Big Brother… ΑΑΔΕ! Μέσω Taxis θα «βλέπει» ποιοι δεν χρησιμοποιούν POS!

POS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Η ηγεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει να πάει χαμένη η ευκαιρία της περαιτέρω εξάπλωσης των ηλεκτρονικών πληρωμών. Και για τον λόγο αυτό… βλέπει τα POS!

Δεδομένου ότι σε τέσσερεις ημέρες από σήμερα επιχειρήσεις που ανήκουν σε 58 κλάδους θα υποχρεούνται να αποδέχονται πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών με τη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών (POS), η ΑΑΔΕ θέλει να βεβαιωθεί πως το μέτρο θα εφαρμοστεί και δεν θα μείνει στα χαρτιά.

Η ανησυχία της ΑΑΔΕ είναι εύλογη καθώς έχει εντοπίσει εμπόρους, ελεύθερους επαγγελματίες και τεχνίτες, που αποφεύγουν τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και συναλλάσσονται με «μαύρο» χρήμα.

Το… αναγκαστικό POS

Πρέπει να σημειωθεί πως οι θεσμοί επέβαλαν στη κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτική τη τοποθέτηση τερματικών χρέωσης καρτών- POS-  σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που θεωρούνται πως έχουν βεβαρυμμένο φορολογικό παρελθόν και πως φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Η επιβολή των POS στα επαγγέλματα αυτά έγινε σε δύο φάσεις.

Πλειστηριασμοί: Σώζουν ακίνητα στο… ’90 με εμβάσματα από το εξωτερικό!

Το πρώτο κύμα δρομολογήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο οπότε 200.000 επαγγελματίες από 85 διαφορετικές δραστηριότητες και κλάδους απέκτησαν POS προκειμένου να πληρώνονται από τους πελάτες τους μέσω καρτών. Έτσι, τοποθετήθηκαν POS σε ιατρεία, δικηγορικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, σε μανάβικα, κρεοπωλεία, φούρνους, κάβες, κινηματογράφους, καντίνες, εστιατόρια, φαρμακεία, συνεργεία, κομμωτήρια και κουρεία, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, λογιστικά γραφεία, αλλά και σε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και ψυκτικούς.

Οι εν λόγω επαγγελματίες προσέτρεξαν και προμηθεύτηκαν POS, καθώς ο σχετικός νόμος ξεκαθάριζε πως όπου δεν εγκατασταθεί συσκευή, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στον επαγγελματία που παρέλειψε τη σχετική υποχρέωση.

Φάση… δεύτερη για τα POS

Η δεύτερη φάση της υποχρεωτικής απόκτησης POS τρέχει έως τις 11 Μαρτίου οπότε επαγγελματίες από 58 κλάδους θα πρέπει να αποκτήσουν τερματικό. Πρόκειται μεταξύ άλλων για όσους ασχολούνται με ανάπτυξη οικοδομικών σχεδίων, ξυλουργικές εργασίες, χρωματισμούς και επενδύσεις δαπέδων και τοίχων, υπηρεσίες μετακόμισης, καθαρισμό κτιρίων, επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων αλλά και μεσιτικά γραφεία ακινήτων ακόμη και γραφεία κηδειών.

Τα έχουν, αλλά δεν τα χρησιμοποιούν!

Αλλά η απόκτηση του POS δεν σημαίνει πως αυτό χρησιμοποιείται. Στοιχεία εταιρειών που δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και ειδικότερα στην αποδοχή και διαχείριση συναλλαγών με κάρτες, δείχνουν πως τα POS στην αγορά αυξάνονται, αλλά όχι και η χρήση τους.

Σύμφωνα με την Cardlink σήμερα τα POS στην ελληνική αγορά ανέρχονται σε 650.000 τερματικά, όταν στο τέλος του 2016 ο αριθμός ήταν στις 300.000 τερματικά. Η Cardlink διαχειρίζεται περισσότερο από 1 εκατομμύριο συναλλαγές την ημέρα και έχει 300.000 ενεργά τερματικά, ήτοι σχεδόν 1 στα 2 στην αγορά είναι δικό της.

Καταργούνται τα πρόστιμα για τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος! Ποιοι παίρνουν… βαθιά ανάσα

Ωστόσο, στοιχεία από τους παρόχους των τερματικών, δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος των POS που τοποθετήθηκαν το 2017 στην αγορά (λόγω της νομοθετικής ρύθμισης που κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση τους) είτε έχουν μηδενικό τζίρο, δηλαδή δεν πέρασε καμία κάρτα από αυτά, είτε δεν βγήκαν ποτέ από τα κουτιά τους, δηλαδή δεν συνδέθηκαν ποτέ στο σύστημα.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 40.000 τερματικά που τοποθετήθηκαν το 2017 δεν έχουν τζιράρει καθόλου και πως ένα 10% των μηχανημάτων που προμηθεύθηκαν οι επαγγελματίες πέρυσι, δεν συνδέθηκε ποτέ με το σύστημα κάποιας τράπεζας.

Πώς θέλει να το… γυρίσει η ΑΑΔΕ

Από την εξέλιξη αυτή αποκαλύπτεται ο πλημμελής έλεγχος των αρχών, που αν και θέσπισαν την υποχρεωτική τοποθέτηση τερματικών σε 143 επαγγέλματα και κλάδους, ωστόσο δεν έχουν κάνει προληπτικούς ελέγχους για να δουν εάν από τα μηχανήματα αυτά περνούν συναλλαγές.

Σύμφωνα με πληρφορίες που μεταδίδει το insider.gr, η ΑΑΔΕ θέλει να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή και δρομολογεί ένα μηχανισμό καταγραφής των τερματικών, ο οποίος θα περνά μέσα από το Taxis και τις βάσεις δεδομένων που έχουν οι πάροχοι και οι τράπεζες στη διάθεση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ