Διεθνή

Αντόνιο Κόστα: Κρίση στο πολιτικό σκηνικό της Πορτογαλίας μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού

Αντόνιο Κόστα: Κρίση στο πολιτικό σκηνικό της Πορτογαλίας μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αντόνιο Κόστα: Πολιτικός σεισμός στην Πορτογαλία λόγω της παραίτησης του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα χθες Τρίτη, ο οποίος ερευνάται για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και για κατάχρηση εξουσίας σε προγράμματα ερευνών σπάνιων γαιών και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Ο Κόστα, αφού υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα απευθύνθηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα στους πολίτες στο οποίο υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, όμως τόνισε ότι παραιτείται γιατί «το αξίωμα του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατό με οποιαδήποτε υποψία διάπραξης εγκληματικής ενέργειας». Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ξαφνιάστηκε» όταν έμαθε ότι ερευνάται για εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες, όμως απέρριψε τις κατηγορίες εναντίον του και δήλωσε ότι φεύγει με ήσυχη τη συνείδησή του, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος προς συνεργασία με τη Δικαιοσύνη.

Ο 62χρονος βετεράνος πολιτικός Αντόνιο Κόστα βρισκόταν στην πρωθυπουργία της χώρας του από το 2015, ενώ προηγουμένως είχε θητεύσει για δύο τετραετίες στο δημαρχιακό θώκο της Λισσαβώνας από το 2007 και είχε ένα σύντομο πέρασμα από την Ευρωβουλή το 2004-2005.

Τι μέλλει γενέσθαι

Πλέον, η επόμενη ημέρα στο πορτογαλικό πολιτικό σκηνικό βρίσκεται στα χέρια του προέδρου ντε Σόουζα με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να είναι το πιο πιθανό, όπως ζητά άλλωστε και σύσσωμη η αντιπολίτευση. Σήμερα ο πρόεδρος θα συναντηθεί με εκπροσώπους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί η σύγκληση του Συμβουλίου Επικρατείας στο οποίο συμμετέχουν πρώην πρόεδροι, υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι και άλλες προσωπικότητες. Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα θα απευθυνθεί στο λαό, αναφέρει ανακοίνωση της Προεδρίας.

Οι κατηγορίες

Οι έρευνες, οι οποίες εκτείνονται σε περισσότερες από 40 τοποθεσίες εκτός από την κατοικία του πρωθυπουργού, σχετίζονται με παραχωρήσεις εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιθίου στα ορυχεία Ρομάνο και Μπαρόσο στη Βόρεια Πορτογαλία, καθώς και με την εγκατάσταση μιας μονάδας ενεργειακής παραγωγής στην πόλη Σίνες. Οι εισαγγελικές αρχές ήδη έχουν διατάξει τη σύλληψη, μεταξύ άλλων, του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και του δημάρχου της Σίμες.

Πηγές: EFE, AFP

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X