Διεθνή

Ελληνας στην Αυστρία κατηγορείται για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας

Ελληνας στην Αυστρία κατηγορείται για κατασκοπία υπέρ της Ρωσίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστρία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει εντοπίσει έναν 39χρονο Έλληνα πολίτη τον οποίο υποπτεύεται ότι κατασκόπευε υπέρ της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι είναι γιος πρώην Ρώσου κατασκόπου που κάποτε βρισκόταν στη Γερμανία και την Αυστρία ως διπλωμάτης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας έκανε την ανακοίνωση μετά από έρευνα που διεξήγαγε η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών του «σε στενή διεθνή συνεργασία» με χώρες ή ιδρύματα που δεν κατονόμασε, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο ύποπτος, τον οποίο επίσης δεν κατονόμασε, «ήταν σε επαφή με διπλωμάτες και αξιωματούχους υπηρεσιών πληροφοριών από διάφορες χώρες και βρισκόταν στη Μόσχα λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ύποπτος, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών για «υποστήριξη μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών εις βάρος της Αυστρίας», δεν προφυλακίζεται, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το δικαστικό σύστημα θα λάβει απροσδιόριστα περαιτέρω βήματα.

Δεν παρείχε περισσότερες πληροφορίες για τον πατέρα του.

Οπως αναφέρει η Αυστρία, ο ύποπτος κατηγορείται ότι μετέφερε στη Μόσχα όσα συζητούνταν γενικά στη Βιέννη. «Υπάρχουν υποψίες ότι χρησιμοποιήθηκε ως πηγή πληροφοριών για τις απόψεις της κοινής γνώμης και του Τύπου σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και μεταφέρθηκε στη Μόσχα ενόψει της στρατιωτικής επιχείρησης για την αξιολόγηση πιθανών ξένων αντιδράσεων», ανέφερε το υπουργείο.

Ο ύποπτος δούλευε ελάχιστα και λάμβανε περιορισμένα κρατικά επιδόματα, αλλά είχε πραγματοποιήσει 65 ταξίδια στο εξωτερικό μεταξύ του 2018 και των αρχών του 2022 και αγόρασε ακίνητα στη Βιέννη, τη Ρωσία και την Ελλάδα, ενώ έρευνα στην κατοικία του έχει εντοπίσει ανιχνευτή σημάτων που μπορεί να βρει «κοριούς» και κρυφές κάμερες.

«Κρυφές τοποθεσίες στην περιοχή της Βιέννης χρησιμοποιήθηκαν για την ανταλλαγή πληροφοριών και το διπλωματικό προσωπικό της Ρωσίας διαπιστώθηκε επίσης ότι ήταν στενά συνδεδεμένο, χρονικά και τοπικά, με αυτές τις τοποθεσίες», σημείωσε.

Η ρωσική πρεσβεία στη Βιέννη δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X