Διεθνή

Χάος -Αιματοχυσία στο Καπιτώλιο: Τέσσερις οι νεκροί στις ταραχές στις ΗΠΑ- Παγκόσμιο σοκ(pics&vids)

Χάος -Αιματοχυσία στο Καπιτώλιο: Τέσσερις οι νεκροί στις ταραχές στις ΗΠΑ- Παγκόσμιο σοκ(pics&vids)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Καπιτώλιο– Η πρώτη νεκρή, πυροβολήθηκε από αστυνομικό και σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ζούσε στο Σαν Ντιέγκο και ήταν φανατική οπαδός του Τραμπ.

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πυροβολήθηκε έχει διεταχθή ανεξάρτητη έρευνα.
Νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί βίντεο από τη στιγμή που η άτυχη γυναίκα δέχθηκε τους πυροβολισμούς:

Γίνεται έρευνα για το περιστατικό δηλώνει η Αστυνομία

ΗΠΑ: Αυτή είναι η γυναίκα που σκοτώθηκε στο Καπιτώλιο

Η γυναίκα η οποία τραυματίστηκε από σφαίρα μέσα στο Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν την Τετάρτη — καθώς οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν χάος για ώρες — διαπιστώθηκε ότι είναι νεκρή στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, δήλωσαν εκπρόσωποι της μητροπολιτικής αστυνομικής διεύθυνσης της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ενώ 52 ύποπτοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την πολιορκία και την εισβολή στο Καπιτώλιο.

«Ναι, η ενήλικη που τραυματίστηκε από σφαίρα μέσα στο Καπιτώλιο κηρύχθηκε (νεκρή) σε νοσοκομείο της περιοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ντάστιν Στέρνμπεκ στο CNN.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλη εκπρόσωπος της αστυνομίας, η Αλέινα Γκερτς.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ουάσινγκτον δήλωσε ότι λεπτομέρειες για την υπόθεση θα ανακοινωθούν αργότερα, καθώς ακόμη διενεργείται έρευνα.

Προσβολή της Δημοκρατίας

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν μέσα στο Καπιτώλιο αποτελούν ευθεία προσβολή της Δημοκρατίας: έπεσαν δακρυγόνα, τράβηξαν όπλα, έσπασαν τζάμια.

Παράλληλα, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μιούριελ Μπάουζερ ανακοίνωσε ότι παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 15 ημέρες μετά τα επεισόδια.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα θα ισχύουν ως την 20ή Ιανουαρίου, ημέρα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πώς οργανώθηκε η εισβολή στο Καπιτώλιο

Αμέσως μετά τη 1 μ.μ. (τοπική ώρα) της Τετάρτης, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ολοκλήρωσε την ομιλία του στους υποστηρικτές του στην Ουάσιγκτον, ζητώντας τους να διαδηλώσουν στο Καπιτώλιο, εκατοντάδες καλέσματα για εισβολή στο κτήριο έγιναν από τους οπαδούς του στο διαδίκτυο, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακροδεξιών, όπως το Gab και το Parler, ανταλλάχθηκαν σχόλια σχετικά με τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουν για να αποφύγουν την αστυνομία και ποια εργαλεία να χρησιμοποιήσουν για τις πόρτες. Τουλάχιστον δώδεκα άτομα σε αναρτήσεις τους έκαναν λόγο για μεταφορά όπλων στις αίθουσες του Κογκρέσου.

Ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας

Τα καλέσματα για βία εναντίον μελών του Κογκρέσου και υπέρ των κινήσεων Τραμπ να «ξαναπάρουν τον έλεγχο» του κτηρίου του Καπιτωλίου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο εδώ και μήνες. Ενισχύθηκαν από το «φλερτ» του Τραμπ με κινήματα όπως το Qanon (ακροδεξιά θεωρία συνωμοσίας) και την αμερικανική εθνικιστική ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys. Πρόκειται για ομάδες που έχουν οργανωθεί ανοιχτά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και χρησιμοποιώντας τα επίσης ως εργαλείο στρατολόγησης.

Στο Gab κατέγραψαν ότι την εισβολή στα γραφεία των μελών του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι. Σε δεκάδες αναρτήσεις οι εισβολείς «αναζητούσαν» τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος βρέθηκε στο «στόχαστρο» της οργής του Τραμπ νωρίτερα, μέσα στην ημέρα.

«Πού είναι ο Πένς;»

Στις 2:24 μ.μ. (τοπική ώρα), αφού ο Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι ο Πένες «δεν είχε το θάρρος να κάνει ό,τι θα έπρεπε να είχε γίνει», δεκάδες μηνύματα στο Gab ζητούσαν από όσους βρίσκονταν μέσα στο Καπιτώλιο να κυνηγήσουν τον Αμερικανό αντιπρόεδρο. Σε ένα από βίντεο που αναρτήθηκαν οι οπαδοί ακούγονταν να φωνάζουν «Πού είναι ο Πένς;»

Καθώς το Facebook και το Twitter άρχισαν να περιορίζουν ακροδεξιές ομάδες όπως Qanon και Proud Boys κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, «μετανάστευσαν» σε άλλους ιστότοπους που τους επιτρέπουν να μιλούν ανοιχτά περί βίας.

Ο Ρενέ Ντι Ρέστα, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ, ο οποίος μελετά διαδικτυακά κινήματα, δήλωσε ότι η βία που ξέσπασε την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ήταν αποτέλεσμα ιντερνετικών κινήσεων που λειτουργούν σε κλειστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες πίστευαν τους ισχυρισμούς του Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές περί «κλοπής» και «νοθείας».

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Live: Διάγγελμα Τζο Μπάιντεν -«Η δημοκρατία μας δέχεται επίθεση»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X