Διεθνή

Χαστούκι στον Ερντογάν για την τοποθέτηση του γαμπρού ως υπουργού Οικονομικών

Χαστούκι στον Ερντογάν για την τοποθέτηση του γαμπρού ως υπουργού Οικονομικών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέο χαστούκι στον Ερντογάν από τις αγορές. Η τοποθέτηση του γαμπρού του στη θέση του υπουργού Οικονομικών έγινε εντελώς αρνητικά δεκτή. Με την ανακοίνωση του ονόματος του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών η τουρκική λίρα άρχισε να κατρακυλά.

Εχασε σχεδόν το 3,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία της νέας τουρκικής λίρας είχε υποχωρήσει στο 4,7:1 έναντι του δολαρίου περί τις 24:00 (ώρα Ελλάδας) εν σχέσει με την τιμή της μία ημέρα νωρίτερα, λίγες ώρες αφότου ο Ερντογάν ανακοίνωσε τον διορισμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του συζύγου της μεγαλύτερης κόρης του, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών της νέας 17μελούς κυβέρνησής του.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε επίσης μετά τη δημοσιοποίηση, νωρίτερα τη Δευτέρα, ενός προεδρικού διατάγματος με το οποίο ο Ερντογάν έδωσε στον εαυτό του το προνόμιο να διορίζει αναπληρωτές του διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση η συναίνεση του διοικητή.

Ο Αλμπαϊράκ αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών εν μέσω μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με τον πληθωρισμό αυξημένο, το νόμισμα να υφίσταται καθίζηση και μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών λογαριασμών, παρά τη στιβαρή ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας.

Οι αγορές, που ανησυχούν για τις πιέσεις του Ερντογάν στο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα, μοιάζουν να εκδήλωσαν έτσι την αποδοκιμασία τους για τον διορισμό.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X