Διεθνή

Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια – Οι διαδηλωτές ζητάνε την παραίτηση Ράμα

Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια – Οι διαδηλωτές ζητάνε την παραίτηση Ράμα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αλβανία: Χάος και επεισόδια στην γείτονα χώρα με τους διαδηλωτές να ζητάνε την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Αλβανία όπου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Την απόφαση να ακυρώσει τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου Δημοτικές εκλογές έλαβε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα.

Προχώρησε στην ακύρωσή τους αφού όπως αναφέρει η προεδρία της χώρας «οι πολιτικές εξελίξεις δεν το επιτρέπουν», μετά από μήνες άγριων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου. Η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών, είναι το επιχείρημα του Μέτα, έπειτα από μήνες άγριων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ομως, λίγο αργότερα ο Εντι Ράμα ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές δεν θα ακυρωθούν, σύμφωνα με το BBC. Ολα αυτά, ενώ για μία ακόμη φορά πλήθη βγήκαν στους δρόμους των Τιράνων, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας.

Επεισόδια και χάος

Υπήρξαν μάχες μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών, ενώ έγινε και εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλυθεί ο κόσμος.

Η αντιπολίτευση, που εδώ και εβδομάδες καλεί τους πολίτες στους δρόμους- ζητά την παραίτηση του Ράμα, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά- και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Επίσης θέλουν να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση στην Αλβανία και αρνούνται να διαπραγματευτούν με τον πρωθυπουργό.

Η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει τα κόμματα της Αλβανίας να μπουν σε διάλογο και να αποφύγουν τη βία. Πολλοί, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της χώρας, έχουν δηλώσει ότι η συνεχιζόμενη πολιτική διαμάχη απειλεί τις προοπτικές της Αλβανίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Στην ανακοίνωση του Σαββάτου εξάλλου ο Μέτα ανέφερε ότι αποφάσισε να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές από τη στιγμή που η κρίση έχει υπονομεύσει κάθε πιθανότητα να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να έχει βάλει φρένο στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X