ΔΕΣΦΑ: Λήγει η προθεσμία για την πώληση! Όλα τα δεδομένα

ΔΕΣΦΑ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Την Παρασκευή, 16.02.2018, λήγει η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ. Μια πώληση η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά αγκάθια για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση.

Ο διαγωνισμός για το ΔΕΣΦΑ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη β’ φάση και οι δύο επενδυτές που καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές είναι η κοινοπραξία των Snam SpA – Enagas Internacional – Fluxys S.A. και N.V. Nederlandse Gasunie και Regasificadora del Noroeste S.A. (Reganosa).

Προσοχή! Αυτά τα χρέη δεν μπαίνουν στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Σημειώνεται ότι από το 66%, το 31% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Τα θετικά της υπόθεσης ΔΕΣΦΑ

Θετικό έδαφος για το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ δημιουργεί η ενισχυμένη κερδοφορία ενώ η διοίκηση αναμένει ότι η εξαγορά θα ολοκληρωθεί με θετικό αποτέλεσμα παρά το μειωμένο ανταγωνισμό.

Όπως είναι γνωστό η πώλησή του εκκρεμεί από το 2013 και αποτελεί προαπαιτούμενο από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση. Η τελευταία προσπάθεια πώλησης είχε γίνει το 2016 στην αζέρικη Socar αλλά η συμφωνία «κόλλησε» ύστερα από τη ρύθμιση του πρώην υπουργού Ενέργειας, κ. Σκουρλέτη,  η οποία είχε περιορίσει την περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, μειώνοντας τα ανακτήσιμα ποσά για επενδύσεις της περιόδου 2006-2015, από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ.

Ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ