Διεθνή

Αλβανία: Αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα

Αλβανία: Αρπάζουν τις περιουσίες των Ελλήνων στη Χειμάρρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αλβανία: Με πρωτοφανείς τρόπους οι Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου χάνουν εν μια νυκτί τεράστιες περιουσίες

Μια πρωτοφανή ιστορία καταπάτησης των περιουσιών των Ελλήνων στη Χειμάρρα αποκαλύπτει η μήνυση που κατέθεσε ο εκλεγμένος δήμαρχος της περιοχής, Φρέντι Μπελέρης.

Σύμφωνα με την Realnews, η μήνυση οδήγησε στην προφυλάκιση του μέχρι πρότινος προσωρινού δημάρχου, Γκιόργκι Γκόρο, ωστόσο οι διώξεις που έχουν ασκηθεί από την αλβανική Δικαιοσύνη φτάνουν πολύ ψηλότερα. Εκτός από τον Γκόρο, έχει ασκηθεί δίωξη και κατά της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάσκα, αλλά και του συζύγου της, επιχειρηματία, Αρτάν Γκάτσι, βάσει των στοιχείων που προέκυψαν από την μήνυση που είχε υποβάλει ο Φρέντι Μπελέρης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η υπόθεση που αφορά έκταση-φιλέτο στην παραλιακή ζώνη των Δρυμάδων, που υπάγεται στον δήμο Χειμάρρρας. Μια έκταση που, αν και ήταν δασική, τελικά αποχαρακτηρίστηκε μετά τις ενέργειες του Γκόρο, τις οποίες ενέκρινε το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο.

Η έκταση χαρακτηρίστηκε άρτια και οικοδομήσιμη, με αποτέλεσμα σε χρόνο-ρεκόρ, να αρχίσει να ανεγείρεται εκεί μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία όπως καταγγέλλεται ανήκει στην πραγματικότητα στον σύζυγο της Τζάσκα.

Η υπόθεση ξεκινά με ένα οικόπεδο εμβαδού περίπου 1.200 μέτρων, που άνηκε σε ομογενή. Όπως καταγγέλλει στη μήνυσή του ο Φρέντι Μπελέρης, ο Γκόρο πλησίασε έναν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη και του υποσχέθηκε ότι θα πάρει τίτλους για να πουλήσει την περιουσία του.

Ο όρος που έθεσε ο Γκόρο σύμφωνα με την μήνυση, ήταν ο ιδιοκτήτης να δεχθεί ότι και το παρακείμενο οικόπεδο, έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων, είναι δικό του και στη συνέχεια θα το πουλήσει αποκλειστικά στον σύζυγο της Τζάσκα.

Εν συνεχεία κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες, όπως καταγγέλλει ο Φρέντι Μπελέρης, ο Γκάτσι κατάφερε να αποκτήσει συνολικά 10 στρέμματα στην περιοχή. Η αλβανική νομοθεσία προβλέπει ότι για να θεωρηθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει η επένδυση να είναι πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ και η επιχείρηση να απασχολεί πάνω από 80 άτομα για να λάβει προνόμια.

Έτσι, σύμφωνα με την πλευρά Μπελέρη, ο Γκάτσι, φέρεται να μεταβίβασε την ακίνητη περιουσία του σε offshore με έδρα στην αμερικανική ήπειρο, η οποία ήταν συμφερόντων της αδελφής του επιχειρηματία.

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να θεωρηθεί ότι η επένδυση προέρχεται από το εξωτερικό και η offshore έχει το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης της παραλίας, όπου βρίσκονται τα οικόπεδα των συνολικά 10 στρεμμάτων για τα επόμενα 30 χρόνια.

Πραγματικός ιδιοκτήτης

Όμως πραγματικός ιδιοκτήτης του οικοπέδου των τεσσάρων στρεμμάτων φέρεται να είναι άλλος ομογενής!

Ο ίδιος προσέφυγε στην Εισαγγελία της περιφέρειας Αυλώνα, όπου κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων για υφαρπαγή της περιουσίας του. Ωστόσο, για κάποιο ανεξήγητο λόγο, η Εισαγγελία Αυλώνα δεν κίνησε ποτέ τις νομικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να έχει ήδη οικοδομηθεί ένα μεγάλος μέρος της ξενοδοχειακής μονάδας!

Όπως υποστηρίζουν οι ομογενείς της Αλβανίας, το νέο σκάνδαλο στη Χειμάρρα αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για τον τρόπο με τον οποίο το αλβανικό κράτος μεταχειρίζεται τις περιουσίες των Ελλήνων στην περιοχή όπου επιχειρείται να δημιουργηθεί η λεγόμενη «αλβανική Ριβιέρα».

Νομικοί κύκλοι της ομογένειας αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό ο Γκόρο και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι τελικά να αθωωθούν, αφού οι δυο βασικοί μάρτυρες του κατηγορητηρίου είναι άφαντοι και εκφράζονται ανησυχίες ότι βρίσκονται εκτός χώρας υπό το καθεστώς εκφοβισμού.

Παράγοντες της ομογένειας εκτιμούν ότι επί της ουσίας η προφυλάκιση Γκόρο και η άσκηση διώξεων κατά της πρώην υπουργού Εξωτερικών και του συζύγου της αποτελούν προπέτασμα καπνού ενόψει του εφετείου του Μπελέρη τον Μάιο…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X