΕΚ ΕΚΑΒ)
ΑΣΑΕΔ
Ειδικές αποστολές (ραδιερασιτέχνες, φυσικοθεραπευτές, βατραχάνθρωποι, ένοπλες δυνάμεις, μηχανοκίνηση)
Νοσηλευτές εθελοντές (ΕΚΠΑ)
Περιβαλλοντικές οργανώσεις
Προσκοπικά συστήματα
Σώματα Οδηγισμού
Ναυτοπροσκοπικά συστήματα
Σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά)
Πανεπιστήμια (δημόσια και ιδιωτικά)
Σύλλογοι & φορείς
Πολιτιστικούς οργανισμούς-ιδρύματα
Φροντιστήρια
Πολυεθνικές εταιρείες που δημιουργούν εθελοντική ομάδα στο πλαίσιο της ΕΚΕ (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) τους οποίους εντοπίζω στην αγορά κάνω επικοινωνία/παρουσίαση και έρχονται στον αγώνα με εργαζόμενους
και φυσικά την ευρύτερη τοπική κοινότητα
Οι συνεργαζόμενες εθελοντικές ομάδες έχουν την ευκαιρία να «ακουστούν» και να «αγγίζουν» ένα κοινό ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένο σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης και σύμπραξης, και παράλληλα να βρεθούν στο επίκεντρο του ευρύτερου ενδιαφέροντος καθ’όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του αγώνα.

πρόγραμμα εθελοντισμού Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
πρόγραμμα εθελοντισμού Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
πρόγραμμα εθελοντισμού Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας
ΑΜΑ 2023 -Σύντομη επισκόπηση -Ενδεικτικά στοιχεία του Προγράμματος Εθελοντισμού
Οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα Εθελοντισμού κατέρριψαν για 3η συνεχή χρονιά το ρεκόρ του ανώτατου ορίου συμμετοχών που καταρτίζεται βάση των ανανεωμένων αγωνιστικών αναγκών της διοργάνωσης.

Μέσω του Προγράμματος Εθελοντισμού υποστηρίζονται και όλες οι παράλληλες δραστηριότητες κατά την 20ήμερη+ περίοδο προετοιμασίας μας:

Υποδοχή αθλητών & VIP στο αεροδρόμιο
Κέντρο Υλικού και συσκευοποίηση χιλιάδων goodie bags για δρομείς
Κέντρο Εξυπηρέτησης Δρομέων-EXPO υποστηρίζοντας τη διαδικασία παραλαβής σωστού bib number και την εξυπηρέτηση του κοινού).
Ειδικές εκδηλώσεις (Τύμβος Μαραθώνα, συμπόσιο, λαμπαδιοδρομία, Authentic Talks, βραβεύσεις-απονομές κ.α)
Ανακύκλωση (π.χ. συγκέντρωση τόνων ανακυκλωμένων μπουκαλιών, καπάκια, αθλητικά παπούτσια και ρούχα) σε κάθε σημείο της Αγωνιστικής μας διαδρομής και στην EXPO από τους εθελοντές μας
Όλη η ανθρώπινη αλυσίδα εθελοντών λαμβάνει πόστο απασχόλησης ανά την 42,195μ της Μαραθώνιας διαδρομής, τους αγώνες των 10χλμ, 5χλμ, παιδικό και Πανεπιστημιακό αγώνα.
– >200 πόστα-ευκαιρίες απασχόλησης είναι ενεργά προς τους εθελοντές με τους κύριους τομείς εθελοντικής απασχόλησης να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: αφετηρία Μαραθώνα, σταθμούς τροφοδοσίας, ροές εντός/εκτός αγώνα, διασταυρώσεις, αναστροφές, εξυπηρέτηση θεατών εντός και εκτός σταδίου και κομβικά σημεία διαδρομής (π.χ πεζογέφυρες), παραλαβή και παράδοση ιματισμού, παράδοση μεταλλίων, παράδοση ισοτονικών, παράδοση ισοθερμικών, παράδοση παιδικού αγώνα, εκκινήσεις αγώνων -ανθρώπινες αλυσίδες στα blocks, συνοδεία elite αθλητών κ.α.
– 17 σταθμοί τροφοδοσίας (15 Μαραθώνιας διαδρομής), 1 (10χλμ), 1 (5χλμ) διαθέτουν 2-3 ομαδάρχες που είναι και οι ίδιοι εθελοντές. Είναι κοντά μας διαχρονικά και έχουν επιδείξει υπερβάλλοντα ζήλο στις διοργανώσεις μας και τους ανατέθηκε τιμητικά το πόστο ιδιαίτερης ευθύνης.
4.500+ ενεργοί εθελοντές
2.000+ νέοι + υπόλοιποι έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον μια φορά μαζί μας
65%+ : γυναίκες
Επικρατέστερο κίνητρο συμμετοχής: 1ο προσφορά – 2ο εμπειρία-γνώση
Αρμονία ανάμεσα σε ιδιωτικές και ομαδικές συμμετοχές/ ενεργοί εθελοντές
30+ : Σχολεία + Πανεπιστήμια επιλέχθηκαν για φέτος με 1500+ εθελοντές μαθητές/φοιτητές
Σχεδόν 50% : Εθελοντές διαθέτουν bachelor, master or PhD
8 στους10: Εθελοντές bilingual (greek + ξένη γλώσσα)
20+ : Εθελοντικές Διασωστικές & Ειδικές Αποστολές
30+ : χώρες εξωτερικού εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X