Κοινωνία

Ιράν: Επαναπατρίζεται ο Έλληνας ναυτικός που επέβαινε στο πλοίο «St Nikolas»

Ιράν: Επαναπατρίζεται ο Έλληνας ναυτικός που επέβαινε στο πλοίο «St Nikolas»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφει στη χώρα μας ο 20χρονος Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος που επέβαινε στο δεξαμενόπλοιο «St Nicholas» το οποίο κατελήφθη από στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν ενώ έπλεε 50 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Σοχάρ, στο Ομάν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με ενέργειες του Πρέσβη της Ελλάδας στην Τεχεράνη Στυλιανού Γαβριήλ, που έγιναν αποδεκτές από το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός του Έλληνα ναυτικού που επέβαινε στο πλοίο St Nikolas ο οποίος και κατευθύνεται αυτή την ώρα προς την Ελλάδα.

Το χρονικό

Στις 11 Ιανουαρίου το Ιράν κατέλαβε το δεξαμενόπλοιο με ιρακινό αργό πετρέλαιο που προοριζόταν για την Τουρκία σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι του ίδιου πλοίου και του πετρελαίου του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια κίνηση που ενδέχεται να πυροδοτήσει τις περιφερειακές εντάσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η κατάσχεση του πλοίου St Nikolas με σημαία Νήσων Μάρσαλ, συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι της Υεμένης που στοχεύουν σε ναυτιλιακές διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το St Nikolas, είχε κατασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, όταν έπλεε με διαφορετικό όνομα, Suez Rajan. Μετά την κίνηση αυτή, το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αυτό «δεν θα μείνει αναπάντητο».

Στο St Nikolas επιβιβάστηκαν ένοπλοι εισβολείς καθώς έπλεε κοντά στην πόλη Sohar του Ομάν, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, και το σύστημα εντοπισμού AIS απενεργοποιήθηκε καθώς κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Bandar-e-Jask.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X