Διεθνή

Ενωτικός ο Μακρόν στο διάγγελμα του- Αύξηση 100 ευρώ στον βασικό μισθό

Ενωτικός ο Μακρόν στο διάγγελμα του- Αύξηση 100 ευρώ στον βασικό μισθό
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα» και τη λαϊκή οργή ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε αύξηση μισθών 100 ευρώ μηνιαίως από την Πρωτοχρονιά του 2019 στο διάγγελμά του από το Ελιζέ.

Στη μεγαλύτερη κρίση από την την ορκωμοσία του ως 25ος πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή των «κίτρινων γιλέκων».

Μία οργή που απειλεί ακόμη και την προεδρία του. ‘Ηδη αυτό ήταν το τέταρτο Σάββατο μεγάλων διαδηλώσεων και αναταραχών σε ολόκληρη τη Γαλλία και ο Μακρόν αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του, απευθύνοντας διάγγελμα, το βράδυ της Δευτέρας, στον γαλλικό λαό με την ελπίδα να μπει ένα τέλος στα οδοφράγματα, τα μπλόκα, τα επεισόδια, τους τραυματίες και τις συλλήψεις.

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οργή, αλλά μαζί μπορούμε να βρούμε λύση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Γαλλία που τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της Γαλλίας. Αμέσως μετά, ανακοίνωσε την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Ανακοίνωσε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται χωρίς φορολογική επιβάρυνση, ότι οι συντάξεις θα επανέλθουν στο σημείο που ήταν πριν περικοπούν στην αρχή του έτους, κάλεσε τους εργοδότες να δώσουν μπόνους σε όλους τους εργαζόμενους στο τέλος της χρονιάς και επανέφερε την φορολογική μεταρρύθμιση στον φόρο της μεγάλης περιουσίας.

“Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή” στην ακολουθούμενη πολιτική, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα. Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X