Αναλύσεις

Cyberbullying – Η ναρκισσιστική κακοποίηση στο διαδίκτυο

Cyberbullying – Η ναρκισσιστική κακοποίηση στο διαδίκτυο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

επιμέλεια: Νίκος Βλάχος //

Η ναρκισσιστική συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο δεν περιορίζεται στη ματαιοδοξία και στον εγωκεντρισμό. Το πράγμα δεν τελειώνει στη μια καλομελετημένη σέλφι προορισμένη να σκίσει σε likes. Έχει ποικίλες, σκοτεινές αποχρώσεις, που απηχούν τη μισανθρωπική φύση της. Οι άνθρωποι μοιράζονται τις εικόνες τους στο διαδίκτυο για διάφορους λόγους και σε διάφορες περιστάσεις. Ναρκισσιστές, στο ίντερνετ, δεν είναι, μόνο, εκείνοι που ποστάρουν απλώς τον εαυτό τους σε πόζες που κολακεύουν. Είναι συχνά εκείνοι που εκφοβίζουν, παρενοχλούν και καταδιώκουν άλλους στον κυβερνοχώρο. Ιδού πώς το πράττουν:

1. Επίμονη παρακολούθηση, έλεγχος και εξύβριση

Ένας από τους πιο ύπουλους τρόπους που οι ναρκισσιστές εκφράζουν την αλαζονική νοοτροπία τους είναι να παρακολουθούν και να ντροπιάζουν άλλους ανθρώπους. Στη ναρκισσιστική προσωπικότητα υπάρχει μια διογκωμένη αίσθηση σπουδαιότητας του εαυτού, καθώς και η αίσθηση ενός απεριόριστου δικαιώματος άσκησης ελέγχου, κριτικής και εκφοβισμού προς τους άλλους. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση αντίληψη και αναγνώριση από πλευράς των ναρκισσιστών των επιπτώσεων των πράξεών τους και αν συμβαίνει αυτό, τότε μεταφράζεται ως πράξη απόλυτα ηθική και δίκαιη, αφού φυσικά δεν κάνουν ποτέ τίποτα λάθος, τίποτα ανεύθυνο, επικίνδυνο, εγκληματικό.

Για έναν ναρκισσιστή τόσο το διαδίκτυο, όσο και η πραγματική ζωή, έχουν να κάνουν με τη χειραγώγηση και τον έλεγχο ανθρώπων. Η παρακολούθηση τού τι δημοσιεύουν οι άλλοι, η αναδημοσίευση των ποστ από μεριάς του και τα εξυβριστικά σχόλιά του, που ακολουθούν, είναι ένας δημοφιλής τρόπος να ασκεί σαδισμό και να αντλεί ικανοποίηση στην ανιαρή του ζωή. Αδυνατεί να παράξει πρωτότυπο περιεχόμενο χωρίς συγκρίσεις, φθόνο, υποτίμηση. Το να αναπαράγει λόγια άλλων του είναι αρκετό.

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X