Διεθνή

Εκλογές στην Πορτογαλία: Απόλυτη κυριαρχία του κεντροαριστερού Κόστα!

Εκλογές στην Πορτογαλία: Απόλυτη κυριαρχία του κεντροαριστερού Κόστα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, πέτυχε μια σπουδαία και καθαρή νίκη στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της χώρας, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε ωστόσο κι από την άνοδο της άκρας δεξιάς.

Τα αποτελέσματα στην Πορτογαλία και η νίκη του Αντόνιο Κόστα

Με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα – μένουν να κατανεμηθούν μόνο οι τέσσερις έδρες που αναδεικνύουν οι Πορτογάλοι της διασποράς –, το PS συγκέντρωσε το 41,7% των ψήφων και ως εκ τούτου θα καταλάβει 117-118 από τις συνολικά 230 έδρες της πορτογαλικής Βουλής. Μολονότι οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να βρίσκεται στήθος με στήθος με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, ο κεντροαριστερός Κόστα βελτίωσε τις επιδόσεις του σε σύγκριση με το 2019.

Το συντηρητικό PSD υπό τον Χούι Χίου, δοκίμασε δυσάρεστη έκπληξη, καθώς είδε το ποσοστό του να πέφτει κάτω από το 30% (στο 29,3%). Το κόμμα της άκρας δεξιάς Chega («Αρκετά»), έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα της Ιβηρικής, αφού συγκέντρωσε το 7,15% των ψήφων και θα καταλάβει 12 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ δεν διέθετε μόλις μία έδρα στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής.

Ως το 2019, η Πορτογαλία αποτελούσε εξαίρεση στην Ευρώπη, καθώς από το τέλος της δικτατορίας το 1974 μέχρι τότε η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων δεν είχε εκλέξει κανένα μέλος της άκρας δεξιάς στη Βουλή.

Οι φιλελεύθεροι, που μπήκαν στο κοινοβούλιο το 2019 με μόλις έναν βουλευτή, επιβεβαίωσαν την άνοδο που τους πίστωναν οι δημοσκοπήσεις, συγκεντρώνοντας το 5% των ψήφων και αναδεικνύοντας πέντε βουλευτές. Ξεπέρασαν έτσι τις δύο παρατάξεις της πορτογαλικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του Αριστερού Μπλοκ και της συμμαχίας κομμουνιστών-πρασίνων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X