Διάστημα

Δορυφόρος πλησιάζει τη Γη ανεξέλεγκτος

Δορυφόρος πλησιάζει τη Γη ανεξέλεγκτος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ένας ανεξέλεγκτος δορυφόρος πλησιάζει γρήγορα τη Γη και αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα το πρωί της Τετάρτης, σχεδόν 30 χρόνια μετά την αποστολή του στο διάστημα, ανέφερε το Sky News.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) υπολογίζει την επανείσοδο του δορυφόρου ERS-2 στην ατμόσφαιρα της Γης, το πρωί της Τετάρτης ωστόσο υπογραμμίζει ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τον ακριβή χρόνο, λόγω της ηλιακής δραστηριότητας.

Ο δορυφόρος, που ονομάζεται ERS-2, είναι πιθανό να διαλυθεί όταν εισέλθει στην ατμόσφαιρα, με τα περισσότερα κομμάτια του να καίγονται. Επειδή όμως η επανείσοδος γίνεται φυσικά, χωρίς τον ανθρώπινο έλεγχο, η ESA λέει ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πότε ή πού θα συμβεί.

Ωστόσο, όσο πλησιάζει η ώρα, η υπηρεσία μπορεί να κάνει καλύτερες προβλέψεις. Τη Δευτέρα, στην τελευταία της πρόβλεψη, είπε ότι ο δορυφόρος θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης στις 11:14 π.μ. την Τετάρτη.

Ωστόσο, υπάρχει ένα παράθυρο αβεβαιότητας λόγω της απρόβλεπτης ηλιακής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ότι η επανείσοδος μπορεί να συμβεί έως και 15 ώρες νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο.

Η ESA δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες τη Δευτέρα που δείχνουν τον δορυφόρο να πέφτει προς την ατμόσφαιρα. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν μεταξύ 14 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου, όταν ο ERS-2 πετούσε ακόμα σε ύψος μεγαλύτερο από 300 χιλιόμετρα.

Τώρα, βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και κινείται με ρυθμό πάνω από 10 χιλιόμετρα την ημέρα. Η ταχύτητα καθόδου του αυξάνεται γρήγορα. Όταν φτάσει σε περίπου 80 χιλιόμετρα, θα αρχίσει να διασπάται και στη συνέχεια να καίγεται.

Η ESA κάνει λόγο για χαμηλό κίνδυνο καθώς ο δορυφόρος ERS-2 πλησιάζει στην επιφάνεια της Γης
Η ESA ανέφερε ότι ορισμένα κομμάτια μπορεί να φτάσουν στη Γη, αλλά αναμένεται να πέσουν κυρίως στον ωκεανό. «Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την επανεισαγωγή δορυφόρων είναι πολύ χαμηλοί», σύμφωνα με τις πληροφορίες της ESA ενώ διεκρινίζει ότι κανένα από αυτά τα θραύσματα δεν θα περιέχει τοξικές ή ραδιενεργές ουσίες.

Ο ERS-2 εκτοξεύτηκε το 1995 και ήταν το πιο προηγμένο διαστημικό σκάφος παρατήρησης της Γης εκείνη την εποχή. «Μας έδωσε νέες γνώσεις για τον πλανήτη μας, τη χημεία της ατμόσφαιράς μας, τη συμπεριφορά των ωκεανών μας και τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον μας», δήλωσε ο Mirko Albani, επικεφαλής του Διαστημικού Προγράμματος Heritage της ESA.

Αφού πέρασε 16 χρόνια σε τροχιά, η ESA πήρε την απόφαση να ολοκληρώσει την αποστολή της και να επαναφέρει τον δορυφόρο στη Γη, μια διαδικασία γνωστή ως «εκτόπιση τροχιάς». Για να γίνει αυτό, χρησιμοποίησαν το υπόλοιπο καύσιμο και μείωσαν το ύψος από 785 χιλιόμετρα σε 573 χιλιόμετρα.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος σύγκρουσης του δορυφόρου με άλλα αντικείμενα στο διάστημα μειώθηκε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X